Varberg Friidrott Grand Prix 2019 med Daniel Ståhl …

… Angelica Bengtsson, Fanny Roos och Tilde Johansson med flera

Daniel Ståhl – Varberg Friidrott Grand Prix – 15 juli 2019

67,99 / 68,79 / 70,78 / 70,36 / 70,89 / 70,37 – så blev diskussuveränen Daniel Ståhls kastserie på Påskbergsvallen i Varberg Friidrott Grand Prix med Folksam som huvudsponsor, med Varbergs GIF som ypperlig arrangörr och, inte minst, med en suverän publik om ungefär 3,500 entusiastiska och påhejande människor på läktaren och runt banan. Daniel uppskattade åskådarsiffran till 35,000, men då utgick han säkert från ljudnivån. Vi var en duktig publik!

Daniel Ståhl – Varberg Friidrott Grand Prix – 15 juli 2019

Det svenska rekordet i diskus innehar han förstås, Daniel, det lyder på 71,86 och är från 29 juni 2019 och det slogs i lilla småländska Bottnaryd (färre än tusen invånare) i Jönköpings län. Daniel Ståhl tävlar för Spårvägens FK.

Enligt en artikel i Expressen 2014 så vägde Daniel tidigare 170 kg men blev uppmanad av en tränare, som såg hans potential, att gå ned i vikt och att satsa på att bli världens bästa diskuskastare. Ungefär så. Han gick ned 36 kg och säger enligt artikeln att han är 2 meter lång, har 220 cm i räckvidd och 50,5 i skostorlek. Större än de andra diskuskastarna på Påskbergsvallen i Varberg var han definitivt, såklart störst av alla.

Jag hittade en notis från 2014, som berättar att den då 20-årige friidrottaren Daniel Ståhl i USA fick till ett jättekast på 64,30 och därmed förbättrade sitt personbästa med över två meter. Det placerade honom på topp-10-listan (som tia) över de bästa svenska kasten genom tiderna. Fem år senare jagar han ett resultat som är ungefär tio meter längre, nämligen världsrekordet (se nedan).

Daniel Ståhl – Varberg Friidrott Grand Prix – 15 juli 2019

Legendaren Ricky (Rickard) Bruch (nedan till höger) innehade fram till 29 juni 2017 det svenska rekordet i diskus med 71,26, då Daniel Ståhl i en GP-tävling i Sollentuna raderade ut detta rekord med ett kast på 71,29. Tre centimeter längre än Ricky alltså. Världsrekordet innehar fortfarande östtyske Jürgen Schult med 74,08, noterat 1986, men Schult är som de flesta andra östtyska idrottare omgiven av dopingrykten. Ricky var också den som innehade Påskbergsvallens banrekord sedan femtio år bakåt i tiden, den noteringen raderade Daniel Ståhl denna dag med ungefär åtta meter.

Ricky Bruch t.h. – ”Finnkampen” 1971 – Nya Ullevi, Göteborg

Bilden ovan är från landskampen 1971 mellan Sverige och Finland, Finnkampen, och den ägde rum på Nya Ullevi i Göteborg, Staden firade detta år sitt 350-årsjubileum och hade lyckats få tävlingen förlagd på sin multiarena. Jag har inte listat ut vad den finländske kastaren hette, den som Ricky instruerar, men antingen Jorma Rinne eller Risto Myyrä bör det vara, den tredje finske deltagaren Pentti Kahma (Europamästare 1974 med 63,32) har jag hittat bild på men han var lite mer hårtät. Inte heller har jag funnit diskusresultaten från tävlingen, men jag tror ju att Ricky vann. Kenneth Åkesson och Lars Haglund var medtävlare till Ricky.

Det svenska rekordet 68,06 (från 1969) tillhörde vid tillfället den store skåningen, medan världsrekordet innehades av amerikanen Jay Silvester och löd på 68,40. Det finska nationsrekordet 62,28 hade Pentti Kahma uppått.

Fedrick Dacres – Varberg Friidrott Grand Prix – 15 juli 2019

Fedrick Dacres från Jamaica är en diskuskastare av yppersta världsklass, men denna kväll fick han ge sig mot Daniel Ståhl, liksom övriga kastare också fick göra. 70.78 (samma som Daniels första 70-meterskast denna kväll) är hans personliga liksom nationella rekord när detta skrives. I Varberg nådde han 65,92 och blev tvåa före svenske Simon Pettersson, 61,79 kastade Simon. Fedrick såg glad ut hela kvällen och verkade trivas gott bland sina diskuskompisar. Han var trevlig att träffa på tu man hand också, om än det var ett flyktigt möte eftersom några flickor väntade på att bli fotograferade tillsammans med Fedrick.

Fanny Roos – Varberg Friidrott Grand Prix – 15 juli 2019

Fanny Roos var snäll och trevlig och ställde upp för en bild strax innan hon skulle in på arenan för kulstötningstävlingen, Jag förstår att jag störde i uppladdningen, men hon vann sedan överlägset med respektabla 18,33 som längsta stöt. Fanny innehar i skrivande stund det svenska rekordet på 18,88, noterat 1 juni 2019.

Tilde Johansson – Varberg Friidrott Grand Prix – 15 juli 2019

Tilde Johansson (Falkenbergs IK) är ett idrottsfenomen, ingen tvekan om den saken, jag undrar om inte lillasyster Molly (se nedan) också är det, tiden får väl utvisa. Molly fanns på läktaren, så detta får handla om Tilde som hoppade längd till publikens enorma jubel. Vann gjorde hon också till åskådarnas förtjusning, hon hade verkligen publiken med sig, men vinden (1 m/sek) mot sig då hon segerhoppade 6,65, åtta centimeter från personbästat 6,73. Tvåa blev Tissana Hickling från Jamaica med 6,41 och trea Abigail Irozuru från Storbrittanien på 6,38.

Tilde är liten till växten men oerhört snabb, vilket märks i ansatsen i längdhoppen, mycket mentalt stabil är hon också, verkar det som. Kommer det ett sjumetershopp detta året (2019) kanske? Det skulle innebära svenskt  rekord i så fall, Erica Johansson innehar fortfarande det gällande med 6,99 som hon presterade för snart tjugo år sedan, 2000.

Molly Johansson, Tildes yngre syster – Påskbergsvallen, Varberg – 15 juli 2019

Tildes största supporter är nog den yngre systern, jag tror att hon heter Molly, och man kunde se att Tilde sökte ögonkontakt med henne (och hela familjen förmodligen) på plats på läktaren. Längdhoppsgropen ligger placerad framför sittplatsläktaren. Jag var tvungen att fråga Molly, när jag träffade henne, om de är syskon, fast det kunde man ju konstatera utan att fråga, de är varandra lika som bär. Såvitt jag vet så är Molly också hon en väldigt duktig idrottstjej med inriktning mot både friidrott och fotboll. Detta är var jag har kunnat läsa mej till, det var lite för rörigt där intill Tilde för att ställa frågor. Kanske finns Molly med i A-landslaget i fotboll så småningom, Tilde är ju redan etablerad i friidrottslandslaget.

Erika Kinsey – Varberg Friidrott Grand Prix – 15 juli 2019

Erika Kinsey (född Wiklund). representerande Trångsvikens IF, tävlade inte i sin förstagren höjdhopp här i Varberg, utan hon ställde upp i längdhoppstävlingen. Personrekordet på längden utomhus är 6,51, ett 6,46-hopp finns också noterat men i otillåten medvind. I resultatlistan i GP i Varberg blev det en femteplats med 6,08 för Erika, motvinden var 1,2 m/sek. Tilde Johansson vann ju som bekant. När det gäller höjdhopp så har Erika haft en fin säsong 2019, personrekordet är 1,97 och det hoppade hon 2015 i Ryssland.

Jag ser på Trångsvikes IF:s hemsida att Erika Wiklund innehar banrekordet i höjdhopp på Krokoms idrottsplats med 1,91 (2008) och i längd med 5,91 (2005), listan gäller 1994-2017. Trångsviken ligger i Krokoms kommun i Jämtlands län, Erika är annars uppvuxen i Nälden i länet. Skådespelaren Adolf Jahr (1893-1964) är förresten också han uppvuxen i Nälden.

Angelica Bengtsson – Varberg Friidrott Grand Prix – 15 juli 2019

Angelica Bengtsson var inte nöjd men sin kväll på Påskbergsvallen i Varberg, hon kom trea i stavhoppstävlingen med sitt resultat 4,56. Segrade gjorde Alysha Newman från Kanada med resultatet 4,64 före Irina Zjuk från Vitryssland (Belarus), Irina  tog samma höjd som Angelica men hade färre hopp.

Angelica Bengtsson – Varberg Friidrott Grand Prix – 15 juli 2019

Även om Angelica själv  inte var tillfreds med sin insats så gjorde hon ända ett par fina hopp i tävlingen. Personligen tyckte jag för övrigt att det var småkyligt på arenan, åtminstone vid den del där stavhoppet och kulstötningen genomfördes, lite på avstånd från huvudläktaren, och jag undrade lite över om hon inte blev frusen mellan hoppen. Såg inte att hon använde överdragskläder, jag som mer välklädd åskådare frös en aning, men stavhopparna verkade trots allt inte vara frusna av sig.

Angelicas personliga rekord liksom det svenska rekordet är 4,76 noterat i Diamond League-galan i Rom 6 juni 2019, hon vann dessutom den tävlingen.

Förbundskapten Karin Torneklint – Påskbergsvallen, Varberg – 15 juli 2019

Landslagschefen, friidrottens förbundskapten Karin Torneklint, kunde ses lite här och var runtom arenan, indragen i diskussioner, men förstås också övervakande innevarande och potentiella landslagskvinnor och landslagsmän.

Civilekonomen Karin har själv en gång blivit svensk mästare, nämligen på 100 meter häck, och hon har också tävlat i några landskamper i friidrott. Hon har sedan varit tränare inom Falu IK och då fått tillfälle att träna bland andra tvillingsystrarna Jenny och Susanna Kallur. IBF Faluns damlag och herrlag i innebandy har Karin också tränat och det har resulterat i fem SM-medaljer med som bäst ett SM-guld för herrarna.

Här på Påskbergsvallen i Varberg fanns det också en hel del att glädja sig åt, det var en riktigt kul plats att tillbringa några timmar på!

800 m – Catriona Bissett, Lovisa Lindh och Axumawit Embaye

Den här ordningen i sista böjen höll sig ända in i mål, med Catrionan Bisset från Australien som segrare med tiden 2:00,44, Lovisa Lindh tvåa på 2:00.72 och Axumawit Embaye från Etiopien kom på tredje plats med personligt rekord, 2:02.77. En tuff  kamp var det på upploppet, men Lovisa nästan snubblade fram de sista metrarna, hon hade gett allt.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Familj, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Friidrott, Gatufotografi, Halland, Idrott, Motion, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Photo journalist, Semester, Sommar, Sport, Street photography, Uncategorized, Underhållning, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.