… under samma dag i oktober 2018 (förutom den första bilden som är från en annan dag, utan solsken)
Parkering mot körriktningen och dessutom vid en skylt av typen Förbud mot att stanna och mot att parkera fordon. Även om det skulle finnas en parkeringstillstånds-papperslapp i rutan så tror jag inte att den gäller här. Å andra sidan så är det inte så lätt att se skylten från dess baksida, i den felaktiga körriktningen.
På denna gata, Kyrkogatan i Varberg, är det om några veckor totalförbjudet att parkera, överhuvudtaget alltså, oavsett sida av gatan, eftersom två busslinjer kommer att trafikera nämnda gata och dessa bussar behöver den plats som denna smala gatas hela bredd erbjuder. Bussarna kommer inte bara att dundra fram, de orsakar också skakningar i husen har jag hört och också själv erfarit.
Orsaken till de två nya busslinje-trafikeringarna är naturligtvis att den ordinarie busstur-gatan, Västra Vallgatan, kommer att stängas av (och grävas upp) mellan Otto Torells Gata och norrut mot Engelbrektsgatan. (Otto Torell var en Varbergsfödd geolog, zoolog och polarfarare). Orsaken till avstängningen är att Trafikverket har behov av omläggning av ledningar inför det kommande tunnelbygget för järnvägen. Det här problemet med järnvägen, Västkustbanans enkelspår genom Varberg, borde åtgärder ha påbörjats för flera decennier sedan. Falkenberg till exempel, de lade den nya stationen (invigd 2008) i utkanten av tätorten och gjorde det enkelt för sig. Dubbelspårbygge från Göteborg mot Helsingborg och Malmö påbörjades på 1980-talet, men Varberg har krävt lång betänketid. Jag är dock inte i sak negativ mot järnvägstunnel med järnvägsstation i de centrala delarna av Varberg. – (Mer information om Varbergstunneln finns här).
Här kan man få bogseringshjälp under en viss vecka och mellan vissa klockslag, det gäller att passa på. Det finns ju som alternativ till denna gata en del parkeringshus i Varberg men de är opraktiska om man har ett snabbärende till ett ställe och skall bära något tungt till eller från bilen, en blombukett till exempel, eller en soffa. Parkeringshusen ligger nästan aldrig på andra sidan gatan i förhållande till dit man har ärende. Men ibland faktiskt.
En insändare i lokaltidningen tyckte nyligen att det är ”Redan kört för Varbergs city”. Han (för det var en han) tror att bilister som vanligtvis kommer norrifrån in mot centrum via Birger Svenssons väg och Västra Vallgatan, den senare är den gata som nu skall blockeras, kommer att bojkotta centrumhandeln. Själv bor han tio minuters cykelväg från centrum (och jag misstänker att han just nu är ”inringad” av uppgrävda gator och att han helt enkelt har svårt att ta sig mot centrala stan av den orsaken), men att han ändå besöker den delen en gång i månaden ”för billig snus”, inhandlande eller hämtande av snus alltså.
För övrigt så åker insändarskribenten till den södra delen av Varberg i stället, till Breared, för sitt övriga handlande (men där är ju snusen dyrare). Jag kan absolut förstå honom, för hans del av stan är ju som sagt avskärmad. Denne insändarskribent tror också att enbart restauranger och krogar kommer att kvarstå i Varbergs centrum. Vi får se. Han har förresten många fler påpekanden, han kommer (liksom så många andra) att sakna färjetrafiken (den flyttar till Halmstad) och han är ilsken (liksom så många andra) på att gamla fina hus, ibland hundra år eller äldre, rivs och ersättes med nya icke så fina hus men större. Förtätningsstrategi.
En insändare i samma lokaltidning skrev, fast år 2015, att det var ”Tur att inte en varbergare fick bestämma i Paris och Stockholm”, för då skulle både Eiffeltornet och nästan hela Gamla stan vara rivna. Varbergspolitiker menas det väl i första hand då rubriksättaren skriver ”varbergare”.
Stan är ju trots allt inte så stor (kommunen hade 62,755 invånare 31 december 2017, hur många i själva tätorten vet jag inte), så det blir rejält svårframkomligt med så många hinder som det är just nu på så pass liten yta och så som det förmodligen kommer att vara under lång tid framöver. Detta på grund av tunnelbygget och bygget av den nya stadsdelen Västerport. – Ta Hallandås-tunneln till exempel, där påbörjades planeringen för bygget av den i mitten av 1970-talet och själva försöket att borra eller på något sätt driva sig igenom tunneln inleddes 1992. Tjugoett år senare, 2013, kunde sedan tunneljobbarna från söder och från norr titta på varandra för första gången och sedan invigdes den färdiga järnvägen genom åsen 2015. Så, om sådär tio eller femton år kanske Varbergstunneln är färdig och trafiken på gatorna ovanför kan flyta på ungefär som vanligt igen? Fast byggtiden för Varbergstunneln är beräknad till cirka fem år, från 2019 till 2024.
”Nu fortsätter resan mot dubbelspår och ny station” står det här ovanför, men det är just det som är lite krångligt, med resor, gator är uppgrävda och avstängda, man kommer inte fram och dessutom så finns ju varken dubbelspår eller ny station ännu. Man gör sig besvär i onödan än så länge, varken karta eller kompass (eller GPS) hjälper. – Förresten, om man svänger vänster, med bilen, enligt skyltarna här ovan så kommer man i stort sett åter till där man var innan, svänger man höger så måste man ha bra lokalkännedom och tanken fylld men man kan också runda polisstationen på första försöket om man har tur.
Herr Gårman (”här går man”, det är den blå/vita skylten som avses) är lite vilse, rentav negligerad och åsidolagd, här strax intill polishuset på Östra Långgatan. Han har ingen uppgift att fylla, Mr Gårman, det är istället den orange hänvisningen som gäller. ”Please use the sidewalk on the other side. (Where? Why?)”. Stackars Herr Gårman, poor Mr Walkman, kastad åt sidan.
Bortom sopcontainrarna ligger det (än så länge i alla fall) bevarade kontorshuset för alla de olika företag som genom åren har haft sin verksamhet i fabrikslokalerna till vänster om det stora tegelhuset. Jag kallar alltid det numera (förutom denna byggnad) rivna fabriksområdet för Sweda, eftersom detta företag fanns där då 1968, när jag flyttade till Varberg.
Vissa delar av fabrikslokalerna i kvarteret Renen har måst rivas på grund av allvarliga föroreningar orsakade av en före detta reningsbassäng som innehållit otrevliga kemikalier, den var belägen hitom och till vänster om kontorsdelen. Den rivna disponentvillan låg förresten alldeles intill byggnaden med reningsbassängen. Sanering skall ha inletts i oktober (2018) såvitt jag vet och hålla på omkring ett halvår. Kostar skjortan, är beräknat till 147 miljoner kronor (sådär 15-16 miljoner USD) för denna sanering, som skall betalas av Naturvårdsverket via Länsstyrelsen i Hallands län.
Här går det att ta sig förbi om man så önskar och man kan sedan köra femtio meter eller något sådant, men till vilken nytta? Se nästa bild …
… för här kommer man ändå inte vidare! Till vänster finns en rejäl och ganska vacker tegelmur, men allt där innanför, gamla (fina) fabriksbyggnader som en gång härbärgerat Malmö Yllefabriks AB och ett antal andra industrier, är förstås rivna och det rätt så nyligen, fast i olika etapper. Kommunen väntade tåligt till den sista byggnaden med veckat tak (för ljusinsläpp) var i så dåligt skick att den måste rivas och omöjlig att rusta upp till något trevligt. Jag tänker på Norrköping och det uppfräschade industrilandskapet längs Motala ström eller på Trollhättan och Nohab-/Innovatumområdet. Den fina gamla kontorsbyggnaden (se bild längre upp) skall i alla fall bevaras, sägs det, men sånt går inte att lita på i Varberg.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o