Lite hitan och lite ditan med jordrök och plastpotatis …

… och en del annat också men vi tar det i min takt här i Varberg, Sveriges till folkmängden (2018 = 63,630) trettiosjätte största kommun av alla de 290 kommuner som finns i riket

Jordflykt nära kyrkan i Morup, Falkenbergs kommun – 23 april 2019

Det brukar ryka jord och sand från öster i maj månad, det är vanligt på slätterna i Tvååkerstrakten i Halland (Morup ligger nära Tvååker), men det här året (2019) var det varmt och österifrån-blåsigt redan i april.

Jordflykt nära Olof Larsgård i Tvååker – april 2019

När jag kollar mina 2018 års blogginlägg om sandstorm så upptäcker jag emellertid att jag fotograferat än värre sandrök den 22 april, inte maj, i samma områden. Inte i maj förra året heller alltså, utan nästan exakt på samma aprildatum som ovanstående bild. Majvädret kom i april, nu verkar det som att aprilvädret skall inträffa i maj i stället, det läste jag någonstans. Lite kyligare än vanligt i maj förutspås således, få se om det blir så.

Vid småbåtshamnen, Varberg – juli 2018

Bortom betongmuren men osynligt på bilden blänker Kattegatt, hitom muren finns Varbergs innerhamn. På sommaren är det ganska populärt att vandra, balansera, på pirens mur, den som med hjälp av piren skall bromsa Kattegatts vågor när gattet är på stormigt humör. Muren är ganska bred, så det är inte så svårt att balansera på den. Med grabbens gångriktning så passerar han strax Kallbadhuset.

Upp och ned i Mölle – Grand Hotel – april 2019

Ja, Grand Hotell i Mölle är upp och ned, för här ovan är bilden av en vattenspegling i hamnen, fast upp och ned. Mölle ligger i nordvästra Skåne och Mölle var en gång syndens näste. Hotellet byggdes under åren 1908-1909, senare än då det syndiga badandet vid Öresunds utlopp i Kattegatt inleddes, vilket skedde omkring 1890.

Ransvik, Mölle, vykort från 1913, utgivet av hovfotografen Peter Lundh (1865-1943)

Ungefär vid sekelskiftet, det skiftet innan det millennieskifte som vi själva (de flesta i alla fall) minns, så badade kvinnor och män tillsammans i havet i Ransvik strax utanför Mölle, ofta i heltäckande randiga baddräkter dessutom. Och hade roligt, hemskt roligt, men det var ju hemskt att höra talas om och att läsa om badandet! Det syntes både det ena och det andra på bilderna, vilket gjorde att också tyskar och danskar styrde färden mot Mölle för att titta och kanske för att bada blandat de också.

Grand Hotell i Mölle, inte upp och ned – april2019

Mölle fick järnväg 1910, ända fram till det då nybyggda vackra stationshuset sträckte  sig spåren, inget avstigande i Höganäs längre för byte till hästskjuts eller annat, ja då jäklar, då artade det sig väl för Mölle! Mölle blev hett och trendigt. Det lär ha kommit omkring 50,000 badsugna människor det året som järnvägen invigdes. Direkttåg från Berlin, eller med tågbyten eller på andra sätt kom dessutom människor från både Paris och London.

Potatisodling på Bjärehalvön, Torekov – 21 april 2019

Rejäla plastlager täcker potatisplantorna på fälten nära Torekov. En rejäl investering antar jag, men det kan löna sig att vara först med potatisskörden och det handlar väl också om prestige. Bjärehalvön, som området ligger på, är känt för färskpotatis och nog skall Bjärehalvö-odlade pantofflor eller päror vara de tidigaste i landet. 75% av vårt lands nypotatis kommer förmodligen att ha odlats och skördats här under 2019. Ett riktigt gott potatisklimat, det har Bjärehalvön.

Bild från Svensk Potatis

Först ut att plocka potatisprimörer 2019 var odlarna Jonas Gustavsson från Vejbystrand och Victor Eriksson från Torekov (kanske potäter från avbildade fält?). Swift heter potatis-sorten och det var tydligen livsmedelskedjan Lidl som lämnade det vinnande budet i Svenska Potatis budgivning. 80,000 kronor för 40 kilo färsk skånepotatis löd slutbudet på, 2,000 kronor per kilo alltså. Ett rejält pris per potät blir det, som man väl inte vill betala på Lidl? Fast summan skänktes till Barncancerfonden och odlarna får sina pengar av stiftelsen Svensk Potatis i stället.

Vesterhavsporten, Falkenberg- några dagar före en brand – 21 april 2019

Det finns dramatiska filmscener från en nyligen avverkad allsvensk fotbollsmatch på den nya arenan i Falkenberg. Stadens stolthet spelade mot Sirius från Uppsala och under matchens gång ser man i direktsändning hur det brinner och hur det ryker vådeligt från den översta våningen på det här höghuset, 16 våningar högt. Ovanstående bild är fotograferad tre dagar innan branden.

Höghuset Vesterhavsporten i 16 våningar och med  134 lägenheter (hyresrätter) var inte riktigt färdigt ännu och därför bodde inga människor i huset, det var folktomt som tur var. Inflyttning beräknas ske 2020. Gekås i Ullared står bakom projektet som investerare och förvaltare.

Gråtrut spanar uppåt, fötter passerar – Varberg – juli 2018

Jag ber dej med vingar däruppe: se till att det hamnar lite matnyttigt framför mina platta fötter! Lite utspilld glass eller tappad glass-trut eller ännu bättre, en grillad varm korv eller en fågelunge eller vad som helst! Nu!”

Agility i Engelska parken – Varberg – juli 2018

Jag ser upp till dej, kan du inte böja dej ner i stället?

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Betongmur, Bildblogg, Bilder, Brand, Bygge, Byggnation, Cykel, Cyklar, Falkenberg, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Gatufotografi, Halland, Hund, Hundar, Mode, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Photo journalist, Resor, Semester, Sommar, Street photography, Tvååker, Uncategorized, Varberg, Vatten, Väder. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.