Bränd bil – bränt förrådstält – spilld färg (mjölk?) eller fästmassa – lite svengelsk reklam …

… och slutligen: ”vänta i gropen eller ring så kommer dom” 

Bränd bil vid hamnområdet i Varberg – april 2019

Uppenbart är väl att denna bil har fattat eld och brunnit, förmodligen på denna plats i hamnområdet. Jag minns att ett fordon fattade eld för ett bra tag sedan, möjligen så var det denna bil, som sedan blev kvar på stället tills den nu forslades bort. Faktum är att det i Varberg har förekommit närmare femtio bilbräder under årets tre första månader, eller 45 stycken sedan 2 februari enligt Expressen/GT den 28:e mars 2019.

Bränd bil vid hamnområdet i Varberg – april 2019

Tråkigt och förbaskat onödigt är det med dessa bränder, som Varberg inte är ensamt om. Mycket besvär för bilägarna, stora kostnader för dem och för försäkringsbolagen och hittills ingen/inga som ställts till svars för skadegörelsen. Bilarna lär ju inte ha självantänds. Försäkringsbedrägeri i något av fallen kanske och spridning av branden till bilar intill?

När jag strax skall publicera detta inlägg så läser jag i lokaltidningen om ytterligare två bilbränder i ungefär samma område fast på två olika ställen. I går var det dessutom grannstaden Falkenberg som drabbades, dock inte av bilbränder (vilket har inträffat ett flertal tidigare) utan av ”Grov skadegörelse på tågstationen i natt” enligt lokaltidningens rubrik. Det handlade om 21 skadade bilar och 18 krossade fönsterrutor på stationen. Det hör till saken att Falkenbergs tågstation ligger lokaliserad i utkanten av tätorten och lite i skymundan. Det var aldrig aktuellt, såvitt jag vet, att bygga en tunnel under Falkenberg när dubbelspår skulle anläggas, i Varberg pågår däremot just nu förarbeten för en tunnel.

Brand i förråd vid Stena Metall,i Varberg – april 2019

När bevakningens skärps runt de för bränder utsatta områdena så får pyromanhobbyns sfär utökas, i detta fallet till en presenningsklädd förrådsbyggnad på ett industriområde i ytterkanten av Varberg. Konstruktionen tillhör Stena Metal och där förvarades balar med sammanpressat papper och även plast fanns där. Oklart hur branden uppstod, men det verkar inte troligt att det började brinna utan vidare. Det rök åtskilligt och sms-larm skickades till de områden som kunde tänkas bli drabbade av röken.

Nu något helt annat:

Jag blir riktigt bekymrad över hur texter i reklam ser ut numera, en rejäl svengelska med engelska och svenska ord blandade. Grymma deals, till exempel, där grymma har blivit ett nyord för väldigt bra och ofta ersätter det ursprungliga omänskliga. Det är väl i sin ordning i alla fall, så har det nog alltid varit, att ett ord då och då har fått ytterligare en betydelse. Deals (avser erbjudanden antar jag) är nog ett sätt att tro sig tuffa till (låneord från tough) rubriken, men betyder också att textsättaren har problem med svenska språket, kanske utan att veta om det själv.

Här är några fler exempel på bristande språkvård i svenska annonser:

Riktigt grymma deals du hittar på nätet just nu – 15% off på ditt nästa köp! Missa inte de senaste släppen, nyheterna och grymma dealsSigna upp dig för vårt nyhetsbrev och få 15% off. – DAGENS DEAL – Utförsäljning vårkollektioner, buy now or cry later Season Sale, skynda fynda bland mängder av erbjudanden … – Men det här är äkta svenska: Vårens bästa erbjudanden från Önska (Önskebutiken), tack för det!

Väg 735 nära Morup i Halland – mars 2019

Mja, f’låt, det var inte meningen, jag tappade färgburken … eller om det var fästmassan till pinnen som flöt ut … men konstnärligt blev det! Eller hur?” Kanske det, och kanske samma konstnär som målade de kurviga mittlinjerna på cykelbanan från Skrea till Heberg (och omvänt) i Falkenberg. De krokiga strecken blev riksnyheter för några år sedan.

Varbergs Taxi vid Järnvägsparken . Varberg – april 2019

The taxi queue starts here. – Taxikön börjar här. Var vänlig dröj i gropen!” Fast Varbergs Taxi har fått flytta till industriområdet öster om staden, för här är det svårframkomligt. Det är ju Varberg detta. Kardanvägen är det som gäller för Varbergs Taxi numera och, ja f-n vet hur länge, och det är inte gångavstånd precis till industriområdet härifrån stationen.

Jodå, jag vet att jag blandar svenska och engelska och motsäger mig själv gällande det jag skrev innan (om svengelska), men jag har fler utländska besökare (mest från engelskspråkiga länder) på bloggen än svenska. Kanske är det robotar som botaniserar, jag vet inte, men hur som helst så kanske det är bra att få skyltar på svenska översatta till engelska,

Varbergs Taxi (f.d.) vid järnvägsstationen – Varberg – april 2019

Varbergs Taxi skriver på sin hemsida att de var med redan på hästdroskornas tid och att de körde med gengasaggregat (under andra världskriget) och att en mängd olika bilmärken har rullat för företaget. Inte heller att förglömma är att kommunikationsradio (och mobiltelefon) saknades ”på den gamla goda tiden”, taxichauffören fick återvända till stationen när han/hon sökte ett nytt uppdrag, en ny körning alltså. Nu vet jag inte om det här lilla huset skall rivas eller ej, jag undrar vilket som gäller?

Varbergs Taxi vid Järnvägsparken . Varberg – april 2019

When this taxistand is unattended please call … När taxistationen är obemannad, var god ring … ställ dej i gropen och slå en signal, please!” Som sagt, jag klagar först på svengelska i reklam för diverse produkter och skriver sedan själv blandat på engelska och svenska, en hycklare är jag.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Brand, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Gatufotografi, Halland, Hus, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Photo journalist, Street photography, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.