Gammalt och inte nytt (old stuff, not new)

Härunder kommer att finnas bilder på det som inte finns men som en gång fanns och som kanske fortfarande ändå finns som sparade minnen.  Osorterade minnen från en låda i källaren ungefär. 

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

kolingen-2-herman-rosell-1925

Detta är huvudet på en träskulptur, Kolingen, av Herman Rosell (1893-1969). Skulpturen, fotograferad 1970,  är ungefär 350 mm hög och den är tillverkad 1925 (”hR 1925”). Jag fick den av svärfar, som i sin tur fått den av sin bror, som i sin tur fått den av Herman själv och jag tror det var som tack för lån av en häst. Svärfars bror och Herman kände varandra. 

Sports Magazine 1960

Sports Magazine 1960

Sixten JernbergSwedish cross-country skier, with four world titles and nine Olympic medals (four gold) – Jane Cederqvist: In 1960 she set two world records and won a silver medal at the 1960 Summer Olympics. The upcoming year she retired (at the age of 16!) from swimming and later became a government official.

Gammlat vykort , okänt utgivningsår

Gammlat vykort , okänt utgivningsår

”D.F.W. – Doppeldecker im 1. Weltkrieg mit 200 P.S. Benz-Motor”

Rikspatent - J. Jacobssons Aktiebolag, Halmstad - 1925

Rikspatent – J. Jacobssons Aktiebolag, Halmstad – 1925

National patent on flour? Giveth mostly bread – from the minimum flour. Ovanstående annons är från Hallands Idrottsförbunds Minnesskrift 1905-1925. Jag undrar om mjölet hette Rikspatent eller om företaget hade fått ett rikspatent på ett visst sorts mjöl?

Följande meddelande kunde hur som helst läsas i tidningen Vestkusten i Californien, USA,  i september 1925 (annonsen är från årsskiftet 1924/1925): ”Stor kvarn i Halmstad hotas af ruin. J. Jacobssons kvarnföretag i Halmstad befinner sig i betalningssvärighetér. Utredningen pågår med ali ifver. Bolagets hela aktiekapital, en mill. kr., är förbrukadt och någon rekonstruktion kommer troligen ej att företagas, utan bolaget kommer säkerligen att öfvertagas af annat företag. Ett flertal bolag såväl i Göteborg sorn Stockholm förutom ett större kvarnföretag i Skäne äro intresserade af ett köp”. (Stavfelen är i original).

Sida ur motbok - använd 1949-1952

Sida ur motbok – använd 1949-1952

”Transfer of the right to purchase liquors with help of the booklet for stamping (the ‘motbok’ in the ‘Bratt system’ 1917-1955) as well as to sell the purchased liquors and wines is prohibited by law”.

1 - Musik från Brinks 3

Långkörare på Svensktoppen blev den, Trettifyran (⇐ klicka om ni vill höra den), med Per Myrberg. EP:n inköptes 1964 på Brink:s Musik i Katrineholm.

Vishäfte från 1942 - Harry Brandelius

Detta häfte med Harry Brandelius visor gavs ut 1942 och alla visorna uppgavs finnas inspelade på Husbondens Röst. Häftet är utgivet av Lindkvists Förlag i Halmstad.

Kopp 1

En gammal sprucken mugg av fabrikatet Wittenberg, en mugg som jag inte vet så mycket om. Wittenberg är ju i alla fall det ort där den protestantiska reformatorn Martin Luther år 1517 spikade upp sina nittiofem teser på kyrkporten. Så gammal är inte muggen, som kommer från min framlidna hustrus hem.

Svenska MADSvenska MAD läste jag i början i 1960-talet, men dessa tidningar har jag inte sparat. Ovanstående exemplar från 1977 är inköpt ganska nyligen på ett loppis.

Carl-Alfred Bergman kopia

Skickligt klippt silhuettbild, kanske från en marknad eller dylikt,  föreställande  min framlidna hustrus farfar Carl Alfred Bergman – 1/7 1900.

Märklinkatalog från 1963/64

Märklinkatalog från 1963/64

Jag tror inte att så värst många pojkar (och flickor?) numera bygger eller leker med modelljärnväg. Det var däremot ganska vanligt på till exempel 1950-talet, om man hade råd så var Märklin nog det mest populära fabrikatet. Det verkar som att den generation som växte upp med Märklin och Fleischmann (= konkurrerande märke) i någon mån fortsätter traditionen och i dag bygger anläggningar i samverkan.

Wahlströms Ungdomsböcker 2

  En bok från B. Wahlströms Ungdomsböcker var en trolig julklapp på det tidiga 1950-talet, som Kamrat med Svarta Höken av Albin Widén från 1952. Egentligen föredrog jag dock den senaste boken i serien om Tvillingdetektiverna, skriven av pseudonymen  Sivar Ahlrud (bakom vilken dolde sig Ivar Ahlstedt och Sid Roland Rommerud), eller en bok i serien Fem-böckerna, som skrevs av brittiska Enid Blyton. Kamrat med Svarta Höken andas i alla fall vänskap, annars var det vanligast med strider mellan indianer (”rödskinn”) och rödrockar eller cowboys.

Filmstjärnor - Humphrey Bogart

 Tidningen Allers hade på 1950-talet ett samlarserie (åtminstone klippte jag ut och sparade) med filmstjärnor, svenska och utländska (= amerikanska). Humphrey Bogart (1899 – 1957) var en av de stora hjältarna.  Vi minns nog kanske mest filmen Casablanca, som hade premiär 1942, där svenska Ingrid Bergman var motspelerska.

Mynt 1 kr Gustaf V 1946

Ett enkronas mynt från 1946, med kung Gustaf V i profil, är ju gammalt men gångbart även i dag. Köpvärdet då skulle motsvara ungefär en ”tjuga” i dag, 20 kronor alltså.

QSL-kort från Iraq

När jag gick i skolan var det populärt bland en del ungdomar (en grupp killar i min klass till exempel, dock inga tjejer) att lyssna på utländska rundradiostationer på kortvågsbandet på den egna gamla radion eller kanske på familjens apparat och med en hyfsad antenn. Sedan skrev man en lyssnarrapport med uppgift om frekvens, datum, kvalitet och hörbarhet på utsändningen och något om vad man hade lyssnat på samt bad man om en bekräftelse på att uppgifterna man skickat med brev var riktiga. DX-ing kallades denna hobby. QSL kallades det svar man förhoppningsvis sedan erhöll i form av ett kort (som ovan, nog inte det vackraste i samlingen) eller något annat dokument. DX betyder ungefär signal som färdats långt, QSL betyder ungefär jag kvitterar. Termerna är i dag (och var även då) mest tillämpliga för radioamatörer.

Spisa Ribb

Spisa Ribb

Spisa Ribb är en servis från Gustavsbergs porslinsfabrik och den skapades till utställningen H55 i Helsingborg 1955. Servisen tillverkades fram till 1974 men kaffeversionen gjordes även under åren 1987 till 1990.

Skapare av Spisa Ribb var formgivaren Stig Lindberg (1916-1982). Lindberg hade 1936  sin första kontakt med Gustavbergs, 1957 lämnade han sin post där men under 1971 återkom han som konstnärlig ledare och stannade till 1980.

De avbildade kopparna och faten sålde jag via Tradera till en köpare i Japan, där det uppenbarligen också finns ett intresse för svensk keramik.

Dockhuvud 1 kopiera

Till dockhuvudet har förstås hört en kropp men den hade av skadats av flyttar och inte minst av åldersskäl hade den blivit spröd och spruckit sönder. Dockhuvudet är i alla händelser från 1940-talet.

Albin Dahls autograf

Albin Dahl

Albin Dahl (1900-1980) var fotbollsspelare och efter den karriären också tränare. Han spelade åren 1915-1922 för Landskrona BoIS och därefter för Hälsingborgs IF, med vilka han vann allsvenskan två gånger. Karriären som spelare avslutade han 1933 i Växjö BK. Albin deltog i den första allsvenskan 1924 och spelade sedan 162 matcher i den fram till 1933 och gjorde 107 mål. Mellan 1919 och 1931 representerade han också landslaget i 29 matcher och gjorde i dessa 21 mål. OS-brons blev det vid Olympiaden i Paris 1924.

Som tränare har Albin representerat Eslövs AIF, Helsingør IF, Hälsingborgs IF, Landskrona BoIS och Råå IF. Det senare laget förde han upp i allsvenskan 1950 där det blev en andra plats året därpå. Råå IF blev också svenska cupmästare (1948). Jag är osäker på när han avslutade sin tränarkarriär, men det måste ha varit säsongen 1957/1958 som jag fick hans autograf då hans Råå IF spelade mot Katrineholms SK i Katrineholm. Division II (närmast under allsvenskan) var uppdelat i fyra grupper och den angivna säsongen spelade KSK och RIF i samma grupp, (även 1958/1959), gruppen hette Östra Götaland (trots att KSK geografiskt tillhör Svealand).

Aktuella Schlager 2

The Violents bildades 1959, de fick 1961 en riktig hit med Alpens Ros, en instrumentallåt. Gruppen var influerad av The Shadows, en engelsk gitarrgrupp som var oerhört populär. Året därpå, 1962, hette gruppen Jerry Williams & The Violents.

Det här schlagerhäftet nr 58, utgivet av Svenska Visförlaget, är odaterat men bör väl ha kommit ut 1961. Andra populära låtar vid den här tiden, och som presenteras i häftet, är till exempel Putti Putti, en landsplåga lanserad av Radio Nord och sjungen av Jay Epae, Petter och Frida med Lille Gerhard och Frogg (jo, med två g:n) som framföres av Brothers Four.


Mynthållare

Det är inte alltför länge sedan en mynthållare för 5, 10, 25 och 50 öre var aktuell att samla slantar i. I dag (2014) kan man förstås placera enkronor i den fjädrande hållaren och sedan försöka hitta något som inte kostar mer än några kronor. Föreningsbanken var det som delade ut sådana här hållare, förmodligen på 1990-talet.

Väggbonad - DSC_0003 1

 Den som är gammal nog kanske minns en sån här bonad från väggen därhemma? Den här bör vara broderad i början av 1940-talet, kanske tidigare. Texten översatt till engelska skulle väl vara ungefär ”Home is heaven, a protected sanctuary

Femtiolapp 1956

 Man fick ungefär lika mycket i för en femtiolapp 1956 som man skulle erhålla för 650 kronor om man handlade i dag (2014).

Den här telefonen, Ericsson 2618s, den nyttjade jag vid tiden för millennieskiftet 1999/2000, jag har i alla fall  för mej att det var då. Det är inte så länge sedan men ändå är det väldigt länge sedan.

Cirkus Altenburg 1957 1

Cirkus Altenburg, på plats vid Skogsborg i Katrineholm. Utdrag ur programhäftet 1957:

”(…) Vad sker då bakom cirkusens kulisser och under vintermånaderna. Ligger arbetet nere helt under denna tid? Ingalunda, cirkus är året runt, som alla andra företag, arbete och åter arbete, bekymmer och omtanke. Dir. Altenburg själv är i intensivt arbete med att kontakta såväl artister som artistförmedlingar över hela världen för att skapa ett nytt och spännande program, samtidigt som resrouten måste planeras, cirkusplatser anskaffas över hela vårt avlånga land. (…) Högaktningsfullt DIREKTIONEN”

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.