…
Tilde Johansson, Tissanna Hickling och andra kvinnliga deltagare på Påskbergsvallen 2019
”Is it okay if we blame the track…? And the board? No?! Well, that’s our story and we’re sticking to it! 😅😂 #VarbergGP – Fun crowd made the trip worthwhile, though. Thanks for the competition, Per Skoog”, skriver Abigail Irozuru från Manchester i England humoristiskt på sin Instagram-sida. Abigail tävlar för klubben Sale Harriers Manchester.
Abigail Irozuru tycker inte att hon kan klandra vare sig banan eller ansatsplankan (eller menar hon tävlingsledningen kanske, board har lite olika betydelser), för placeringen i tävlingen, trea blev hon. Abigail hoppade 6,38 som bäst i Varberg, men hon har ett personligt rekord på respektabla 6,80 (Sofia, Bulgarien, 2012). I början av juli 2019 hoppade hon 6,70 i Marseille. Hur som helst så tycker hon enligt Instagram-inlägget att det var en kul publik på Påskbergsvallen, den gjorde resan till Varberg värdefull, och hon tackar Per Skoog (bokningsansvarig) för tävlingen. Vi tackar Abigail för uppvisningen, kul att se henne på tävlingsbanan i Varberg, en färgstark personlighet.
Abigail är på bilden koncentrerad precis innan ansatsen börjar. I bakgrunden syns den blivande längdhoppsvinnaren Tilde Johansson, 6,65 hoppade hon. Med sina 6,38 belade Abigail en tredjeplats, Tissanna Hickling från Jamaica hoppade till sig andraplatsen med 6,41. Alla tre hopparna hade en motvind på ungefär 1 m/s.
Kraftfull ansatslöpning, som ett framrusande tåg, och Abigail Irozuru är också namnet på just ett framrusande tåg. I september 2011 hedrade brittiska Virgin Trains (West Coast Trains Limited, som ägs av Vigin Rail Group) den framstående friidrottaren Irozuru på järnvägsstationen i Wolverhampton genom att namnge ett Class 390 Pendolino tåg nr 390007 efter henne, ”Abigail Irozuru”, och genom att sponsra henne med resor till tävlingar runtom i öriket. Alstom-tillverkade Pendolino är ett höghastighetståg, Abigail själv är också snabb, har sprungit 100 meter på 12,2 sekunder, möjligen fortare än så.
Vid Jamaica All Comers Meet den 2:a juni (2019) hoppade Tissana Hickling från Jamaica (representerande GC Foster College) personbästa 6,82 (”a massive leap” skrevs det) och kvalificerade sig till VM i Doha 2019. I Varberg fick hon nöja sig med 6,41 och andraplatsen, men där finns ju kapacitet för riktigt långa hopp.
Lite historik om längdhopp: – Nitton kvinnor har genom tiderna utomhus hoppat 7,20 eller längre. Av dessa var tio från det forna ”östblocket” (Sovjetunionen, Östtyskland och Rumänien), en hoppare från OSS* (1992) och 5 från det som i dag är Ryssland. Två hoppare var från USA (1990-talet) och en från Brasilien (1999, på höghöjdsbana med en altitud överstigande 2,000 meter). Åtta noteringar härrör från 1980-talet, sju från 1990-talet och alltså kvarstående fyra från 2000- eller 2010-talen, dessa fyra var från Ryssland. – Världsrekordet innehar Galina Tjistjakova från Sovjetunionen, det är från 1988 och lyder på 7,52. Efter Sovjetunionens sammanbrott bytte Galina medborgarskap till slovakiskt.
*OSS betyder Oberoende Staters Samvälde och består av tidigare Sovjetrepubliker förutom de baltiska staterna och grundades 21 december 1991. Georgien och Ukraina ingår inte längre i OSS. Turkmenistan deltager men är inte medlem.
Brooke Stratton från Australien var den enda i längdhoppsgruppen som någon gång hoppat över 7 meter, hennes personliga rekord är 7,05 från 2015, satt i Perth hemma i Australien. I Varberg blev det dock en fjärde plats med 6,24 och med tydligen konstanta 1 m/s i motvind (eller 1,1 m/s för att vara noga).
Det är bara att konstatera att jag inte har några bilder från själva längdhoppen, jag satt inte placerad på läktaren så att det var möjligt. Senare började jag röra mej runt anläggningen, men då hade damerna redan hoppat färdigt för dagen, eller nästan i alla fall.
Marija Vukovic från Montenegro vann höjdhoppstävlingen på 1,88 före Ebba Ljungmark (1,78) och Linda Sandblom från Finland med samma höjd som Ebba. Ellen Ekblom på fjärde plats hoppade också hon 1,78.
Marija, som tävlar för klubben AK Lovćen i Cetinje, Montenegro, har ett personligt rekord på 1,95. Hon blev 2010 juniorvärldsmästare i höjdhopp på Moncton Stadium (Croix-Bleue Medavie Stadium) i Kanada, hon hoppade då 1,91. Angelica Bengtsson vann också guld vid detta JVM, fast i stavhopp, med 4,25. Dafne Schippers, holländskan som är så bra på sprintsträckorna, blev också juniorvärldsmästare, men då 2010 tävlade hon i sjukamp. Hon var väldigt överlägsen på delgrenen 200 meter, en sträcka som har blivit hennes specialdistans (med olympiskt silver och som 2 x seniorvärldsmästare).
#112 Moa Hjelmer, i bildens mitt, från Spårvägens FK, vann 200-metersloppet på dåvarande säsongbästa 23,71 före Astrid Glenner-Frandsen från Københavns IF (23,84) och # 153 Lisa Lilja från Ullevi FK (23,86). #72 Daniella Busk blev fyra med tiden 23,96. Tvåan i loppet, Astrid, fastnade tyvärr inte riktigt på denna bild men skymtar bakom #153 Lisa Lilja.
Nova Fogelkvist från Motala AIF laddar för ett av sina längdhopp i klassen flickor G15. Det blev en fjärde plats för henne i tävlingen, som vanns av hemmahopparen Sofia Wallin (Varbergs GIF) med 5,12. Segraren Sofia fick jag dessvärre inte med på bild. Tvåa blev Matilda Åkerman från IFK Halmstad, hon står till vänster, och trea blev Doris Theander, också hon från hemmaklubben GIF, det är hon som provhoppar till höger i bilden. Femma blev #110 Tilda Eriksson från IK SISU. Dessa fem är de som återfinns i prislistan. Lyckas inte namnge flickan som tittar på Novas startposition.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o