Djurdags – med näsfager apa, färggrann and …

 … babian med svansgrepp och en simmare i päls

Näsapa - Singapore Zoo - 2004

Näsapa – Singapore Zoo – 2004

The proboscis monkey, näsapan, med den rejält tilltagna ”kranen”, tillhör familjen markattartade apor och är en bladätare. Ur en näsapehonas perspektiv så är en lång näsa på en hane ytterst attraktiv. Kan nämnas att näst människan så är apan med den stora näsan den skickligaste simmaren bland primaterna.

Näsapan förkommer i vilt tillstånd på Borneo och inhägnad här i Singapore Zoo och förmodligen i några andra zoologiska trädgårdar också, men den är annars svår att hålla i fångenskap eftersom den har speciella anspråk på boendet.

 Arten är starkt hotad, den jagas för bland annat köttets skull.

Mandarinand - Rijswijk - 2013

Mandarinand – Rijswijk – 2013

Under en promenad i ett skogsområde i Rijswijk i södra Holland så fastnade vid passage över en liten bro blicken på ovanstående färgrika and, som stillsamt orädd simmade i vattnet intill bron. En mandarinand, arten härstammar från Östasien, som fördes till parker i Storbritannien i mitten av 1700-talet och som efter hand har rymt från dessa och andra parker i Europa där de också funnits och sedan förvildats. Anden häckar numera regelbundet på olika platser i Europa, bland annat i Nederländerna, den kan ibland ses i Sverige också. Den såg allt lite malplacerad ut, det är inte vanligt med en sådan palett av färger på en vild fågel i den här delen av Europa.

Furuviksparken - 1981

Furuviksparken – 1981

Det är lite lättare att passa ett babianbarn än ett människobarn, babianbarnet har ju en svans att hålla i. Babianerna tillhör en släkt i familjen markattartade apor. I vilt tillstånd förekommer babianerna på den afrikanska savannen eller egentligen över hela Afrika söder om Sahara. De kan vara envetna och aggressiva och bli en plåga för människor på vissa ställen när de söker efter mat.

Simmande mink - Varbergs hamn - 2012

Simmande mink – Varbergs hamn – 2012

Den här minken var ganska orädd och sprang omkring på kajen intill båtarna i gästhamnen  i Varberg. Den gjorde ett försök att borda en stor segelbåt från Australien men misslyckades med den saken och det var kanske tur det. Så småningom gav den upp och simmade ut i hamnområdet, jag vet inte vart det bar hän.

Minken förekommer i stora delar av Nordamerika men odlas också som pälsdjur på många håll i Europa och inte minst i Sverige. Den har också, liksom mandarinanden, förvildats och gör i det tillståndet skada på till exempel fisk- och kräftbestånd men ger sig även på småvilt och fåglar.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Djur, Djurpark, Fågel, Fåglar, Fotoblogg, Halland, Holland, Nederländerna, Photo blog, Singapore, Uncategorized, Varberg, Vatten och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.