Garagebrand, rivningar och annat förfall …

… i Varberg samt en hovmästare i Katrineholm i bästa skick

Garagebrand i södra delen av stan – Varberg – mars 2019

En brand i ett garage i sydvästra delen av Varberg förstörde sju bilar och polisens förundersökning kategoriserades som mordbrand. Omkring tjugo brandmän arbetade med att bemästra eld och rök.

Garagebrand i södra delen av stan – Varberg – mars 2019

Branden startade bara några timmar in på månadens första dag, klockan var lite efter tre den 1:a mars när Räddningstjänsten anlände till platsen, där branden var fullt utvecklad. De bilar som inte förstördes av eld fördärvades av rök.

Rester av f.d. Skandinaviska Textil AB och Malmö Ylle AB m.m. – mars 2019

Nu har kommunen låtit riva det som till delar stod 1897 stod färdigt som Skandinaviska Textilfabriksaktiebolaget, det projekt som efter gediget engagemang och byggnads-kunnade kunde invigas det nämnda året. Efter uteblivet underhåll är resulterat det förfall som egentligen  inte syns på ovanstående bild, utan fabrikshallen är jämnad med marken. Man kan fortfarande se zick-zack-konturerna (eller sågtandskonturerna) från sadeltaket till väveriet, som gav ljus ner till lokalerna. Jag tror i och för sig att det nu rivna inte stod klart redan 1897 utan att tillbyggnader skedde efter det.

Fabriken byggdes hur som helst på Gamlebygärdet, som då låg strax utanför staden, nu finns polisstation och tingshus som närmaste grannar till resterna av textilfabriken. Marken tillhörde svärmodern till en grundarna av Skandinaviska Textilfabriks-aktiebolaget, Hugo Gerlach (1854-1907). – Bilden ovan är hämtad från Digitaltmuseum.se.

Gerlachska huset till höger – Varberg

Gerlachs ståtliga och palatsliknande  bostads- och kontorsbyggnad i tegel och natursten, färdigställt 1891, det så kallade Gerlachska huset som var beläget mitt i Varbergs centrum, revs 1977 efter ett beslut i kommunfullmäktige året innan, men efter och under stora folkliga protester.

En skandal helt enkelt att det revs, folk i Varberg (de som var med vid den tiden i första hand) är fortfarande upprörda, Hugo Gerlach själv dog ju redan 1907 och bebodde alltså huset under bara sexton år.

Rester av f.d. Skandinaviska Textil AB och Malmö Ylle AB m.m. – september 2018

På bilden ovan från september 2018 ser man polisens byggnader och Tingshuset bakom det som då återstår av vävmaskinernas lokaler med sadeltaket.

Företag som har funnits i kvarteret Renen, som detta område heter, är följande: Skandinaviska Textilfabriksaktiebolaget, som tjuvstartade 1896 och som fanns kvar till 1908. 1907 stod allting färdigt men det året avled delägaren Hugo Gerlach. Företaget rekonstruerades och fick i stället namnet Varbergs Yllefabrik AB (1908-1912), det gick emellertid i konkurs. Därefter hittar vi Malmö Yllefabriks AB /MYA (1915-1962), som 1943 köptes av Malmö Manufaktur AB; SWEDA (1962-1975), Husqvarna (1975-1979), Caprinus AB (1979-1982), som gick i konkurs det sistnämnda året, och en del andra verksamheter på platsen fram till 2015.

Arbete inför den nya tillfälliga bussterminalen – Kungagatan, Varberg – september 2018

Här pågår förberedelser inför det som nu har blivit en bussterminal, en tillfällig sådan i väntan på att järnvägsprojektet med tunnel under stan och ny station och lite annat blir klart. Tror jag har skrivit om det nyligen. I bakgrunden det som tidigare var en Preem bensinstation.

Nybyggda hus på Krabbes väg i Varberg – mars 2019

Detta är mitt favoritbyggnadsprojekt i Varberg vad det gäller att inte se så lyckat ut efter färdigställande, det har jag skrivit om tidigare. Alla tycker dock inte som jag, har jag förstått, för i en insändare i lokaltidningen prisade skribenten dessa hus bland annat. Och jag pratade helt nyligen med en person vars ena barn har bosatt sig här och uppenbarligen är helt nöjd med boendet. Så skall det väl vara, åsikter måste få variera.

Hovmästaren på en restaurang i Katrineholm – januari 2018

Den leende hovmästaren blev avbildad i restaurangen Claudias Kök vid ett industriområde i Katrineholm. Lunchmaten var alldeles utmärkt, och det var väl vad den kravattförsedde utlovade med sin inbjudande gest. Gott om plats och trevlig inredning kan jag tillägga trots att detta inte är någon betald reklam. Det är trots allt min gamla hemstad.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Betongmur, Bilar, Bildblogg, Bilder, Brand, Bygge, Byggnation, Cars, Fordon, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Gatufotografi, Halland, Hus, Katrineholm, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Photo journalist, Södermanland, Street photography, Trafik, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.