Här står farfar tvåa från vänster. Det tror jag i alla fall …

… för han förnekade faderskapet och kallade sin son för fosterson

Farfar tvåa från vänster – Björkvik, Södermanland – okänt årtal

Jag har aldrig träffat min farfar, han som förnekade att han var min pappas pappa, för han dog långt innan jag föddes, men jag tror på riktigt att det är min farfar. Dels därför att jag har sett bild på honom från pojkåren, och då liknar han mej i pojkåren, och dels för att han liknar min pappa i hans pojkår, men framför allt av dokumentära orsaker som följer längre ned i texten. Trots detta, att han liknade min pappa, så kallade han min pappa för fosterson under den period som sonen (fostersonen) bodde på samma gård som sin biologiska far.

Fosterson, så kallas en pojke som inte har adopterats men som bor hos en familj där, i detta fallet då, ”fosterpappan” inte skulle vara släkt med barnet i rakt nedstigande led.

En av dessa pigor kanske är min farmor – Björkvik, Södermanland – okänt årtal

Jag har aldrig träffat min farmor, visste länge inte vad hon hette eller när hon levde eller var hon levde. Min pappa ville aldrig berätta om sitt liv, hur det var innan han träffade kvinnan som blev hans hustru, min och min systers mamma alltså. Till höger, men ej med på bilden ovan, finns en veranda, där står farfar och hans syster på behörigt avstånd från tjänstefolket. Jag har aldrig sett någon annan bild på farmor, om hon nu är med på bilden.

Pensionering från Scania-Bussar – 1976

Vår pappa dog ganska tidigt i livet, bara någon månad efter sin pensionering vid 65 års ålder, annars så hade vi längre fram garanterat frågat honom om en hel del saker från hans barndom, allt det som vi inte kände till. Om farmor och farfar.

Släktintresset är ju vanligtvis inte så stort innan man själv blir äldre, det vill säga i vårt fall när min syster och jag blivit äldre. Jag började sent omsider att släktforska och hittade vårt ursprung, jag slutade den forskningen och min min syster fortsatte, men hon avled tyvärr förra året (2018).

Pappa sittande i mitten med benen i kors, delförstoring av skolfoto – omkring 1920

Min pappa föddes som en ”oäkta” son till den ogifta mamman, min biologiska farmor. Den biologiska fadern var okänd, även om jag antar att de flesta i omgivningen anade vem fadern var. Den biologiska fadern själv var förstås också en av dem som kände till vem han var. Det här med ”oäkta” barn är inte ovanligt i husförhörslängder, för om man släktforskar så stöter man på begreppet allt som oftast. En ”oäkting” var alltså ett barn som fötts utom ett äktenskap, och barnet saknade därmed utan egen förskyllan både börd (släktskap genom födelse) och bördsrätt (rätt till arv exempelvis).

Föräldrabalken trädde i kraft 1950 och då upphörde ”lagen om barn utom äktenskap” att gälla och alla barn fick samma juridiska status, men lika arvsrätt fick  de ”oäkta” barnen först 1970.

Bussresa med Blåbandsrörelsen (tror jag) till Stockholm – omkring 1930

Jag har för mej att jag hört att bussresan skulle gå mot Stockholm. Min (blivande) pappa Sven med den stora kepsen, kepsbärare närmast bussdörren, var, som väldigt många vid den här tiden, engagerad i nykterhetsrörelsen: Blåbandrörelsen tror jag det rörde sig om (medlemmarna bar ett blått band som kännetecken). Vår pappa var under hela sitt liv mycket måttlig med alkohol, hemma drack han som värst svagdricka Klass I (0-2,25 alkoholhalt volymprocent) som han ibland hällde upp från en stor glasflaska i en träkagge och använde som bordsdryck, men det skedde inte särskilt ofta.

Träff med Sveriges Blåbandsungdom, Björkvik – slutet av 1920-talet

Min pappa står (eller sitter?) längst till höger i mittenraden och med ett band (blått till färgen antar jag) på bringan. För att ta det från början (igen), så föddes min pappa Sven i Björkvik i Södermanland av min farmor, som var piga på den gård där min biologiska farfar bodde tillsammans med sin syster. Strax efter födseln så flyttade mor och litet barn hem till hennes föräldrar i Julita, också det i Sörmland, senare gick flytten till Hellefors bruk (Hälleforsnäs), beläget mellan Katrineholm och Eskilstuna ungefär. Farmor hade då gift sig med en annan man och skulle få ytterligare sex barn, vilka jag inte hade kännedom om innan jag började släktforska.

Min pappa bortlämnades, av någon orsak som jag inte känner till, från den nya familjen och fick flytta till en skollärare i Björkvik i närheten av där hans mamma hade varit piga. Det går inte riktigt att klarställa när denna flytt skedde och framförallt inte varför. Jag tror ändå att pappsen hade det ganska bra hos sin lärare, men han kom aldrig över sveket att ha bli lämnad av sin mor och träffade henne aldrig därefter och ville aldrig prata om den tiden. Vi, min äldre syster och jag, kanske av hänsynsfullhet inte ställde några frågor, men det blev aldrig tal om hans barndom. I alla fall så hamnade pappa efter skoltiden på gården där hans riktiga far bodde och han arbetade där utan att veta om att husbonden var hans riktiga far.

Det är svårt att ens i kyrkböckerna spåra årtal för när dessa olika flyttar ägde rum.

Björkviks IF – pappa stående längst till höger – omkring 1930

Spelade fotboll gjorde han, pappsen, med Björkviks IF. På bilden ovan står han längst till höger, på högerytterplats. Björkvik ligger i Södermanland, nu som då. Jag vet att han också spelade med Broby GoIF, Broby ligger ungefär 10 kilometer nordväst om Björkvik. Jag tror att bilden nedan är en lagbild av Broby GoIF med pappsen stående på sin högerytterplats (kan ju vara vänsterytter i stället).

I Broby anordnas det danser om sommaren ser jag på föreningens hemsida. Det gjorde det också när min mamma var ung på 1930-talet, pappa var nog också där, fast han dansade inte vad jag vet, det gjorde min mamma däremot. Det var festligheter i Broby också på 1960-talet när jag var ung, det minns jag, för där fick jag på käften en gång av en kille som härstammade från norra Sverige och som var känd för att bli oregerlig vid fylla. Det sa’s att han brukade bära kniv också, men en sådan såg jag dessbättre inte till.

Broby GoIF (tror jag) – pappa stående till höger – omkring 1930

På hemvägen från festplatsen i Broby stoppade polisen bilen jag körde, jag var förstås nykter, men det saknades en förkromad kofångare framtill på fordonet, denna viktiga del hade jag avlägsnat, och det väckte polisens intresse. Jag förklarade orsaken till att stötfångaren inte fanns på plats och jag fick klartecken att köra vidare med mina kompisar. Det var förresten bara en flisa i en kindtand som saknades, efter käksmällen.

Foster-son Sven … Also should be recorded that Sven according to what would generally be known would be the natural son of the deceased, which  is further strengthened of two certificates attached herewith, namely by the Rev. Erik Norrman, Björkvik, and Mr  … , from Valla”.

Så där lyder den del av ett dokument som klarställer vem som är min farfar, nedtecknat efter dennes död, Min mor och min far gifte sig senare samma år som pappas far hade gått bort.

Varken jag eller min far har för övrigt burit plommonstop likt min farfar tydligen gjorde ibland. Den högfärdigheten har inte ingått i arvsmassan … eller förresten, se här, min son har burit plommonstop. Eller kubb heter den kanske, det är en hatt med rund kulle. Också Charlie Chaplin nyttjade kubb (bowler hat)  ibland.

Liten herre i plommonstop – 1970-talet

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Katrineholm, Mode, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Photo journalist, Södermanland, Sommar, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Här står farfar tvåa från vänster. Det tror jag i alla fall …

  1. habergman skriver:

    Mycket intressant läsning. Som du skriver så engagerar man sej inte i sina förfäders historia när man är ung. Man är upptagen med så mycket annat . Du har lagt ner ett stort arbete på den här forskningen och jag tror att du har kommit helt rätt. Sen finns det ju alltid frågor varför det blev som det blev. Ser ut att vara tuffa killar i Brobys fotbollslag.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.