Snapshots (ögonblicksbilder) från holländska gator …

… med fotografens fötter på gatsten eller sett från ett fönster

Ölkagge och fordon med skorsten – Delft, Nederländerna – juni 2019

Ej rejäl kagge och ett litet trehjuligt lastbilsekipage med skorsten, en rullande servering antar jag, på en gata i nederländska Delft. Vad beträffar bilen så missade jag skorstenen, den såg jag först när jag skulle hantera bilden för bloggen. Det var marknadstorsdag på Markt vid Rådhuset, så var det extra många människor vid det torget och många hungriga. Fast det är alltid knökfullt med besökare i centrala Delft. Bilen var dock på väg bort från Markt, om den nu hade stått parkerad där någonstans, nu förmodligen med sikte på nästa marknadsplats, det finns en närliggande.

Trubadur med sångröst – Delft, Nederländerna – juni 2019

Jag passerade förbi gatusångaren, som också hade en hund med sig, men jag tyckte att han, sångaren, sjöng bättre än vad man vanligtvis får lyssna till vid gatuserenader, så jag vände åter och lade en slant i insamlingsburken och markerade också att jag ville ta en bild. Inga problem såklart, men synd bara att sången inte hörs när man tittar på bilden.

Jag skrev slant på ett ställe här ovanför, mynt alltså, det påminner mej om ett tillfälle här hemma när jag skulle betala för någor som jag hade köpt. En mindre summa, så jag betalade kontant, en sedel och några mynt. Jag lämnade sedeln och sade till den unga tjejen bakom disken att ”här får du några slantar  också”. Hon såg ut som ett frågetecken, hade aldrig hört ett så gammaldags ord som slantar tidigare. Betalningen genomfördes för övrigt utan problem.

Präst med kvarnstegskrage – Delft, Nederländerna – juni 2019

En präst med en kvarnstenskrage, eller är det en pipkrage han bär? Kvarnstenskragen är en mycket stor pipkrage, det här är nog en pipkrage med ambition att bli en kvarnsten. Pipkrage kallas den därför att kragen består av en krans av rundade veck liknande rör eller pipor. En prästkrage är det i alla fall och kyrkorna Nieuwe Kerk (protestantisk) och Maria van Jessekerk (neo-gotisk katolsk) ligger nära, bara ett mindre antal steg från platsen där bilden är hämtad.

Pipkrage, det var ett överklassens påfund i Europa på 1500- och 1600-talen, både för män och kvinnor, och inte i första hand för präster. Inte aktuellt för arbetarklassen förstås, synnerligen umbärlig i arbete på åker och äng. Pipkragen övergick storleksmässigt till formatet av en kvarnstenskrage omkring sekelskiftet mellan de båda århundradena. Ju mer opraktiskt, desto bättre, desto moderiktigare. Det var dock så att inom den protestantiska läran så ansågs färgade kläder, exklusiva tyger och annat som kunde pigga upp människor som syndigt, däremot gick det bra med spetsar som modedetalj.

Kvarnstenskragar, läste jag, kom sedan att finnas kvar i just här aktuella Nederländerna, trots att modet med dessa kragar så småningom inte längre var högsta mode eller inte var modernt alls. Det lär annars vara så att protestantiska präster i Norge, Island och Danmark länge fortsatte att bära pipkragar, förmodligen gjorde de det också i Nederländerna vad det verkar. I Norge avsaffades de i alla fall 1980 som varande en del av prästklädnaden.

Adidaskrage och modern frisyr med mormorsknut – Rijswijk, Nederländerna – juni 2019

Ja, krage och krage, en jacka med huva är det väl, en huvjacka, men den kan ju kanske symboliskt (på något sätt) motsvara pipkragen, mode som mode. Mormorsknut kallar jag övre delen av frisyren, för min mormor hade en sådan här hårknut ibland.

Kringloop Charityshop, Delft, Nederländerna – juni 2019

Hej på dej du!” – ”Hej på dej själv, du! Varför står du där och stirrar egentligen?” – ”Jag är till salu, förstår du, ett objekt, fast inte som i red light district förstås, utan bara som här. Köper du mej hel eller delvis så går pengarna till välgörenhet! Bra va!” – ”Jepp, bra!” -”Vad drar du själv omkring med förresten!” – ”Det vet jag inte riktigt, men det ska ställas på golvet tror jag och sen får det bli som det blir. Men hej då, vi ses kanske, om du inte blir såld!” – ”Yup! Tot ziens! Leuk om je te ontmoeten!

Det är en butik för begagnat och vintage, också ett stort sortiment grejor för barn finns där, och intäkter från försäljningen går till välgörenhet. Dessutom så får man för betalda 50 cent möjlighet att besöka toaletten på stället, ”praktiskt för barn med höga behov” skriver Charityshop på sin hemsida.

Iklädd – avklädd – Eindhoven, Nederländerna – juni 2019

Utsikt från ett hotellfönster i Eindhoven, en stad (och kommun med cirka 230 000 invånare) i provinsen Noord-Brabant i södra Nederländerna. Olika syn på klädmode är det på bilden, en kategori gatu- /vardagsmode passerar ett kategoriskt badmode.

Iförd kortbyxor på arbetstid i denna stad var en gång svenske Ralf Edström, som åren 1973-1977 spelade fotboll för Philips Sport Vereniging Eindhoven, PSV Eindhoven kallat vanligtvis, Två seriesegrar blev det för Ralf med PSV.

Roligt med ballong, som sedan blåser iväg! – Einhoven, Nederländerna – juni 2019

Pappa (var det väl) vaktade som en hök över flickan (dottern i så fall) som hade stillsamt roligt med en grön ballong vid en gågata i centrala Eindhoven. Det hindrade emellertid inte ballongen från att blåsa iväg, men som synes på nästa bild …

Där ligger den (ballongen)! – Eindhoven, Nederländerna – juni 2019

så var pappa (om det är pappa) snabbt ifatt ballongen och lyckades greppa den. Bra jobbat var det och den lilla flickan kunde till sin försiktiga glädje leka vidare med den luftiga ballongen. Bilderna är förresten fotograferade från och innanför en fönstervägg tillhörig det mycket intressanta Philips Museum, som är beläget på platsen där den första fabriken låg och vari glödlampor tillverkades.. Det var ju där i Eindhoven som den världsomfattande elektroniktillverkaren startade sin verksamhet, den som i dag omfattar uppskattningsvis 77,000 anställda i mer än 100 länder (enligt företagets hemsida).

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Detta inlägg publicerades i Artister, Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Delft, Familj, Fordon, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Gatufotografi, Holland, Musik, Nederländerna, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Photo journalist, Resor, Sång, Semester, Sommar, Street photography, Trafik, Uncategorized, Underhållning och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Snapshots (ögonblicksbilder) från holländska gator …

  1. Torbjörn Hagbrand skriver:

    Som alltid mycket fyndig och trevlig läsning. Dessutom påpassliga och fina bilder.
    Tack för läsningen. Trevlig sommar

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.