… i januari 2019 – cyklo-cross kanske är ett alternativ?
Nu har pulsådern genom centrala Varberg fått en infarkt. Västra Vallgatan på den korta sträckan mellan Engelbrektsgatan och Otto Torells gata/Norrgatan är spärrad för de närmaste fem åren (sägs det). Bilister, som inte är bekanta med Varbergs infrastruktur och som norrifrån vill närma sig de centrala delarna av stan, de får bekymmer att hitta dit. Ovanstående bild är dock fotograferad mot norr.
Vill man lämna Varberg så fort som möjligt så får man nog svänga vänster här, passera över järnvägen och sedan omedelbart svänga höger in på Östra Hamnvägen och köra mot Getterön och efter en kilometer ta till höger mot och över järnvägsbron för att sedan hamna i Lassabackarondellen och där bestämma fortsatt färdriktning.
Har man kört Engelbrektsgatan mot väster för att svänga ut på Västra Vallgatan, ja då ser det ut så här. Jag var på plats med kameran dagen efter avstängningen och åtskilliga bilister hann, under de få minuter jag stod här, köra fram hit för att bara kunna konstatera att här måste de vända. Men hur kör man sen?
Järnvägsstationen, som invigdes 1880, tronar i bakgrunden men närmar sig slutet på sin era. Som en del i det stora projektet för en järnvägstunnel under Varberg kommer en ny station att byggas, liksom ett nytt stationsområde kommer att utvecklas. Det nya stationsområdet med de planerade nedsänkta plattformarna kommer att hamna ungefär 150 meter norr om den nuvarande stationen. Vad som händer med den gamla stationen då den är uttjänad, det vet jag inte.
”Levande – det är här det händer. Västkustens kreativa mittpunkt.” Så lyder mantrat, den heliga formeln för Varberg, och nog händer det mycket i stan, helt klart. Men här tar det slut, här måste man vända och därefter försöka hitta en reträttväg, en alternativ väg.
Nu är vi på andra sidan av muren i riktning mot syd och kan inte komma vidare. Till höger är en infart till taxistationen (som skall flytta in i det gamla stationshuset) respektive en utfart från parkeringen framför järnvägsstationen, icke tillåten färdriktning härifrån. Blir att vända alltså, vilket pågår här ovan.
De som precis har gjort en u-sväng enligt föregående bild har nu att vända åter, men med förhoppningen om att kunna svänga åt höger för att på något sätt komma vidare mot de centrala delarna. Tji fick de, ”Förbud mot infart med fordon” grinar i två upplagor mot bilföraren, som i det här fallet och i åtskilliga andra fall, i vredesmod, ändå svänger av och förbi förbudsskyltarna. Gör de inte det utan hoppas på nästa gata mot höger så är det samma sak där fast avstängt med en låg men lång betongmur. Kanske ger några besökare upp och vänder hemåt, för att i stället prova sådär fem, sex år framåt i tiden?
Nej, bättre är det då för bilisten, om denne på något sätt har hittat fram förbi alla hinder och tagit sig till fästningen, att plocka fram en medhavd cykel och med den kämpa sig uppför den branta fästningsbacken upp mot slottet med muséet och övrigt som man kan beskåda där, eller att cykla fram till torget eller Gallerian, det kanske var dit man ursprungligen hade ämnat sig.
Fast på dessa bilder är det manliga juniorcyklister som tävlar i Cyclo-cross (eller cykelcross på nästan-svenska). Tävlingen sker i enlighet med Svenska Cykelförbundets regler för Cyclo-Crosstävlingar, SCF 2015:1. Gemensam start på en 3,5 kilometer lång varvbana gäller och 40 minuter tid skall avverkas innan målgång kan ske. Först i mål vinner såklart.
Som framgår av bilden ovan så kanske inte publiken direkt strömmade till tävlingsbanan, men en orsak till detta var att vädret denna lördag var svinkallt på det mest otrevligt västkustska sättet. En person från Bodenområdet i Norrbottens län, som under några år varit bosatt i Halmstad, berättade att han aldrig vintertid hade frusit så som i Halmstad. Råkallt i Halland!
Banor i cyclo-cross skall vara variationsrika och de skall skilja mellan exempelvis stig, väg, park eller äng för att möjliggöra variation i tempo. Cyclo-crosscykeln liknar närmast en landsvägscykel men som är anpassad för tävling i enklare terräng (som till exempel uppförsbacke inne på en fästning och med stenbelagd nedförbacke). Robusta hjul med breda däck skall cykeln förstås ha, liksom dito växlar och bromsar.
Minst 90% av cyclo-crossbanan skall vara åkbar på cykel står det i tävlingsreglementet, så banan innehåller således moment där deltagarna får hålla eller bära cykeln och springa med den. Här i Varberg skedde detta i sanden på Barnens badstrand intill fästningen, men det fanns också en del trånga passager, som här vid portalen in på den stenmassiva fästningen. Det skall dock även finnas lättare partier för att ge cyklisterna möjligheter till återhämtning efter svåra delar av tävlingsbanan.
Varberg Cyclocross Championship heter denna tävling och om man inte vinner eller hamnar på prispallen så har man i alla fall trampat fram på historiskt underlag och också haft möjlighet att betitta klassiska eller natursköna scenerier.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o