Orädd ekorre i Halmstad och Pride i Varberg …

… det är vad det handlar om denna gång

Ekorre utan skrupler – Hallandsgården, Halmstad – juni 2019

Det var en  väldigt orädd ekorre, beredd att överträda de flesta sociala barriärer för en matbit från ett fikabord på friluftsmuséet (eller hembygdsgården) HallandsgårdenGalgberget i Halmstad, nära Hallands sjukhus i just Halmstad. Ekorren, och vi andra, fikade på Krafsagården, eller vid mangårdsbyggnaden i alla fall, den som en gång funnits i Valinge socken i dagens Varbergs kommun.

Ekorre utan skrupler – Hallandsgården, Halmstad – juni 2019

Korren har tydligen lärt sig uppskatta det goda matbrödet och kaffebröden på Krafsagårdens trädgårdsbord. Det finns orsak att gilla dessa bröd, det kan jag säga. En ekologisk närodlad ägg- och sillmacka på hembakat bröd, tror jag det var, det uppskattar inte bara en ekorre. Gräslöken som dekorerade äggen, den löken den klipptes från en rabatt intill vårt bord några minuter innan servering. Äggens gula var så gula som jag minns dem från de ägg som våra egna leghornhöns värpte när jag var liten.

Baksidan av en ekorre utan skrupler – Hallandsgården, Halmstad – juni 2019

Den sociala ekorren, som här visar akterpatiet, var rastlös som ekorrar brukar vara. Sekunden efter ovanstående bild var den under bordet, ytterligare en sekund senare befann den sig i trädet bakom min rygg, sedan skuttande den iväg på gräset, och så vidare.

Pride Varberg- 29 juni 2019

Nakenchock? Så hade kanske de kvällstidningar i pappersform, som kommer ut på förmiddagen, skrivit till denna bild. Nakenchock i förmiddagarnas kvällspress gäller mest avklädda tjejer då, men nu skriver jag det i stället om ovanstående. Bakdel som bakdel, ekorre eller ung man, bakdelen sitter i alla händelser alltid där bak på kroppen.

Pride Varberg- 29 juni 2019

Många glada miner stöter man på i samband med denna parad, de som går i Pride-tåget verkar vara mycket tillfreds. Ett vackert leende i kombination med en färgglad huvudbonad, det gillar jag.

Pride lär ha, eller snarare har, uppstått efter en händelse i New York i juni 1969, året efter det stora proteståret 1968 och nästan på dagen för  femtio år sedan, räknat fram till när Pride i Varberg gick av stapeln, det är ju 2019 när detta skrivs. Polisen i New York genomförde 1969 en närmast rutinmässig razzia mot en gaybar, Stonewall Inn, men denna gång lät sig gästerna på baren inte hunsas av polisen, utan gästerna protesterade och kravaller utbröt. Det var den första gången som gayrörelsen slog tillbaka, så att säga. Den ursprungliga Prideparaden genomfördes sedan på årsdagen efter protesterna, 28 juni 1970, under namnet New York Pride men också i Chicago (27 juni), Los Angeles och San Francisco höll parader, Den första Pride-demonstrationen i Sverige ägde rum 1971 i Örebro.

Pride Varberg- 29 juni 2019

Hur klarade dessa två styltgångare (också nästa bild, fast där syns inte styltorna) av att balansera sig fram hela den långa promenadväg som Pride-tåget drog fram på? Det undrar jag med beundran för prestationen. Gatsten var underlaget långa stycken av marschvägen.

Pride Varberg- 29 juni 2019

Pride, stolt, härstammande från engelskan gay pride, stolt över att vara homosexuell  ungefär, att känna sexuell attraktion eller kärlek till en person av samma kön. Förkortningen hbt eller hbtq förekommer ofta inom gayrörelsen, homosexuell och bisexuell (sexuell läggning), transsexuell (hur man definierar sitt kön) samt q för queer, som är en sammanfattning av det beskrivna eller ett uttryck för kritik mot rådande normer. Tidigare och fortfarande använda uttryck är homo, lesbisk, bög och gay.

Vi som inte känner oss tillhöriga ovanstående definitioner benämns då i stället som hetero (heterosexuella, straight), hetero från grekiskans heteros (annan, olika), tillhöra heteronormativiteten. Män och kvinnor förväntas då alltså åtrå och skapa sexuella relationer med varandra.

Båda uttrycken, homosexuell och heterosexuell, härstammar från 1800-talet. Det var skriftställaren Karl Maria Kertbeny, som 1869 lanserade (och publicerade) uttrycket homosexualitet, kort efter detta uppkom också termen heterosexualitet.

Pride Varberg- 29 juni 2019

Ett sånt härligt smile, det leendet tackar jag för!

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Akrobatik, Bildblogg, Bilder, Djur, Familj, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Gatufotografi, Halland, Mode, Motion, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Photo journalist, Sommar, Street photography, Trafikhinder, Uncategorized, Underhållning, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.