Brand i bostadshus i Varberg 2018-07-21 …

… ger vem som helst något att fundera på

Brand i bostadshus – Varberg – 2018-07-21

Tidig morgon klockan 04:14 mot lördagen den 21:a juli 2018 fick SOS Alarm ett larm om pågående brand på Brunnsbergsvägen intill dagligvaruhuset ICA Hajen i Varberg. Branden var full utvecklad när Räddningstjänsten Väst kom till platsen, en vindsbrand, och fler enheter måste tillkallas för släckningsarbeten och för att utföra evakuering av boende. 25 brandmän som mest arbetade med att släcka och begränsa branden. – Bilderna i detta inslag från branddagen är fotograferade först ungefär klockan 3 på eftermiddagen.Ett varningsmeddelande, ”Viktigt meddelande, dök så småningom upp på Text-TV: ”Det brinner i Brunnsberg i centrala Varberg. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer → …”

Brand i bostadshus – Varberg – 2018-07-21

Ungefär sextio personer var skrivna på de drabbade adresserna och de som befunnit sig där evakuerades omgående med hjälp av Räddningstjänsten från de aktuella lägenheterna. Släckningsarbetet pågick hela denna lördag och också under natten mot söndag för att sedan avslutas under söndagen, varefter det fastighetsägande bolaget kunde ta över för vidare åtgärder. Boende på en av adresserna kunde på söndagen återvända till sina lägenheter.

Brand i bostadshus – Varberg – 2018-07-21

Meddelanden på Text-TV som det nyss nämnda hade ju funnits under hela sommaren 2018 på grund av alla de skogsbränder (in English) som rasat i stort sett i hela Sverige, men främst i de mellersta eller norra delarna av landet och som har krävt allt större resurser för bekämpning. – För övrigt så rådde sedan fredag 20 juli klockan 16:00 totalt eldningsförbud i Varbergs kommun.

Brand i bostadshus – Varberg – 2018-07-21

Det som regelmässigt gäller för boende vid sådana här olyckor är att hyresgäster genom sitt hemförsäkring själva får ordna med boende, men hyresvärden har förstås varit behjälplig med att lösa det akuta boendet och har kanske varit och är det på på sikt också.

Brand i bostadshus – Varberg – 2018-07-21

Två tredjedelar av den aktuella fastigheten på Brunnsbergsvägen kunde betraktas som totalförstörda efter branden och efter åtgärderna mot den, vattenskador till exempel.

Brand i bostadshus – Varberg – 2018-07-21

Det förekom tidigt rykten om allmänfarlig vårdslöshet av det ena eller andra slaget som orsak till branden, men den avslutade tekniska undersökningen visade att den utlösande orsaken till branden var kortslutning i en elkabel, vilken hängt ut från en yttervägg (kanske med hjälp av råttor?) mot en balkong och att värme och rökgaser har gjort att träväggen intill har börjat brinna och när balkongdörren öppnats hade branden spridit sig via en gardin och en soffa i ett rum innanför med hjälp av syret utifrån, det är i alla fall teorin. Ingen person anklagad för vårdslöshet alltså.

Brand i bostadshus – Varberg – 2018-07-21

Vatten och vila, nödvändiga ingredienser i brandbekämpning. – Brandbekämpningen i Varberg ingår i Räddningstjänsten Väst, som är ett kommunalförbund vilket sattes i drift 2013. Verksamhetsområdet är Varbergs och Falkenbergs kommuner och omfattar tio orter, förutom de nämnda också Kungsäter, Skällinge, Väröbacka, Veddige, Tvååker, Vessigebro, Fegen och Ullared. Huvudverksamheterna är Skydd mot olyckor och Trygghet och hälsa och därtill finns också en stödjande Stab- och Analysfunktion.

Inom Räddningstjänsten Väst finns en vision, eller faktiskt ett uttalat politiskt mål, om att var fjärde heltidsbrandman år 2025 skall vara en brandkvinna och inom deltidsbrandmännen skall ungefär var sjätte/sjunde vara kvinna. Nu är ju politiken sådan att ett uttalat mål inte är samma sak som att målet blir verklighet. Verkligheten i dag (2018) är att ungefär var tjugonde brandbekämpare är en kvinna, så det är en bit kvar till målet. Av ungefär 230 brandmän i utryckningstjänst inom området så är 15 av dessa brandmän i stället kvinnor, dessutom skall fyra semestervikarier i somras ha varit kvinnor.

Brand i bostadshus, dagen efter – Varberg – 2018-07-22

Alla är vi nyfikna när det händer något dramatiskt och vi får nog en stor dos av intryck som vi eftertänksamt bearbetar efteråt. Det behövs så lite för att något riktigt allvarligt skall hända.

Dagen efter branden:

Brand i bostadshus, dagen efter – Varberg – 2018-07-22

Totalt sexton lägenheter fanns i det branddrabbade huset och alla lägenheterna förstördes  helt, tragiskt för alla inblandade, men jag tror i alla fall att de drabbade har förtur till de nya lägenheterna om de är intresserade då, när det är dags att flytta in.

Brand i bostadshus, dagen efter – Varberg – 2018-07-22

Poliser var utposterade för vakttjänst dagen efter och när jag var där så upptäckte de att det rök på ett ställe i huset, vilket gjorde att de tillkallade Räddningstjänsten i Varberg. Den anlände med ett par fordon och bearbetade brandhärden.

Det föreligger en del krav för att bli brandman, förstås, och en del ganska självklara som simkunnighet, god fysisk och psykisk kondition och att man skall vara fullt frisk såklart och dessutom inte vara varken mörkrädd eller höjdrädd. – Simkunnighet, jag kan simma men det var väldigt länge sedan jag simmade; hälsokravet tveksamt tror jag; mörkrädd/höjdrädd, nja, inte mörkrädd men höjdrädd, javars. Och så är det kanske det där med åldern också. Jag får nog nöja mej med att skriva lite om brandmän ibland, och andra ambitioner har jag inte som tur är.

Brand i bostadshus, dagen efter – Varberg – 2018-07-22

Det brandhärjade huset revs i augusti 2018, rivningslovet beviljades av Varbergs kommun i slutet av juli. Nya hus kommer att byggas, men ny detaljplan lär vänta minst ett år, sedan kan fastighetsägaren planera för nya byggnader, kanske i fler våningar än vad som var fallet tidigare.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Brand, Bygge, Fordon, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Gatufotografi, Halland, Hus, Motorcykel, Motorcyklar, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Photo journalist, Sommar, Street photography, Uncategorized, Varberg, Vatten och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.