Fåglar, fågelflockar och boids (”fågelrobotar”) …

… med kajor och starar mest

Flock med kajor – Varberg – januari 2019

Har du någonsin undrat över de flödande mönster som skapas när fåglar samlas i stort antal? Det kan vara ganska hypnotiserande”, skriver författaren (på engelska) till ett inlägg som heter ”The life of Boids” i bloggen Swedometer och denne länkar också till ett videoklipp som heter ”Flight of the Starlings”, flygande starar.

Starflock vid Getteröns naturreservat – Varberg – omkring 1970

Själva ordet boid är en förkortning av ”bird-oid” där bird förstås är det engelska ordet för fågel medan -oid är en betecknande form för likhet med någonting, i det här fallet en fågel. I bloggen Swedometer har det gjorts en modell för att simulera hur en flock med ett stort antal fåglar bildas genom självorganisation och hur komplexa mönster växer fram i flocken. I princip kan en enda boid (fågel) leda till att hela flocken reagerar och ändrar riktningen genom att individer i den interagerar med sina grannar. Läs själva i Swedometer och kolla in simuleringarna, för det är för komplicerat för mej att förklara.

Det är i alla händelser häpnadsväckande att titta på en större flock fåglar, även om det på bilden överst ”bara” är en samling kajor och dessutom en stillbild, hur hela gruppen otroligt snabbt kan ändra riktning, alla på en gång, som om en kaja-sergeant  ger ett skarpt kommando. Men i flocken förekommer spontant en hel mängd sergeanter, som det verkar.

Fågeltornet som syns på bilden uppfördes 1961 men är numera borttaget. Det finns andra bra utsiktsposten i stället. Tornet ritades av Oskar Fredrik Reuterwall och det beräknades kosta 12,000 kronor att uppföra.

Kaja med frusna fötter – Varberg – mars 2010

Du säger att vi kajor är skräniga! Vadå, vi konverserar och kommunicerar med varandra när vi flyger och när vi har landat i några träd inför nattvilan längs Engelbrektsgatan. Vi samlas socialt för att sova och för att småprata innan vi nickar till och för att berätta för de yngre hur man bäst hittar mat nästa dag. Kajor kan ju inte precis slinka in på ICA för att köpa lite färdigmat.”

”Vi skulle för övrigt aldrig kunna flyga i så eleganta formationer som vi gör om vi inte ropade på varandra. En ropar till den andre som ropar vidare till den tredje och så vidare och är vi då tusen konstflygare som skall byta riktning ofta och samtidigt så är det klart att vi hörs! Alla har ju inte samma åsikter om riktningen men vi kan snabbt enas och vi störtar aldrig i grupp, aldrig, det är alltid någon som leder oss, so what’s the problem?

Problemet med er kajor är inte att ni flyger i tjusiga flockar utan att ni skränar så förbenat, speciellt när ni sitter i träden eller när ni landar på stans hustak. Och så skiter ni, eller bajsar menar jag, så förbänkat så att gator och trottoarer och parkerade bilar blir alldeles kladdiga med guano, kaj-skit alltså! Vadå, vad säger du? Är vi tvåbenta de värsta nedskitarna på planeten? Förstör vi planeten? Det har väl inte du din bevingade skränkaja nåt begrepp om? Flyg hem med dej, nu vill jag inte prata med dej längre! Adjöss!”

En flock kajor ovanför Varbergs hamn – februari 2017

Det är överdelen av Stenas färja MS Stena Nautica som bildar kuliss till denna grupp med kajor i Varbergs hamn. Fartyget avgår förr eller senare till Grenå på Jylland i Danmark men kajorna stannar kvar i Varberg. Det är ingen jätteflock som flyger omkring i hamnen men det finns flera grupper och de länkar nog samman så småningom, någon kaja i en av grupperna föreslår det. Helheten blir stor men det är individer som styr. Ingen leder egentligen den stora gruppen men en enda kaja kan få flocken att byta riktning. Någon eller  några ligger väl i täten och styr men kan plötsligt falla tillbaka. Innebär det kraschlandning? Nej, som kajan på bild tidigare påpekade: ”vi störtar aldrig”. Någon annan kaja tar tillfälligt befälet. Hur jag vet det? Det kan jag ju inte veta!

Pelikaner flyger i fylking .- San Francisco – september 2009

En pelikanfylking, alltså en plogformation med pelikaner, förflyttar sig i hamnområdet i San Francisco, men de är ju alls inte sådana virtuoser i luftformation som tidigare nämnda kajor i flock eller som de starar som strax kommer i bild (dock inte i v-formad flygning).

En flock med starar rastar på marken- Stamnared, Varberg – 1969

En jätteflock med starar på en äng  några mil utanför Varbergs tätort, alla stararna fick inte plats i bild. Fanns det insekter och maskar så att det räcker till dem alla eller minglar de bara och utbyter information eller bara ”tjötar” de? Jag kan inte minnas om det lät om dem, om det var en enda stor kvittrande ljudkuliss. Starar är kända för att samlas i stora flockar, väldigt stora flockar ibland, skickligt flygande i formation, eller som här samlade på marken.

En flock starar vilar i träd – Stamnared, Varberg – 1969

Står de inte på marken så sitter de i träd, om de nu inte flyger förstås. Jag minns från min barndom vid mitt uppväxthem på vischan i Södermanland, att där stod en riktigt gammal och riktigt stor björk strax utanför boningshuset. Där i trädet fanns flera starholkar uppsatta och familjen inväntade varje senvinter eller vår ivrigt de första gästerna, de första stararna, och det slog aldrig fel, de hade hittat tillbaka dit till där de häckat ett år tidigare.

O-organiserad flock med starar – Stamnared, Varberg – 1969

Jag är säker på att det var samma individer som hade följt sina inbyggda gps:er och flugit hem till oss i norr från Medelhavsområdet eller var de nu hade varit. Det var nästan alltid kalla vintrar med mycket snö, så stararna lär inte ha övervinrtrat i närområdet. Välkomna var de alltid och skönsång höll de oss med.

Som en svärm flygande gräshoppor virvlar starar i luften här ovanför, oorganiserat, men när det är dags att förflytta sig bildar de en homogen grupp, en synkronoserad flock. Ett bra skydd mot bevingare predatorer, rovfåglar alltså.

Stare vid boet med mat i näbben till barnen – Västra Vingåker 1969

Bilden tog jag genom en öppning i väggen intill det hål i samma väg där staren flög in till boet, som var byggt på en bjälke som anknöt till väggens insida. Där låg starparets telningar och väntade ivrigt på den goda insekten eller masken eller vad som fanns i näbben. Sedan var det dags för samma stare att ta sig en ny tur för att hämta mer. Platsen var ett uthus intill huset där jag hade växt upp.

o o o o o o o o o o

Jag slutar det här inlägget med något helt annat än fåglar i flygt. På tidigare länkade Swedometers blogg finns också ett inslag med svensk härstamning, en video med markörer som visar hur kriminella skjutningar i Malmö har utvecklats under en period från 1 januari 2000 till och med 31 december 2018. Det har ingen annan koppling till starar och kajor förutom att Swedometer förekom tidigare i mitt blogginlägg, det är kopplingen, men dessa skjutningar har ju varit ett hett ämne i medierna under ett antal år och här kan man se hur markörer poppar upp och visar var i Malmö de har ägt rum och hur Malmökartan fylls med dessa markörer.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Djur, Fågel, Fåglar, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Photo journalist, Södermanland, Träd, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.