Borrås Skåra – ett märkligt och mäktigt naturens under …

… och ett eldorado för den klaustrofobiske

Borrås Skåra, Värö, Varberg - 2015-05-02

Borrås Skåra, Värö, Varberg – 2015-05-02

Nej, jag ska inte vara dum för jag har själv svårt för både höjder och för grottor och underjordiska gångar och en liten känsla för instängdhet kan man få när man väl har tagit sig de 200 metrarna från grusparkeringen, via en 80 meter lång stig uppför, till skårans ena mynning och kliver in. Spännande är det och sällsamt, och när man väl har passerat på stigen igenom den 100 meter långa skåran, som är ungefär 1-2 meter bred (man kan inte gå i bredd), som lutar uppåt en del och som omges av 10 meter höga bergväggar på sidorna, så får man, utöver upplevelsen att gå igenom Borrås skåra i berget, en väldigt fin utsikt över Väröbygden.

Borgås skåra heter naturfenomenet egentligen men jag har aldrig hört något annat än Borrås skåra. Enligt en folklig tradition har det i orostider fungerat som en fornborg, en borg på åsen att försvara, med ett strategiskt bra läge.

Borrås Skåra, Värö, Varberg - 2015-05-02

Borrås Skåra, Värö, Varberg – 2015-05-02

Läser man information om detta naturfenomen så står det förmodligen ungefär så här: ”skåran är troligen bildad av strömmande vatten från inlandsisen, alternativt är det en sprickbildning med förskjutning. Den har sedan vidgats genom erosion och vittring”.

Bergväggarna är knottriga och räfflade och anses vara vittringsytor från perioden Krita, för omkring 100 miljoner år sedan eller mer. Det gäller bergytorna, själva skåran har vittrat längre tid än så, den anses vara äldre än den mesozoiska eran (som indelas i perioderna Krita, Jura och Trias) och som omfattar perioden för 65 till 230 miljoner år sedan. Jag tror emellertid att det finns varierande åsikter om hur och när sprickan bildades.

Borrås Skåra, Värö, Varberg - 2015-05-02

Borrås Skåra, Värö, Varberg – 2015-05-02

Skrönor finns det också när det gäller Borrås Skåra. Eller är det inte skrönor? På skårans egen hemsida om ”Sveriges häftigaste naturfenomen” kan man läsa följande:

Förr i tiden fick folk i bygden visa sitt mod genom att hoppa över helvetesgapet. Brudgummarna skulle till exempel hoppa med sin brud i famnen över skåran för att visa att de kunde ta hand om sin nya fru.  Det sägs också att drängar som sökte anställning var tvungna att hoppa över för att visa att de var rätt man för jobbet. (OBS! Detta rekommenderas inte)”.

Jag har träffat många Väröbor under årens lopp men jag har ansett, och anser, dem vara ett förnuftigt folk, så det är nog bara en skröna, det som ni nyss läste. Brudgum som hoppar med sin brud? Bara att ta sig till Borrås Skåra i mörk kostym och brudklänning vore en bedrift.

Borrås Skåra, Värö, Varberg - 2015-05-02

Borrås Skåra, Värö, Varberg – 2015-05-02

Ett väghinder i form av ett fastkilat stenblock måste man passera under för att komma ut på andra sidan sett från där man startade, men sedan kan man som kontrast strax kliva upp på berget med den vackra utsikten över Väröområdet.

Det sägs att en del scener i filmen Ronja Rövardotter skulle ha fotograferats här i skåran men att det var alldeles för trångt för medverkande hästar att gå in där. Och hur skulle de ha kunnat passera förbi (under/över) kilstenen?

Väröbygden med kustlandskap - 2015-05-02

Väröbygden med kustlandskap – 2015-05-02

Ringhals kärnkraftverk och massafabriken Södra Cell Värö kan man se från berget. Ringhals endast i form av en hög skorsten vid Ringhals 1 men ”Värö Bruk” kan man se mer av. Fast det är nog inte det man söker blicken mot i första hand utan landskapet som sådant och kanske en glimt av havet, Kattegatt. Medhavd fikakorg kan med fördel länsas på plats där på berget.

Södra cell Värö (Värö Bruk) - 2015-05-02

Södra cell Värö (Värö Bruk) – 2015-05-02

1 - DSC_0960 - korparSödra Skogsägarnas sulfatmassabruk Södra Cell Värö, allmänt Värö Bruk, är en av Varbergs kommuns största arbetsgivare med ungefär 350 anställda. Bruket exporterar stora mängder pappersmassa.

Ett par korpar utförde luftakrobatik ovanför oss och till detta korrpade de ljudligt.

Klippformation vid Borrås Skåra i Värö - 2015-05-02

Klippformation vid Borrås Skåra i Värö – 2015-05-02

Sevärda vackra veck i berget, antagligen skrapsår gjorda av inlandsisen.

Borrås Skåra fanns även att besöka 1974

Borrås Skåra fanns även att besöka 1974

Nej, just det. Borrås Skåra är inget nytt turistpåfund, den har funnits länge, det skrev jag om tidigare i texten, skåran är ju till och med äldre än skribenten. Den har alltså funnits längre tillbaka än 1974, för det året så besökte jag den, men jag har även varit där senare, förutom besöket i år (2015). Hunden, för eventuellt intresserade, är en drax, en korsning mellan drever och tax.

Här finns en karta (map) som hjälp för att hitta till Borrås Skåra.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Halland, Hund, Hundar, Photo blog, Semester, Träd, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.