Varberg – gamla annonser och bilder med bagerier, caféer, konditorier och kanske någon korvkiosk också …

… för här nedan finns och kommer att fyllas på med gamla (mestadels) annonser från, och bilder på, de bagerier, caféer, cafetérior, konditorier och i viss mån andra serveringar och restauranger eller glass-/korvkiosker som finns eller har funnits i Varberg kommun genom åren fram till i dag. Många annonser och annat är det men ”samlingen” blir förstås aldrig komplett.

Tillbringa sommaren i Varberg – 1933

Annons från 1961 – Varberg

Måsägg för leverans till bagerier i Varberg:

Jag läste ett kapitel i en bok som heter Nu vill jag berätta – Hallänningar minns Andra världskriget, utgiven 2010, och där berättar Stina Westman, född på Balgö, om livet där på ön under andra världskriget. Låna gärna boken på biblioteket! Jag citerar ett stycke:

På vårarna plockade jag måsägg och sålde till bagerierna i Varberg. Varannan dag i ottan steg jag upp och gjorde en runda ute på uddarna. Måsarna var flitiga att lägga ägg när man vittjat deras bon. Sedan packades äggen i speciella ägglådor, samma som man använde för hönsägg. Jag fick ro över till bryggan på fastlandet med lådorna, där de sedan hämtades av bagerierna. Jag tjänade hela 800 kr. på den här äggförsäljningen – pengar som kom till god nytta senare i livet.”

A

Adelina, karamellkokare med torgförsäljning längs Torggatan:

Adelina Johanssons Konfektyraffär, Varberg – 1945

Adelina kokade väldigt goda karameller, alla möjliga sorter, ingefärskarameller, pepparmint och marmelad. Det var stor sortering. Det var ju så, att när man hade handlat, så skulle man ha med sig karameller hem i en påse.” Karamellhandeln gick tydligen väldigt bra, både för Adelina och för andra karamellförsäljare, jag vet dock inte när den ägde rum, men under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet antar jag, kanske fram till 1950 ungefär. Karamellerna såldes från öppna stånd eller från vagnar som stod uppradade längs den södra sidan av Torggatan. – Citat och uppgifter är hämtade från Torghandel och marknader i Varberg, C1-uppsats i etnologi, 9/4 1973.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

(Stora) Apelviken – rum, mat, kaffe:

Apelviken, Varberg – rumsuthyrning, mat, kaféer – 1952

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Arnholts Konditori:

Arnholts Konditori, Varberg - 1945

Arnholts Konditori, Varberg – 1945

Från ”Hvar 8 dag” 1913

Carl Oskar (Pettersson) Arnholt föddes 1863 i Vänersborg, han var gift med Charlotta Elisabet, född Svensson, (1870-1942). Carl avled 1948.

Arnholts Konditori – annons från 1960 – Varberg

1969

Arnholts Konditori i hörnet av Kungsgatan / Prästgatan frekventerade vi ofta under något år, eftersom det låg i närheten av den adress där vi bodde alldeles i slutet av 1960-talet. En populär sommarservering fanns också där i hörnet i anslutning till entrén till konditoriet. 1983 revs huset, men då hade redan Arnholts Konditori upphört. I dag (2018) är Kungsgatan 25 bara en del av Sparbankens påkostade byggnation i kvarteret.

Arnholts Konditori, Varberg – omkring 1960

Arnholts Konditori, Varberg – 1960

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o


B

Bagar-Augusta:

Bagar-Augusta, Augusta Svensson, bageri i källaren på Slottsgatan 4, kallat ”Klämman”, på Platsarna, från 1926 till 1946 då hon sålde huset.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Bagar-Fina:

Josefina Ohlsson, ”Bagar-Fina”, drev bageri på Platsarna i Varberg med hjälp av sönerna Evert och Sture. Hon stod också på torget med en brödvagn och sålde matbröd.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Diverse bagare och sockerbagare:

Bagare i Varberg - 1904

Bagare i Varberg – 1904

Bagare i Varberg - 1923

Bagare i Varberg – 1923

Sockerbagare i Varberg - 1904

Sockerbagare i Varberg – 1904

Sockerbagare i Varberg - 1923

Sockerbagare i Varberg – 1923

En sockerbagare tillverkade konfekt, karameller, glass, krokaner samt tårtor och bakelser, men till skillnad mot konditorn, som tillverkade samma slags varor, hade sockerbagaren ingen servering. – N.H.T. Vestkusten Tisdag den 31/3 1908: Hantverkare i Varberg år 1907: 6 bagare, 3 sockerbagare.

Bagare, Varberg - 1937

Bagare, Varberg – 1937

Bagare, Varberg - 1937

Bagare, Varberg – 1937

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Bakstugan i Valinge:

Bakstugan i Valinge, Varberg – 2019

Bakstugan i Valinge är ett glutenfritt bageri & café beläget på landsbygdeni Varbergs kommun, ett familjeägt företag som startade år 2000 och som nu finns i ett nybyggt bageri.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Barstugans Café & Matservering:

Barstugans Café & Matservering, Tvååker, Varberg – 1975

Barstugans Café & Matservering startades av 1962 av Asta Svensson, som drev den till 1989, då dottern Kerstin blev ny innehavare. Hon innehade verksamheten fram till 2007, sedan dess har en del ägarbyten skett. Astas barstuga var känt för sin goda ”hemlagade” mat.

Barstugans Café och Matservering – Tvååker

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Bartholdssons Bageri:

Bartholdssons Bageri, Varberg - 1948

Bartholdssons Bageri, Varberg – 1948

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Café Berlin, Vin, Öl & Porter, Östra Långgatan

Café Berlin, Östra Långgatan, Varberg – okänt årtal – foto: Mathilda Ranch

Gerda Laurentia Berlin (1863-1924, född Vesterman) drev kaférörelse vid Östra Långgatan i kvartetet Apotekaren.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Bertils Bageri (Stjärnströms Finbageri)

Bertils Bageri (f.d. Stjärnströms Finbageri) drevs av Bertil Cederholm och flyttade 1968 eller 1969 från Tvååker till Varberg. Cederholm hade 1963 övertagit bageriet från syskonen Stjärnström. Vet inte var det var beläget i Varberg men ganska centralt tror jag.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Bertilssons Hembageri, Träslövsläge, Varberg – 1993

Bertilssons Hembageri startades 1963, som Träslövsläge Bröd (med bageri och som speceriaffär) på Stenbrottsvägen i Träslövsläge, av Kenneth och Birgitta Bertilsson. 1979 byttes namnet till Bertilssons Hembageri. Bageriet togs 2002 över av sönerna Ulf och Per-Ola, vilka inskränkte en del på den tidigare verksamheten, och de sålde 2009 företaget till Läjesbagarna, dessa gick dock i konkurs 2011. Bröderna Bertilsson har sedan bakat för Coop i dess stora butik vid södra infarten till Varberg, men startar (startade) 27 mars 2019 eget bageri igen, denna gång vid Södra vägen i de tidigare glasmästeriloklerna.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Motell Björkäng:

Trafik-Baren, f.d. ICA-Baren, föregångare till Motell Björkäng – 1963

ICA startade 1960 ett matställe, ICA-Baren, i Björkäng vid E6:an, där bilister och långtradarchaufförer stannade till för vila och för att äta. Föreståndare var Vally Johansson. 1963 överlät ICA baren till dem som drev den befintliga bensinstationen, Karl-Erik och Viola Johansson.

Trafik-Baren i Björkäng – Tvååker, Varberg – 1963

Ny föreståndare för baren med det nya namnet Trafik-Baren blev Ruth Royson från Vessigebro. Karl-Erik och Viola avsåg att driva rörelsen som innan, men hade dessutom planer på att låta uppföra en byggnad intill bensinstationen, ”ett så kallat Motell”, med fyra resanderum, tre britsar och en del andra utrymmen.

Björkängs Motell - 1977

Motell Björkäng, Tvååker, Varberg – 1977

Bensinstationen startades 1958 av Oskar Johansson, Köpsgärde, Tvååker, som var svärfar till Karl-Erik Johansson. Bensinmacken byggdes på östra sidan av riksvägen, sedan startade ICA-Baren 1960 på den västra sidan.

Motell Björkäng, Björkäng, Tvååker - 1983

Motell Björkäng, Björkäng, Tvååker – 1983

Motell Björkäng, klassiskt ”stoppa-ställe” någon dryg mil sydost om Varberg, beläget invid ”gamla E6:an”. Efter att den nya motorvägen blivit klar och trafiken på gamla E6:an minskat drastiskt, flyttade motellet, som startats 1958 som en bensinstation i Björkäng vid havet, till en ny plats i Himle, nära Tvååker, invid den nya motorvägen. Året för flytten var 1988. Björkäng Vägkrog heter motellet i dag.

Björkäng med Motell Björkäng – Tvååker, Varberg – 1980-talet

Motell Björkäng, Tvååker, Varberg

Motell Björkäng, Tvååker, Varberg

Bensinmacken ”på andra sidan vägen” vid Björkängs Motell

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Kafe Blå Dörren:

Kafé Blå Dörren, Norrgatan 1, Varberg - 2016

Kafé Blå Dörren, Norrgatan 1, Varberg – 2016

Kafé Blå Dörren ligger i hörnet vid korsningen Norrgatan och Västra Vallgatan. – I slutet av 2017 meddelas att Simon Abboud, som har drivit Kafé Blå Dörren, har sålt sin fastighet till Fastighetsbyrån och i stället köpt Paganini vid Kungsgatan 28. Det nya namnet blir Paganini Blå Dörren.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Bohems Speceri & Bageri:

Bohems Speceri & Bageri - 1948

Bohems Speceri & Bageri – 1948

Bohems Speceri & Bageri låg i området Lilla Träslöv i Varberg, alldeles intill Träslövsmacken.

Huset där Bohem Speceri & Bageri hade sina lokaler – Lilla Träslöv, Varberg – 2018

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Brödhörnan / Skällinge Hembageri:

Brödhörnan, Varberg - 2017

Brödhörnan, Varberg – 2017

Skällinge Hembageri - 2017

Skällinge Hembageri – 2017

Brödhörnan på Kungsgatan 13 i Varberg är en butik som ägs av Skällinge Hembageri, ett familjeföretag som (2017) drivs av Britt-Marie och Rolf Johansson. Företaget grundades i Skällinge 1949 av Rolfs föräldrar Gustav och Stina, de körde också med bil ut bröd i trakten, bageriet köptes av Rolf och Britt-Marie 1987. Butiken på Kungsgatan i Varberg öppnades 1993. Bageriet bakar bröd och konditorivaror. – Skällinge är en mindre tätort ungefär 20 kilometer nordost om Varberg.

Tyvärr så läggs Skällinge Hembageri ned 30 november 2018, det inkluderar också Brödhörnan, och där i butikslokalen i Varberg öppnas eventuellt en vinbar i stället. En nästan 70-årig bageriverksamhet upphör. En orsak till stängningen är att innehavarna är eller nästan är fyllda pensionärer och känner behov att slippa gå upp mitt i natten för att baka bröd. Någon seriöst intresserad köpare av bageriet fanns inte.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Börjes Bröd- & Rånbageri:

Börjes Bröd- & Rånbageri, Varberg - 1960

Börjes Bröd- & Rånbageri, Varberg – 1960

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o


C

City Bar (o. Hotell):

1 - City Bar o. Hotell - 1945

City Bar o. Hotell, Varberg – 1945

City Bar, Varberg - 1952

City Bar, Varberg – 1952

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Konditori och Café Continental:

Konditori och Café Continental, Varberg – 1930

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Coop Forum Bageri, Varberg – 2017

Coop Forum med bageriet och Coop Café ligger vid den södra utfarten från Varberg.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Restaurang Coq D’Or:

Restaurang Coq D’or – 1977

Restaurang Coq d'Or - 1984

Restaurang Coq d’Or – 1984

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o


E

Eliassons Bageri:

Eliassons Bageri, Varberg - 1935

Eliassons Bageri, Varberg – 1935

På 1930-talet startade familjen Eliasson med Berta Eliasson i täten sitt bageri, Eliassons Bageri, inne på gården på Kyrkogatan, i en lokal där det tidigare funnits (sedan 1915 ungefär) en marmeladfabrik. Mot gatan, Kyrkogatan 16, låg affärslokalen, där Iris Hembageri under en kort tid hade huserat dessförinnan. I slutet av 1940-talet tog Evert Eliasson över verksamheten. Vid årsskiftet 1985-1986 upphörde bageriet men butiken hade slagit igen några år tidigare.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Café Elit:

Café Elit, Varberg - 1945

Café Elit, Varberg – 1945

Innehavare var Torsten och Anna Johansson. Café Elit låg på Bäckgatan 7. Det huset revs i slutet av 60-talet för att ge plats för den byggnad som finns där nu. Kaféet flyttade till korsningen Östra Långgatan / Prästgatan, ingång på hörnet. Osäker på när café Elit upphörde med serverandet, men byggnaden revs under första halvåret 1991

Så här, bland annat, skrev Hallands Nyheter 2012 om Café Elit i samband med att tidningen pratade med några kvinnor som en gång jobbat där:

Den vanliga beställningen var två smörgåsar. Café Elits smörgåsar var stora och rejäla. Brödet kom från Judith Svenssons bageri och Lilla Träslöv, hålkakor som man delade mitt itu. Pålägget var klassiskt: ost, skinka, sill och ägg. Judith Svenssons stod även för wienerbröden, men småkakor och mjuka kakor bakades på kaféet. – Och så gjorde vi våfflor! Det var populärt. Pastorsexpeditionen hade en stående beställning på kaffe och våfflor varje lördag”.

Platsannons - Café Elit - 1946

Platsannons – Café Elit – 1946

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

EPA (Cafeteria):

EPA, Varberg - 1969

EPA, Varberg – 1969

1-epaVaruhuset EPA (Enhetspris AB) startades 1939 av grossistföretaget Turitz & Co i Göteborg. I Varberg öppnades en EPA-butik 1959, som 1978 ersattes av Tempo. På EPA i Varberg fanns en restaurang, där man även kunde få sig en kopp kaffe.

EPA, Borgmästaregatan 12, Varberg - 1970

EPA, Borgmästaregatan 12, Varberg – 1970

Där till vänster på Borgmästaregatan låg EPA med restaurangen och cafetérian.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Europafärjan:

Europafärjan (Europafergen) Varberg-Grenå - 1960-talet

Europafärjan (Europafergen) Varberg-Grenå – 1960-talet

Har man varit fikasugen och haft gott om tid, då har det varit möjligt att gå ombord på Europafergen (Europafärjan) mellan Varberg och Grenå i Danmark för att intaga detta kaffe med dopp. Förmodligen också ”en lille en” med ett ”smørrebrød”, en snaps med en macka av dansk design. Från 1960 har detta varit möjligt, även om jag tror att själva kaféet (akterut) på just Europafergen kom till först 1961.

Färjorna har varierat och bolagen likaså, men trafiken har fortgått. Den lilla nackdelen, eller kanske fördelen, med detta café-alternativ är att man fick ta hela dagen i anspråk för att åka fram och åter, eller kanske ville man övernatta på den danska sidan. Det är förstås möjligt fortfarande, men jag är lite osäker på om tidtabellen numera inspirerar till dagsturer.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o


F

Fastens Pensionat och Café:

Fastens Hotell o. Resanderum, Varberg – 1928

Fastens Cafe, Varberg

Fastens Cafe, Varberg

Fastens Pensionat och Kafé, med trädgårdsservering, vars ägare hette Robert Johansson och som också var polis, låg granne med dagens Gästis, på Västra Vallgatan 35 (där Audio Video Varberg ligger i dag, 2017), i en tvåvånings träbyggnad. Inte så långt därifrån, på samma gata, kunde man ta en kopp kaffe vid Åke Jönssons Konditori.

Fastens Kafé och Pensionat, Varberg - 1937

Fastens Kafé och Pensionat, Varberg – 1937

Fastens Kafé lär tidigt på seklet ha varit känt som ett tillhåll för gäster som uppskattade starka drycker. En biograf som hette Svalan skall också ha funnits i en lokal här, lite oklart för mej i vilken byggnad, från mitten av 1910-talet fram till 1940 ungefär. Det var polis Johansson som startade och drev biografen. Fastens Kafé & Resandevåning drevs fram till 1952 av Karin och Nils-Göran Åsare, då detta trähus revs, och därmed upphörde verksamheten.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Finas Bageri:

Finas Bageri, innehavare Fina Gabrielsson (”Brö-Fina”) från Grimeton, bageriet beläget i ”Tingbergs hus” på Platsarna. Första halvan av 1950-talet.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Varbergs Folkrestaurang:

22 mars 1927: Varbergs Folkrestaurang öppnar sin nya lokal.”

N.H.T. Vestkusten, 5/6 1931: Varbergs Folkrestaurang i nya lokaler. Öppnar idag för allmänheten. Under de senaste månaderna har den s k Pehrssonska trädgården i Varberg varit föremål för omfattande ombyggnads- och restaureringsarbeten. Sedan AB Varbergs Folkrestaurang beslutat att söka vinna större utrymme än vad man tidigare disponerat i fastigheten vid Kyrko- och Östra Långgatorna har man i sådant syfte träffat hyresavtal med redaktör Carl Leonard Andersson rörande dispositionsrätten till Pehrssonska Trädgården.

Varbergs Folkrestaurang, Varberg - 1936

Varbergs Folkrestaurang, Varberg – 1936

Varbergs Folkrestaurang, Varberg - 1937

Varbergs Folkrestaurang, Varberg – 1937

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Restaurant Funkis, Apelviken, Varberg

Restaurant Funkis, Apelviken, Varberg – okänt årtal

 o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o


G

Restaurang Gillet:

Gillet, restaurang, Varberg - 1989

Gillet, restaurang, Varberg – 1989

Restaurang Gillet, Kungsgatan 38 vid Pilhagen (inte att förväxla med Gillets Bar vid Västra Vallgatan 4, Pehrssonska, i en byggnad som revs 1962) ligger i korsningen Kungsgatan-Lasarettsgatan och stod klart 1912. Beställaren hette Emil Willner och var kronofogde. Under åren 1984-1992 var Stoja och Simika Kojic innehavare av Gillet. Restaurang Gillet finns inte längre men huset står välbevarat kvar.

Gillets Bar, Varberg – 1969

Var låg Gillets Bar 1969? Det kan jag inte minnas fast jag tydligen varit där, nyinflyttad i Varberg då. Byggnaden vid Västra Vallgatan 4 revs ju 1962. Telefonnumret tycks överensstämma med Gillet på den adressen i alla fall i alla fall. Eller också revs inte stället 1962.  – Jo, stället revs och Gillets Bar flyttade till Kungsgatan 38, som i annonsen ovanför kvittot, det berättade en granne för mej helt nyligen.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Glasscafé Tre Toppar

Glasscafé Tre Toppar, Träslövsläge, Varberg

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Gullans Café:

Gullans Café, Torggatan, från 1938 och framåt (hur länge?) på gården där senare Öbergs Glasmästeri skulle inrymmas. Bageri Stjärnan öppnade samtidigt i huset.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Gästgivaregården:

Gästgivaregården, Varberg – 1897

Gästgivaregården, Västra Vallgatan 33, Varberg – okänt årtal

Gästgivaregården fanns vid adressen Västra Vallgatan 33, där Hotell Gästis ligger i dag, fast Gästgivaregården hade ingång från Västra Vallgatan. Den entrén är emellertid igenmurad idag och i stället tronar en porträtterad Jan Myrdal i helfigur i portvalvet.

Bricklunch: Smör, bröd, mjölk, varmrätt. – Skolfrukostar, Kaffekalas med hembakat. – Abonnemang för 1 vecka eller längre” står det lite svårläst på den undre delen av bilden.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Hotell Gästis:

Hotell Gästis - 2016 - i början av 1900-talet Fastens Café och resanderum

Hotell Gästis – 2016 – i början av 1900-talet Fastens Café och resanderum

Ägaren av Hotell Gästis, Lasse Diding, tog över hotellet 1987 och då var det ett ganska enkelt ställe med ett fåtal rum. Hotellet har sedan dess byggs om i omgångar.

Hotell Gästis, Varberg - 1952

Hotell Gästis, Varberg – 1952

Hotell Gästis och Gästis Matsalar i samma hus men med olika ingångar. Byggnaden ligger ju i korsningen Västra Vallgatan – Borgmästargatan och ingången till matsalarna var väl den i dag stängda porten vid Västra Vallgatan 33, där en flagnande Jan Myrdal (författaren m.m.) är avmålad. Hotellet är första adressen på Borgmästargatan.

Hotell Gästis, Varberg - mitten av 1940-talet

Hotell Gästis, Varberg – mitten av 1940-talet

Gästis var ursprungligen ett gästgiveri som 1892 flyttade från sin plats vid Varbergs torg till Torellska huset, huset på bilden där Hotell Gästis har sin verksamhet.

Gästis Matsalar:

Gästis Matsalar, Varberg - 1952

Gästis Matsalar, Varberg – 1952

Huset är troligen från 1780-talet och detta hus benämns, förutom Hotell Gästis, också Torellska huset efter naturvetenskapsmannen Otto Torell, eller möjligen efter hans fader, ögonkirurgen Johan Peter Torell, som köpte fastigheten 1826.

Gästis Kafé & Matsalar:

Gästis Kafé & Matsalar, 2018

Gästis Kafé & Matsalar öppnade i januari 2018, stället har sin entré på Kyrkogatan 3, mitt emot Brunnsparken. Gäster på Hotell Gästis äter sin frukostbuffé här. Krögarparet heter Mats Tovedal och Maria Christensen.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Gökboet:

Gökboet, som i mitten eller slutet av 1980-talet tog vid i lokalerna på Norrgatan 6, när Judit Svenssons Bageri stängde sin butik där, var en filial till Gööks Bageri i Tvååker och sålde enbart bröd från Gööks. Gökboet blev dock kvar endast några år på Norrgatan innan verksamheten upphörde. Gunnel Göök, maka till Ove, som var delägare till Gööks Bageri, och Monika Svensson förestod butiken i Varberg.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Gööks Bageri, Tvååker:

Gööks Bageri, Tvååker, Varberg – 1960

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Göta Bageri / Bageriet Göta:

Göta Bageri, Varberg - okänt årtal

Göta Bageri, Varberg – okänt årtal

N.H.T. Vestkusten, lördag 16/1 1937: ”Till handelsregistret för Varbergs stad har anmälts att Sture Felix Sundgren (1878-1959) ämnar idka rörelse i staden under firma Bageriet Göta.” – Min hustru och jag bodde på 1970-talet i närheten och handlade ofta på Göta-Bageriet och speciellt älskade vi, i alla fall jag, deras släta bullar, men jag vill minnas att frugan gjorde detsamma. – Bageriet låg i hörnet av Götagatan och Engelbrektsgatan. – (Jag känner tyvärr inte till vem som har fotograferat bilden). – Reinhold’s Bageri flyttade senare på 1970-talet in där (se dito).

1 - DSC_0937 kopiera

Platsen för Göta Bageri i hörnet Engelbrektsgatan – Götagatan, Varberg – 2018

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o


H

Carl Hammarquists Bröd & Konfekt:

Carl Hammarquists Bröd & Konfekt, Torggatan, Varberg. Senare plats för Bageriet Stjärnan och därpå Öbergs Glasmästeri.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Hamnkiosken:

Hamnkiosken, Varberg – 1980

Hamnkisoken revs 2011 efter att ha stått på platsen sedan slutet av 1970-talet. Per-Gunnar och Irma Johansson hette paret som förestod den från starten till dess den revs.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Hantverksföreningens Restaurang:

Hantverksföreningens Restaurang, ”Hantverket”, N.H.T. Vestkusten Fredag 30/7 1965: ”I den centrala staden finns en byggnad som har såväl bakgrund som historia tillika med en arkitektur av sällan skådat slag. Vi syftar på hantverksföreningens fastighet vid Västra Vallgatan och den därintill liggande fastigheten som inrymmer BP:s bensinstation. De två fastigheterna har en gång varit ett. Det var nämligen brännvinskungen O P Andersson, som vid tiden för första världskriget byggde om hela kvarteret till ett sommarställe åt sig själv. Sedermera blev det olika ägare till östra och västra delarna av kvarteret och det är enligt uppgift 30 år sedan hantverksföreningen förvärvade sin fastighet där man inrymmer den trivsamma och uppskattade hantverksföreningens restaurang”.

F.d. Hantverksföreningens Restaurang - Varberg - februari 2017

F.d. Hantverksföreningens Restaurang – Varberg – februari 2017

”Genom uppgifter bland annat inhämtade av gamle hantverksmästaren Carl Hammarqvist ha vi fått litet om hantverksbyggnadens historia. På tomten fanns på sin tid ett trähus tillhörande postmästare Malmgren – det var före första världskriget och vid den tid då brännvinskungen O P Aquaviet-Andersson kom in i bilden. OP tillhandlade sig tomten och gav 1918 (eller 1917) NK:s arkitektkontor (arkitekten Ernst Torulf) i uppdrag att utföra ritningar till ett nybygge som var avsett att bli sommarställe åt den penningstarke industrimannen O P Andersson.”

Hantverksföreningens Restaurang, Varberg – 1945

Hantverksföreningens Restaurant, Varberg – 1977

1939 öppnades Hantverksföreningens Restaurang i huset, en servering som fanns i huset fram till augusti 2005. Den siste restauratören i huset var Ulf Gyllén med hustru Kerstin, de hade drivit restaurangen i ungefär 20 år. Dessförinnan hade Ulf drivit den tillsammans med Östen Andersson i 15 år.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Restaurant Hemgården, med Café och resanderum:

Restaurant Hemgården, Varberg – okänt årtal

Bilden är från bokenMitt 40-tal, en arbetarfamiljs vardag i Varberg, utgiven av Hembygdsföreningen Gamla Varberg. Boken är skriven av Siv Lyngmyr, som sommararbetade i kassan på Restaurant Hemgården en tid omkring 1950. Hon kvitterade ut notor från servitriserna. ”Där var alltid fullt med gäster och servitriserna sprang som skållade hundar ut och in mellan köket, kassan och restaurangen”, skriver Siv.

Restaurang Hemgården t.v. (och Järnvägshotellet t.h.) - Varberg

Restaurant Hemgården t.v. (och Järnvägshotellet t.h.) – Varberg

Restaurant Hemgården, med Café och resanderum, vid Västra Vallgatan. Huset revs omkring 1960 liksom Järnvägshotellet, huset med en utbyggnad och som ligger till höger i bild. Kanske fanns ett Café även i Järnvägshotellet, som drevs av familjen Strömqvist, men det vet jag inte. Tegelhuset i mitten revs vid samma tillfälle, det ägdes av Uno Bergström, som var anställd på dåtidens Varbergsposten.

N.H.T. Vestkusten, måndag 18/5 1931: ”Gustav Hesselgren har till handelsregistret anmält att han här i staden ämnar idka handel under firma Hemgårdens pensionat och resanderum”.

Hemgårdens Pensionat - 1952

Hemgårdens Pensionat – 1952

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Varbergs Järnvägshotell:

Järnvägshotellet (med verandorna), Varberg – okänt årtal

Järnvägs-Hotellet, Varberg – 1928

Varbergs Järnvägshotell, Varberg – 1937

Varbergs Järnvägshotell, Västra Vallgatan.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Herberts Glace  / Herberts Glass:

Herberts Glace, Varberg - 1948

Herberts Glace, Varberg – 1948

Herberts Glace kanske egentligen inte platsar här, det var ju inte något Café eller något bageri, men kiosken i Brunnsparken, som startades ungefär 1945, var ett ställe där i alla fall jag ibland handlade just glass, om än några decennier senare. Försäljning skedde förutom i denna kiosk också i kiosker vid Societetsparken och sommartid i Apelviken. Kiosken fanns kvar i Brunnsparken fram till hösten 2000 och den lär nu finnas på motorbanan i Anneberg strax utanför Varberg.

Kioskrörelsen startades av Herbert Johansson tillsammans med brodern Kalle, men Herbert övertog så småningom verksamheten själv och hans familj blev också involverad, hustru och tre döttrar. Som framgår av annons och bild så såldes glass och den var egentillverkad av Herberts, även varm korv såldes, men den var förmodligen inte egentillverkad.

Herberts Glass, Varberg - 1975

Herberts Glass, Varberg – 1975

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Från Hilma Johanssons Bageri (på hörnet av Kyrkogatan och Östra Långgatan) till Lilla Träslövs Finbageri & Café:

Hilma Johanssons Bageri, Varberg - 1948

Hilma Johanssons Bageri, Varberg – 1948

Hilma Johanssons Bageri, Varberg - 1910

Hilma Johanssons Bageri, Varberg – 1910

Jag läste en berättelse, skriven av en person uppvuxen i Skene söder om Borås, som berättar om sitt ”Vardagsliv under andra världskriget”. Liksom så många andra Boråsbor och Markbor tillbringade och tillbringar de ofta somrarna i Varbergsområdet. Denna person var barn eller tonåring under kriget och berättade: ”Vi hade som tradition, att varje år vid hemfärden från Varberg inköpa en försvarlig mängd s.k. Varbergskorpor hos Hilma Johanssons Bageri i en källare på Kyrkogatan. Dessa inköp fick givetvis ett abrupt slut, då våra kuponger inte tillät detta. Denna delikatess finns tyvärr inte mer.

Hämtat från Lilla Träslövs Finbageri & Cafés hemsida: ”I början av 1900-talet låg det bagerier i källarlokaler överallt i Varberg. Hilma och Lars Johansson hade ett litet källarbageri i hörnet på Östra Långgatan – Kyrkogatan mellan 1917-1941. De fick en dotter 1916, som de döpte till Anna-Maria. Under första världskriget var det tufft och man fick kuponger till mjöl.

Hilma Johanssons Bageri, Kyrkogatan 27, Varberg

Hilma Johanssons Bageri, Kyrkogatan 27, Varberg

1939 köpte Anna-Marias pappa, Lars, den nuvarande fastigheten på Kyrkogatan 27. Bageriet, som kom att kallas ”Hilma Johanssons bageri”, blev färdigbyggt år 1941. Den ugn som då användes eldades med ved, i den kunde de få in antingen 18 plåt eller 100 sirap. På sommaren, då de hade mycket att göra, kunde de få elda om ugnen tre gånger på en natt.” Huset är ursprungligen byggt någon gång på 1870-talet.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Nya Hembageriet / Holmbergs Bröd:

N.H.T. Vestkusten, onsdag 24/11 1937, Annons: ”Nya Hembageriet, Johan Nilsson, flyttar till Västra Vallgatan 4. Sedan vi fått den modernaste bageriutrustningen med bl a en 18-plåtars elektrisk bakugn stå vi nu rustade att på bästa sätt betjäna den ärade allmänheten. Vi rekommendera våra tillverkningar av matbröd, småbröd, wienerbröd, tårtor och bakelser”. – (Capitolhuset, Biograf Capitol öppnade detta år, 1937).

Nya Hembageriet, C.H. Holmberg, Varberg - 1945

Nya Hembageriet, C.H. Holmberg, Varberg – 1945

Holmbergs Bröd - 1948

Holmbergs Bröd – 1948

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Holma Thebrödsaffär:

Holma Thebrödsaffär, Varberg - 1945

Holma Thebrödsaffär, Varberg – 1945

N.H.T. Vestkusten, måndag 18/5 1931: ”Ny bageriaffär öppnar i morgon i fastigheten Norrgatan 15, mitt emot Varbergs hotell. Det är firma Holma Thebrödsbageri som försäljer från eget nyinrättat bageri alla sorters kaffe- och thebröd, äkta danska wienerbröd, franskbröd och limpor mm. Tel 858”.

Hallands Nyheter anger 1 april 2004 att företaget startade redan 1926.

Holma Bageri, Varberg - 1965

Holma Bageri, Varberg – 1965

1969 togs Holma Bageri, inklusive en filial på Kungsgatan, över av Harald och Ann-Marie Hirv. 1991 övertog sonen Anders med makan Eva verksamheten. I slutet av 1990-talet hade bageriet svårt att få verksamheten att fungera i de trånga lokalerna på Östra Långgatan och en flytt verkställdes till lokaler i Himle, där det också inrättades en liten butik även om butiken i Varbergs fanns kvar. 2004 öppnades en butik i Kungsbacka.

Samma år, i april 2004, begärdes Holma Bageri i konkurs av Kronofogden och företaget kunde sedan inte räddas. Jag är osäker på om det drevs ett tag med konkursförvaltare eller om det lades ned tämligen omgående.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Holmströms Bageri:

Bagare Holmström: N.H.T. Vestkusten, onsdag 8/11 1870: ”Fattigauktion. Arbetskarlen Sven Anton Andersson tilläts även flytta in i fattighuset mot 5 rdr i månaden och borgen av bagaren C E Holmström.

N.H.T. Vestkusten: Lördag 23/11 1878 Annons. ”Undertecknad får härmed tillkännagifva att beställningar å allt hvad till sockerbageri- och konditoriyrket hörer fortfarande utföres. Vackert och godt konfekt samt kaffe-, the- och chocoladebröd äfvensom desertbakelser finns ständigt att tillgå. Varberg i nov 1878. A Elisabeth Holmström.”

N.H.T. Vestkusten, Tisdag 24/11 1953: ”Kake-Johanna”. ”Hon gick omkring och sålde bröd från Holmströms bageri och alltid bar hon två korgar. I korgen på höger arm fanns kakor och finare sorter och i den andra bar hon matbrödet.” – Det framgår inte när Kake-Johanna sålde bröd, men det bör ha varit omkring eller lite tidigare än sekelskiftet 1800/1900-talet.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o


I

ICA Kvantum Bageri:

ICA Kvantum Bageri, Varberg – 2017

Iris Fin- och Hembageri:

Iris Fin- och Hembageri, Varberg - 1942

Iris Fin- och Hembageri, Varberg – 1942

Iris Fin- & Hembageri, Bageriet Iris, Östra Långgatan 38, (innehavare en period Ester Johansson), var en kort tid beläget på Kyrkogatan 16, förmodligen var det i början av 1930-talet. Bageriet startades 1934 på Östra Långgatan av Ester Karlsson. Verksamheten upphörde 1986.

Fin- & Hembageriet Iris, Varberg – 1980

Iris Fin- & Hembageri, Östra Långgatan 38, Varberg – 2018

Iris Fin- & Hembageri fanns i ovanstående fastighet, på nedre våningen längst till vänster. Ytterst, vid de två trafikskyltarna, var ingången, en port alltså i stället för dagens fönster, med fyra trappsteg upp till porten. Till höger om ingången fanns ett mer långsträckt skyltfönster (jämfört med bildens fönster) med rörlig markis.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o


J

John’s Place Pub

John’s Place Pub, Apelviken – 1970-talet

John’s Place Pub startades 1970 av holländaren Jan Bakker (eller John Bakker). Stället låg och ligger alldeles vid havet, vid Apelviken och Kattegatts långgrunda strand, och blev snabbt omtalat och omtyckt, inte bara i Varberg. Bland alla andra så uppskattades John’s av många av de entreprenörsanställda som byggde närliggande Ringhals kärnkraftverk på 1970-talet, inte minst av folk från de brittiska öarna och från USA. De visitkort, och de är många, som har fästs ovanför baren, de finns fortfarande kvar där och de kanske sitter oförändrat för att hedra minnet av Jan, som sålde sin pub och flyttade åter till sin hemland Nederländerna.

John’s Place, reklam på Citroën 2CV – Varberg vid kyrkan – 2014

Dorthe Florin heter den ”nya” ägaren och hon och hennes familj kommer från Schweiz. 1989 hittade hon till John’s Place första gången och nå’n gång ganska snart därefter blev hon den nya ägaren till det klassiska stället i Varberg. Kunskaper om mat och vin medförde familjen från Schweiz.

John’s Place, Apelviken, Varberg – 2017

Josefssons Bageri:

1 - Josefssons Bageri, Träslövsläge - 1948

Josefssons Bageri, Träslövsläge, Varberg – 1948

Josefssons Café:

Josefssons Café, Varberg - 1960

Josefssons Café, Varberg – 1960

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Harry Jönssons Bröd:

Harry Jönssons Bröd, Varberg - 1937

Harry Jönssons Bröd, Varberg – 1937

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o


K

Kaffestugan, Södra Näs ( Varberg):

Kaffestugan, Södra Näs, Varberg – okänt årtal

Kaffestugan, Södra Näs, Varberg – okänt årtal

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Kallbadhuset Varberg, Café

Kallbadhusets Café – vid Barnens badstrand, Varberg – 2018

Kallbadhuset Varberg, Café, vid Barnens badstrand och intill Varbergs fästning. När vi ändå är vid Kallbadhuset så kan jag inte låta bli att citera ur Alice Babs Sjöbloms memoarer, Född till musik, utgiven 1989:

Den 1 augusti (1946) kom jag till Varberg, Föreställningarna gick mycket bra, trots en månads uppehåll. Nästa dag åkte vi alla till kallbadhuset. Jag gick in på damavdelningen, satte mig skönt tillrätta och solade. Två flickor hoppade som grodor i vattnet. När jag sedan steg upp för att hoppa tänkte jag att det kanske skulle kunna göras bättre. Jag tog litet sats, hoppade rak som en pinne med fötterna före och slog mig alldeles ohyggligt. Jag kunde inte ta mig upp. Det var bara en meter vatten i träbassängen och jag hade hoppat från två meters höjd. Jag blev räddad av friherrinnan Maud de Geer, som hjälpte mig att snabbt komma till lasarettet där man konstaterade att jag spräckt benet.”

Alice Babs fick ligga fem dagar på sjukhuset. Hon blev gipsad och ”hade ohyggligt ont”. Efter tre veckor fick hon en klack på – ”och så ut i parkerna och sjunga igen!” Med gipsat ben, hur länge gipset satt på vet jag inte.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Karins Finbageri, Varberg

Karins Finbageri hette tidigare Kastbergs Bröd och låg i hörnet av Södergatan och Drottninggatan. Ännu tidigare hette bageriet Lindqvists Bageri, men Hilma Kastberg (1881-1952) tog över på tidigt 1900-tal och efterträddes sedan av sönerna Torsten och Stig. 1953 var det som Kastbergs Bröd blev Karins Finbageri, men redan året efter köpte Sture Svensson upp bageriet.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Kassett Kaffe Etc, Torggatan, Varberg – 2017

Kassett Kaffe Etc ligger vid Torggatan, centralt vid torget i Varberg, och har funnits sedan 2007, då det startades av Cecilia Vennersten. Hennes namn kanske klingar bekant och det finns orsak, för Cecilia är förutom caféägare också sångerska och deltog 1995 i Melodi-festivalen, då hon blev tvåa med ”Det vackraste”.

Beträffande namnet på caféet så lär det anspela på alla de timmar hon tillbringade tillsammans med sin kassettbandspelare på 1980-talet. Och det stämmer nog som Cecilia uttryckte i en intervju i Hallands Nyheter:  ”Musiken är mitt liv och caféet är min hobby!

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Kastbergs Bageri

Kastbergs bröd låg i hörnet av Södergatan och Drottninggatan och hette tidigare Lindqvists Bageri. Det var Hilma Kastberg som tog över på tidigt 1900-tal och drevs sedan av sönerna Torsten och Stig. 1953 såldes det och hette då Karins Finbageri, men redan året efter köpte Sture Svensson bageriet.

Bröderna Kastbergs Bageri, Varberg – 1948

Sture Svenson, som långt senare startade Stures Bröd, köpte alltså 1954, på mamma Annas inrådan, Kastbergs Bageri (eller Karins Finbageri) på Kungsgatan (?) vid Pilhagen.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Kiosken i Första vik på Getterön – Weddigs kiosk – Roland Erikssons kiosk

Första vik, Getterön – Före detta Weddigs kiosk – juli 2019

Roland Eriksson (på bilderna) började sälja glass i sin kiosk ungefär 1982 men hotas nu (2019) av kommunen att bli uppsagd och att kiosken kommer att rivas. Kommunen tycker att Roland säljer glass (och annat) på ett olovligt sätt, eftersom arrendekontraktet är uppsagt. Roland har en annan åsikt beträffande kontraktet och arrendelagen och vill invänta arrendenämndens åsikt, han har dokument som han tycker styrker hans tankar. Båda parter hävdar å det bestämdaste sin åsikt.

Roland Eriksson i kiosken vid Första vik på Getterön – juli 2019

Kiosken lär ha stått på platsen under mer än hundra år, hundratvå, säger Roland. Den är från 1915 ungefär i så fall. Åtminstone har där funnits en kiosk så länge, kanske inte samma byggnad då som nu, men ändå. Ett kulturminnesmärke kanske man i alla fall kan kalla den lilla byggnaden. Weddigs kiosk har den kallats innan Roland tog plats i den, vad annars den har hetat vet jag inte.

Alldeles bakom kiosken ligger en brun äldre länga som tidigare innehållit både kioskverksamhet och servering men som sedan länge är utdömd. Roland har tidigare hävdat att kiosken är en friggebod till den byggnaden och därmed inte har behövt något bygglov.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Konsum, invigningskaffe på Norrdal, Varberg:

Konsum Snabbköpsbutik – Göteborgsvägen 7, Varberg – 1961

Vid invigningen 21 april 1961 av den modärna snabbköpsbutiken på Norrdal i Varberg bjöds det på Cirkelkaffe och Konsumdopp, så detta var ett mycket temporärt kafé.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Bageriet Kringlan:

Bageriet Kringlan, Varberg - var låg det?

Bageriet Kringlan, Varberg – var låg det?

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Kustbageriet:

Kustbageriet, Varberg - 2017

Kustbageriet, Varberg – 2017

Kustbageriet är ett hantverksbageri & butik/café som är beläget på Skeppsgatan 10 i hamnområdet i Varberg. Bageriet startade 2009 och drivs av Niklas Gustafsson tillsammans med hustru Jenny Bergsten. Brödet bakas i stenugn med ekologiskt mjöl från närliggande Limabacka Kvarn i Väröbacka.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Kärleksparken:

Kärleksparken, Varberg - 2017

Kärleksparken, Varberg – 2017

Kärleksparken är belägen intill den plats där Strandpromenaden och Ringvägen möts i Varberg, nära ”Ankaret” vid havet. Servering och restaurang med a la Carte, kaffe, lunch och glass samt spriträttigheter. Bara öppet den varma årstiden, april – augusti.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o


L

Café Le Bistro Roulant, (Leyland Titan från 1967), Varberg – 2016

Café Le Bistro Roulant, en dubbeldäckad buss av fabrikatet Leyland Titan från 1967, är numera också ett rullande café eller en rullande bistro, därav det till franska översatta namnet. Bussen kommer ursprungligen från Blackpool i England, är köpt via Blocket och sedan ombyggd för att passa som bistro.

Bussen brukar stå på surfarnas parkering vid Apelviken, där kaffe och mackor passar bra för frusna vindsurfare. Den dag när ovanstående bild fotograferades, det var den 23:e oktober 2016, var dubbeldäckaren i stället uppställd vid hamnen i Varberg i samband med något jippo. Jag tror inte att den kommit dit för egen maskin utan att den har bogserats till platsen, eventuellt av jeepen som står parkerad bakom bussen. André Pfeiffer och Rochanne Handing heter bussbistro-ägarna, de är också ägare till Brittas Strandveranda i Apelviken.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Café Lejonkulan:

Café Lejonkulan, Varberg – 2017

Café Lejonkulan, Västra Vallgatan 39, Varberg

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Lilla Träslövs Finbageri:

Lilla Träslövs Finbageri (f.d. Hilma Johanssons Bageri) - 1965

Lilla Träslövs Finbageri (f.d. Hilma Johanssons Bageri) – 1965

Från Lilla Träslövs Finbageris hemsida– ”Hilma Johansson dog år 1958 och en herre vid namn Gösta Damm tog över bageriet 1960. De satte in en ny elektrisk ugn och drev bageriet i ca 10 år. År 1970 tog Göstas vän, Stig Stensson, över. Stig hade tidigare ägt ett bageri i Lilla Träslöv och därav namnet Lilla Träslövs Finbageri. Stig drev bageriet i 25 år innan nuvarande ägare Tony Tillerås tog över verksamheten. I juni 2015 öppnade vi vårt café på Kyrkogatan. Eftersom vi har en trogen kundkrets blev det en succé från start.

Lilla Träslövs Finbageri & Café, Varberg - 2016

Lilla Träslövs Finbageri & Café, Varberg – 2016

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Limabacka Kisoken:

Limabacka-Kiosken, Väröbacka, Varberg – 1975

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Lindqvists Bageri / Kastbergs Bageri:

Lindqvists Bageri, Hilma Kastberg, Varberg - 1935

Lindqvists Bageri, Hilma Kastberg, Varberg – 1935

Lindqvists Bageri, Bröderna Kastberg, Varberg - 1945

Lindqvists Bageri, Bröderna Kastberg, Varberg – 1945

Lindqvists Bageri i hörnet Södergatan – Drottninggatan fick senare namnet Kastbergs Bageri och det kanske man kan ana redan av den här annonsen med tillägget Bröderna Kastberg (Torsten och Stig)  i annonstexten.

Hilma Kastberg övertog Lindqvists Bageri i början av 1900-talet. Hennes söner tog senare över bageriet, som såldes 1953 och som sedan under en kort period innehade namnet Karins Finbageri innan Sture Svensson övertog verksamheten i slutet av 1954. Sture Svensson är ett känt namn inom bageriverksamheten i Varberg (se dito annons).

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Lorentz Bageri:

Lorentz Bageri, Kärradal – ungefär 1985

Jag saknar egentligen uppgifter om Lorentz Bageri, men såvitt jag förstår låg bageriet i Kärradal och upphörde 2008. – Februari 2020: Nu har jag emellertid fått lite mer information om bageriet från Linda, som är dotter till Lorentz, och den informationen tackar jag verkligen för och lägger upp här nedan. Så här skriver Linda:

Hej! Mitt namn är Linda, jag är dotter till Lorentz som drev Lorentz Bageri. Genom en kompis som är bagare fick jag se din sida och bagarkompisen tyckte att det skulle vara fint om Lorentz Bageri beskrevs lite mer i detalj. Så jag frågade pappa om en text och han har skrivit ihop lite. Hoppas du gillar den och vill lägga upp den på bloggen 🙂
Vänliga Hälsingar Linda

Lorentz Bageri 1964-2008 – Vi köpte Svenssons Bageri på Östra Långgatan 44 och bytte namn på det till till Lorentz Bageri. Efterhand drev vi det mest som leveransbageri. De sista åren som Arnholts konditori existerade levererade vi tårtor, bakelser, wienerbröd och bullar till dem. Det var inte många som märkte att det inte bakades på Arnholts eftersom jag jobbat där sedan skolan var slut kunde jag både stil och recept.

Lorentz Bageri, Kärradal – ungefär 1985

Det blev trångt och svårjobbat i lokalerna på Östra Långgatan och efter cirka 10 år i Varberg fick vi möjlighet att köpa ett större bageri. Det var beläget i Kärradal och hade tidigare ägts av Tofta Handelsförening, men vid tillfället ägdes det av Alvar Martinsson, Kvantums innehavare.

Inge Bergman var nu med som delägare. Våra kunder fanns från Ringhals i norr till Falkenberg i söder och vi drev bageriet i 25 år. 1998 sålde vi det till Martin Svensson.
Bageriet upphörde 2008 och Martin är numera chef i Kvantumbageriet!

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Lorensbergs Café & Bistro / Restaurang Mono:

Lorensberg Café & Bistro, Varberg - 2016

Lorensberg Café & Bistro, Varberg – 2016

Hallands Nyheter 21 oktober 2016: ”Krögarparet Isabelle Åkerblom och Calle Strannesten, som startade lunchstället Husman 33, öppnar ny restaurang. Enligt vad HN erfar tar duon över lokalen efter Lorenberg Café & Bistro.”

Hallands Nyheter 2 februari 2017: ”På fredag (3 februari) öppnar Restaurang Mono i kvarteret Lorensberg i Varberg. Krögarna vill skapa en kvarterskrog, ett alternativ till vardagsrum.”

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Café Lyran:

Café Lyran, Varberg - 1955

Café Lyran, Varberg – 1955

Café Lyran var ett ”arbetarcafé”. Det drevs mellan 1953 fram till 1973, då byggnaden var planerad att rivas, av systrarna Ada och Hedvig Olofsson. De hade tidigare en kiosk med kafé vid första vik på Getterön.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o


M

Madali Bageri & Konditori AB på Kungsgatan 9 försattes i konkurs 15 december 2010. Före konkursbeslutet sålde Madali verksamheten till Café au lait i Varberg KB. Något café finns dock inte längre på platsen. Madalis konkurs avslutades 2013-07-05.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Majas Café & Biljetter (senare majas vid havet)

majas vid havet skriver på sin hemsida: ”majas strandcafé öppnade 1995 som ett komplement till Majas Café på Kungsgatan i Varberg”. Majas Café startades på 1980-talet av Ulf Cronheim och Anna-Maja Persson (därav ”Majas”). Anna-Maja hoppade av, skiftade verksamhet och är sedan 1997 utrikesreporter på Sveriges Television. På hemsidan står vidare: ”1999 såldes det ursprungliga Majas för att all energi skulle kunna riktas på att klara av den snabbt växande verksamheten i Apelviken. Hösten 2002 bytte  vi namnet till majas vid havet. Med tanke på det strandnära läge och med siktet inställt på den ljusnande framtid som sägs vara vår så har vi nu även tagit patent på namnet majas i havet”.  (Jo, det står så på sidan, ”majas i havet”). – Krögarparet heter (2017) Ulf Cronheim och Sofia Thulin.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Marias Hembageri (Maria Svensson):

Maria Svenssons Hembageri - tidigt 1900-tal

Maria Svenssons Hembageri – tidigt 1900-tal

Marias Hembageri (eller Maria Svenssons Hembageri?) vid Pilhagen, Kungsgatan 35, Varberg. Bilden hämtad från ett Hallands Nyheter tidningsklipp från omkring år 2000.

Före detta hembageriet på Kungsgatan 35, Varberg -februari 2018

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Mathilda Johanssons Konditori:

Annons i N.H.T. Westkusten Onsdag 11/4 1900: ”Konditoriet i fabrikör Holmbergs hus mitt emot Engelska parken rekommenderas. Emottager beställningar av allt vad till ett förstklassigt konditori hörer såsom krokaner, fantasiuppsatser, efterrätter, tårtor, konfekt till barndop, bröllop, begravningar. Dagligen färska bakelser och thebröd. Choklad från de bäst kända fabrikanter. Servering av kaffe, the, choklad och läskedrycker. Beställningar emottages efter fotografi och ritningar av villor och byggnader mm. Mathilda Johansson.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Anna Martinssons nykterhetsvärdshus, kafé:

En gång i tiden, i slutet av 1800-talet och i huset intill dagens (2017) Kafé Blå Dörren, fanns här en föregångare som hette Anna Martinssons Nykterhetsvärdshus (Kafé). ”N.H.T. Westkusten, Lördag 5/4 1879: Tillkännagivande. Nykterhetsvärdshus är av undertecknad öppnat i herr Alfred Bexells hus vid Västra Vallgatan å Berget, och serveras där vin, öl, porter, kaffe mm. Rekommenderande jag mig i välvillig åtanke. Anna Martinsson.” – Jag förstår kanske inte kopplingen ”Nykterhetsvärdshus” och serveringen av ”vin, öl, porter”, men rent brännvin tillhandahölls i alla fall inte. – Senare höll Thekla Larsson ett kafé här, Nya Kaféet, och jag tror bilden är från den tiden.

Anna Martinssons kafé i hörnet av Västra Vallgatan och Norrgatan, Varberg – okänt årtal

En herre vid namn Sten Lindberg berättade i mitten av 1960-talet följande för en av Varbergstidningarna, kanske var det N.H.T. Westkusten:  ”Det var så att far, för att tjäna lite extra pengar, hjälpte folk att såga ved. En gång var han till kaféidkerskan Anna Martinsson, som hade kafé i de lokaler där numera Fribergs har sin tobaks- och fruktaffär, vid Västra Vallgatan. Det var alltid vanligt att Anna Martinsson bjöd på kaffe och kakor på eftermiddagen åt dem som jobbade där och därför var jag själaglad när jag fick följa med far och dra i ena ändan på sågen. Kaffe och kakor var inte vardagsmat för en annan. Denna dagen kommer jag ihåg satt vi inne i kaféet och smorde kråset. Intill satt två gubbar och drack kaffe. De var färdiga och reste sig upp då den ene tog sockerskålen och tömde den i sin ficka med orden. ‘Vi har betalt för sockret därför tar jag med det’. Då reste sig far från stolen, gick fram till gubben och samtidigt som han tog gräddkannan från bordet och slog i samma ficka som gubben hällt i sockret, sa han: ‘du lär väl ha betalt grädden också”.

Anna Kristina Martinsson levde mellan åren 1845-1919, var ogift men hade en dotter, Anna Fredrika Bruce (1870-1946, född Martinsson).

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Konditori Mignon / Mignon Café:

Konditori MIgnon, Varberg - 1937

Konditori Mignon, Varberg – 1937

Mignon Café - 2001

Mignon Café – 2001

Konditori Mignon (om Mignon avser det franska ordet så betyder det söt på svenska) startade 1935 som ett kafé. I lokalen hade tidigare funnits ett apotek, i en byggnad från 1767 (som uppenbarligen klarade sig i stadsbranden 1867). På Konditori Mignon har jag suttit i föreningsmöte några gånger på 1970-talet, det fanns lokal eller i alla fall lite avskildhet för ändamålet, ”moderna klubblokaler” enligt annons en bit här nedanför..

Den gamla ”apoteksbyggnaden” med Cafe Mignon, Varberg – 2017

N.H.T. Vestkusten Fredag 7/4 1961: ”Den gamla apoteksbyggnaden eller Santessonska huset, som det på sin tid kallades eftersom det uppfördes av dåvarande apotekaren B T Santesson, torde vara ett av de äldsta husen i staden och är således betydligt över 100 år och var ett av de få husen i centrala staden som klarade den svåra branden på 1860-talet då mer än halva staden skövlades. När apotekare B T Santesson kom till Varberg 1840 lät han nämligen uppföra apoteksbyggnaden vid Drottninggatan och här har sedan apoteket varit inrymt till det år 1934 förflyttades till Kungsgatan 28. I den gamla byggnaden startade så fru Helga Widal konditori Mignon, som sedan dess varit inrymt där.”

Konditori Mignon – 1977

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Café Mona Lisa, Frillesås:

Café Mona Lisa, Frillesås – 1968

Café Mona Lisa (var det ”Café” eller ”Bar” 1968?) låg (ligger) strax utanför Varbergs kommungräns, eftersom Frillesås är beläget i Kungsbacka kommun, strax norr om nämnda gräns. Vissa delar av Frillesås ligger dock i Varbergs kommun. Kaféet Mona Lisa vet jag inte så mycket om, men jag tackar för denna bild som jag fick mej tillsänd. Det är innehavaren av kaféet som sitter där och året är som synes 1968, enligt uppgift hette innehavaren Olle.

En jukebox fanns där hos Mona Lisa, åtminstone på 1970-talet, för jag hittade följande stycke i en artikel på Sveriges Radios hemsida:När inte jukeboxen på Café Rosenhill eller Mona Lisas i Frillesås räckte till gick resan till Varberg, Kungsbacka eller Göteborg efter senaste singeln från USA”.

Detta stycke från 2004 fann jag på en annan hemsida, det handlar om ”gamla E6:an”: ”F.öv kan jag nämna att i Frillesås finns fortfarande ‘BAr Mona-Lisa’ kvar. Dock inte som i sin storhets dagar när detta ställe var en replipunkt för den långväga lastbilstrafiken.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Café Möllan:

Café Möllan, Morup, Falkenbergs kommun - 1948

Café Möllan, Morup, Falkenbergs kommun – 1948

Café Möllan i Morup (Konditori Möllan, Cafetérian Möllan, före detta Gästgivarekvarnen) hör egentligen inte hemma på denna sida eftersom den låg på fel sida om kommungränsen, nämligen i Falkenbergs kommun (längs ”gamla E6:an” mot just Falkenberg), men stället var ett legendariskt fikastopp (och matställe) i trakten. En utförlig artikel om Möllan, med många bilder, finns i ett tidigare abandowest-inlägg, (klicka här för att komma dit).

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

N

Harry Nilssons Bageri:

Harry Nilssons Bageri, Varberg - 1948

Harry Nilssons Bageri, Varberg – 1948

Tidigare adress för Harry Nilssons Bageri – Fridhemsgatan 18, Varberg – 2018

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Johan Nilssons Hembageri:

Johan Nilssons Hembageri, Varberg - 1930

Johan Nilssons Hembageri, Varberg – 1930

N.H.T. Vestkusten, fredag 13/3 1931: ”I Johan Nilssons bageri på Västra Vallgatan har i dagarna inmonterats en elektrisk bakugn som lär vara den första i sitt slag här i Varberg. Enligt vidare uppgifter lär den baka både väl och jämnt.”

Bageriet, som startades av Lisa och Johan Nilsson, inreddes i Almers källare, i det hus som ägdes av doktor Almer och sedan av doktor Rappe, och det låg i korsningen Västra Vallgatan – Torggatan med ingång (eller snarare nedgång) till hembageriet från Västra Vallgatan. Det var Lisa som skötte bageriet eftersom Johan fraktade badgäster till Getterön med sin båt Ingeborg och dessutom hade en kiosk i hamnen.

N.H.T. Vestkusten, onsdag 24/11 1937, Annons: Nya Hembageriet, Johan Nilsson, flyttar till Västra Vallgatan 4 (Biograf Capitol). Sedan vi fått den modernaste bageriutrustningen med bl a en 18-plåtars elektrisk bakugn stå vi nu rustade att på bästa sätt betjäna den ärade allmänheten. Vi rekommendera våra tillverkningar av matbröd, småbröd, wienerbröd, tårtor och bakelser.

Johan Nilssons Hembageri, Varberg

Johan Nilssons Hembageri, Varberg

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Nilssons Konditori:

K. Nilssons Konditori – Varberg – 1923

Nilssons Konditori, Varberg – 1940-talet (?)

Nilssons Konditori (”Knuttes”, drevs av Knut Nilsson med hustru) var beläget i hörnet av Kungsgatan och Eskilsgatan i Varberg, i det norra tvillinghuset. Konditori med försäljning av stenkakor (!) till kaffet, det var kanske en lite ovanlig kombination, mer vanligt var det väl med musik från en jukebox till kaffet eller läsken, i alla fall på 1950- och 1960-talen.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Gustaf Nordquists Sockerbageri:

Gustaf Nordquists Sockerbageri. N.H.T. Vestkusten. Onsdag 20/9 1871: Nytt sockerbageri. Uti bagare Anderssons hus vid Drottninggatan, får undertecknad härmed underrätta att det mottages beställning på alla sorters Konfektyrer, Tårtor, Bakelser, Krokaner och Glacer samt Thé och Kaffebröd; även finns ett stort lager av diverse safter och syltade frukter och hoppas jag genom goda varor och billiga priser gå ärade kunder till mötes. Gustaf Nordquist.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Norrdals Café & Lunchrum:

Norrdals Café & Lunchrum, Varberg - 1948

Norrdals Café & Lunchrum, Varberg – 1948

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Nya Kaféet / Teklas Larssons Kafé:

Nya Kaféet - Tekla Larssons Kafé - Varberg - 1904 eller tidigare

Nya Kaféet – Tekla Larssons Kafé – Varberg – 1904 eller tidigare

Nya Kaféet, Thekla Larssons kafé, låg i hörnet Västra Vallgatan – Norrgatan, där Kafé Blå Dörren (se dito) håller till i dag (februari 2017). Det är troligt att Teklas kafé senare flyttade till Bäckgatan. Thekla Larsson dog i början av 1930-talet. (Bilden var införd i Hallands Nyheters papperstidning år 2000).

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Nya Konditoriet:

Nya Konditoriet, Varberg – 1930

Nya Konditoriet, Varberg – 1951

Nya Kondis, Varberg – 1961

1-nya-konditoriet-kvitto-1971

Nya Konditoriet på Borgmästaregatan 3 i Varberg, kassakvitto från 1971.

Nya Konditoriet, Varberg - 1973

Nya Konditoriet, Varberg – 1973

Nya Konditoriet på Borgmästargatan i Varberg.

Nya Konditoriet, Varberg - okänt årtal

Nya Konditoriet, Varberg – okänt årtal

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Nöjesparken:

Nöjesparken, Varberg - 1952

Nöjesparken, Varberg – 1952

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

O

Bröderna Olssons Hembageri:

Bröderna Olssons Hembageri, Varberg – 1945

Ture Jönrup (1918-2002), läs också om Fina Olssons bageri lite längre ned.

Bröderna Olssons Bageri, Varberg - i dag oftast kallat "Mixen"

Bröderna Olssons Bageri, Varberg – i dag oftast kallat ”Mixen”

Direkten, f.d. Mixen, f.d. Bröderna Olssons Hembageri – mars 2017

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Fina Olsson – Hembageri:

Fina Olssons Hembageri, Varberg - 1935

Fina Olssons Hembageri, Varberg – 1935

Fina (Josefina) Olsson Hembageri, ”Bagar-Fina”, låg i källaren i huset vid Södra vägen 24. Fina övertog bageriet efter Anna Jansson, tidigare innehades bageriet av Anna Beata Johansson och Klara Maria Svensson. Bagar-Fina sålde också från en brödvagn på torget. På 1930-talet startade hon tillsammans med tvillingsönerna Evert och Sture, som jobbat i Finas bageri också innan dess, ett nytt och modernt bageri i huset där senare Mixens spelbutik har varit beläget, på Ringvägen 114. I huset låg också en charkuteriaffär. Bagar-Fina avled 1939.

Fina Olsson Hembageri, Varberg – huset i mars 2017

De här uppgifterna har jag hittat i den förnämliga boken Från Rosenfred till söders höjder, skriven av Ture Isaksson och Gunnar Carlsson, boken är utgiven 2004. Där berättas också att det fanns två systrar i familjen, Anna-Lisa och Greta, och ytterligare en son, Carl Oskar (Lolle). Den sistnämnde grundade 1946 herrklädesbutiken Lolles (i den fastighet där senare Öbergs Glas etablerade sig, 1959 skedde en flytt till Drottninggatan 25). Lolles är en väletablerad affär i Varberg och den har nyligen flyttat in i nya lokaler i korsningen Torggatan-Drottninggatan.

Det berättas också om att Fina blev änka 1915, maken jobbade på en kolbåt som blev torpederad någonstans mellan Malmö och Liverpool, detta skedde ju under första världskriget. Pappa Ohlsson försvann, Lolle (1916-1997) föddes sju månader senare.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Måndag 19/10 1903 Annons i N.H.T. Westkusten. Nya kaféet vid Varbergs hamn. I anseende till att ölaffären, f d Bierhallen, har fullkomligt upphört vill jag efter mångårig vistelse där under den kalla årstiden servera kaffe, the, choklad, varm mjölk samt smörgåsar samt läskedrycker och innesluter jag mig i allmänhetens välvilliga hågkomst. Mathilda Olsson vid hamnen.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o


P

Pensionat:

Pensionat, kaféer och matsalar, Varberg – 1930-talet

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Ch. Perssons Konditori:

Ch. Perssons Konditori, Varberg - 1927

Ch. Perssons Konditori, Varberg – 1927

Ch. Perssons Konditori, Västra Vallgatan 25, Varberg

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Pehrsonska Trädgårdens Matsalar & Café:

Pehrssonska Trädgården, Varberg - 1935

Pehrssonska Trädgården, Varberg – 1935

Börje Pehrsson

Börje Pehrsson

Det var krögaren och affärsmannen Börje Pehrsson (född 1815) som grundade Pehrssonska Trädgården, ett ställe att gå till för att må gott. Lyssna på musik, dansa, äta mat eller ta en kopp kaffe kunde man göra, en biograf fanns där också liksom en biljardsalong och en kägelbana. Börje Pehrsson köpte tomten 1865 och öppnade där sin verksamhet. I dag ligger ett mindre shoppingcenter på platsen, Gallerian (där fanns tidigare ett Domusvaruhus), och där finns i dag också ett café eller Espresso House, som det heter.

N.H.T. Vestkusten, lördag 15/4 1865: ”Gästgiveriet i Varberg. Undertecknads gästgiveri och restauration är från och med denna dag flyttad till herrar Dahlberg & Strandbergs stenhus vid Kungsgatan. B Pehrsson”. – Lördag 25/4 1868: ”Stadsfullmäktige tillstyrkte gästgivare B Pehrssons ansökan att under maj – september tillhandahålla spirituösa drycker i sin trädgård vid Västra Vallgatan och tillstyrkte en dylik för Albertina Larsson i den så kallade Trädgårdsföreningen och Pilhagen. Avstyrkte däremot hennes ansökan om att få anlägga en kägelbana i Pilhagen.”

Espresso House, Gallerian, Varberg - 2016

Espresso House, Gallerian, Varberg – 2016

Pehrssonska Trädgården med Pensionat och Café, Varberg - 1915

Pehrssonska Trädgården med Pensionat och Café, Varberg – 1915

Pehrssonska Trädgården med Pensionat och Café, entrén från Västra Vallgatan. Föreståndarinnan Ester Persson står på bildens vänstra sida. Foto 1915: Mathilda Ranch.

N.H.T. Westkusten, Lördag 13/10 1900: Tillkännagivande: I den gamla välkända Pehrssonska restaurationen som nu äges av undertecknad har jag fr o m den 1/10 själv öppnat värdshusrörelse och får jag densamma hos den ärade allmänheten till det bästa rekommendera. Varberg i oktober 1900. Fr Dahlgren.

Pensionat Pehrsonska Trädgården - 1909

Pensionat Pehrsonska Trädgården – 1909

Pehrssonska Trädgården - Varberg

Pehrssonska Trädgården – Varberg

Gillets Bar & Restaurang:

Gillets Bar och Restaurang, det som återstår av Pehrssonska Trädgården - revs 1962

Gillets Bar och Restaurang, det som återstår av Pehrssonska Trädgården – revs 1962

Oskar (1906-1981) och Astrid (1902-1970) Hagström drev Gillets Bar och Restaurang vid Västra Vallgatan från 1945 fram till att byggnaden från omkring 1880 revs 1962. Jag vet inte när stället började kallas enbart Bar, men det fanns större planer för området än att låta denna kvarleva från Pehrssonska Trädgården finnas kvar, där skulle byggas ett Domus-varuhus. I dag finns inte heller Domus kvar, utan där i kvarteret Trädgården ligger i stället en Galleria Trädgården och detta köpcenter får 2017 en ny våning färdigställd, där i första hand detaljhandelsföretaget Clas Ohlsson AB på dryga 1.000 kvadratmeter kommer att inrätta sig.

Restaurang Gillet, Varberg - 1952

Restaurang Gillet, Varberg – 1952

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Kiosken vid Pehrsonska – Glasskiosken – Valfrids kiosk:

Kisoken vid Pehrsonska, Varberg – 1948

”Valfrids kiosk” låg i korsningen Södra Hamnvägen – Västra Vallgatan. Innehavaren hette en gång Anna Eriksson, senare köpte Valfrid Johansson kiosken av den tidigare ägaren, en familj som hette Olofsson. Kiosken flyttades sedan, då Domus skulle byggas 1962, till en plats på andra sidan av Västra Vallgatan, i hörnet vid Torggatan. Valfrids kiosk hade sin storhetstid på 1950- och 1960-talen.

Pehrssonska Trädgården - Glasskiosken - 1952

Pehrssonska Trädgården – Glasskiosken – 1952

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Victor Perssons Ångbageri / Viktor Perssons Ångbageri & Konditori:

Victor Perssons Ångbageri, Kungsgatan 27, Varberg - 1935

Victor Perssons Ångbageri, Kungsgatan 27, Varberg – 1935

Victor Perssons Ångbageri, Kungsgatan 27, Varberg - 1948

Victor Perssons Ångbageri, Kungsgatan 27, Varberg – 1948

Viktor Perssons Ångbageri låg i hörnet Kungsgatan-Prästgatan. – N.H.T. Vestkusten fredag 20/3 1931: ”På söndag fyller bagarmästare Victor Persson i Varberg 65 år. Han är född här i staden och kom i unga år i bagerilära hos sin far, vilken drev bagerirörelse just i samma fastighet som herr Persson sedan omkring 10 år disponerar”.

Här låg Victor Perssons Ångbageri & Konditori – Varberg – 2017

N.H.T. Vestkusten, fredag 19/6 1931: ”Bagarmästare Victor Leopold Persson född 22/3 1866 i Varberg, död 18/6 1931 i hjärnblödning. Tillbringat hela sitt liv i Varberg. Två söner, Lippe bor i Amerika och Erik, konstnärsstuderar i Paris.”

Huset i hörnet, kvarteret heter Bagaren, byggdes efter den förödande stadsbranden i Varberg 1863. Det var Wilhelm Pehrsson, som var pappa till Victor Persson, som byggde huset. Wilhelm var från Helsingborg men han etablerade sig som bagare i Varberg. Sonen Victor tog över verksamheten efter faderns död, Wilhelm avled 1892.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o


R

Ragnars Gatukök, Tvååker

Ragnars Gatukök, Tvååker, Varberg – 1983

Nu har jag hoppat lite över skaklarna igen, detta ställe låg inte i Varbergs tätort, men Ragnars Korvkiosk, som det hette tidigare, är lite av ett begrepp i Tvååker. Ja, bland dem som har handlat där skall kanske sägas, men andra Tvååkersbor har väl i alla fall hört talas om Ragnar Karlsson (1919-2001) som kom från Karlsa (Ågård) sydväst om samhället.

Ragnars, Tvååker – 1986

Noteringen om Revyn avser förstås TvååkersRevyn.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Reinhold’s Bageri, Varberg – 1970-talet

Reinhold’s Bageri på Götagatan 14, det måste vara i samma lokaler som Göta-Bageriet dessförinnan låg. Vi handlade ofta i Göta-Bageriet i början av 1970-talet, men efterträdaren Reinhold’s minns jag faktiskt inte.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Café Rex:

Café Rex, Varberg - 1955

Café Rex, Varberg – 1955

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Rosenfreds Brödaffär:

Rosenfreds Brödaffär, Varberg - 1945

Rosenfreds Brödaffär, Varberg – 1945

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Rolands Café:

Rolands Café, Varberg - 2017

Rolands Café, Varberg – 2017

Rolands Café är ett sommaröppet Café i Varbergs innerhamn, nära Barnens Badstrand. Närproducerad glass och fika med smörgås, pajer, bullar och kakor serveras.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o


S

Bar Siesta:

Bar Siesta, Birger Svenssons väg, Varberg – 1975

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Sikta Stenugnsbageri:

Sikta Stenugnsbageri, Vare, Varberg – 2019

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Hälsohemmet Skeppsgården:

Hälsohemmet Skeppsgården, Varberg

Hälsohemmet Skeppsgården, Varberg

Här är ytterligare ett ställe som egentligen inte platsar bland bagerier och kaféer, men Skeppsgården på Krabbes väg 4 är ett ställe som var och är känt bland Varbergsbor men som inte längre existerar, eftersom det 2006 köptes av den i Varberg kände hotellägaren Lasse Diding. I dag är Skeppsgården ombyggt och omvandlat till något som i stället heter Hotell Havanna. Skeppsgården var tidigare ett semesterhem för Rydboholmsbolaget, ett företag från Rydboholm sex kilometer sydväst om Borås och som verkade inom textilbranschen.

N.H.T. Vestkusten, lördag 1/5 1937:  ”AB Rydboholms semesterhem i Varberg står nu färdigt. Den vackra byggnaden är belägen vid Knut Porses väg och från fönstren har man en härlig utsikt över havet.”

Följande kan man läsa på Hotell Havannas hemsida: ”Här låg en gång Rydboholms semesterhem, där textilarbetare från Rydboholmsbolaget i Viskafors kunde njuta av salta bad och ledighet – efter att arbetare fått rätt till två veckor semester 1938. – Här fick skadade finska soldater från vinterkriget återhämta sig på 40-talet. Det berättas att soldaterna brukade sola på Barnens Badstrand en liten bit från hotellet, och att barnen i Varberg brukade gå dit för att prata med männen och titta på deras ärr och kulhål. – Här låg vandrarhemmet Skeppsgården i många år där bland andra Ulf Lundell bodde när han skrev bitterljuva låten Rialto till skivan Den vassa eggen”.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Skällinge Värdshus med Cafeteria:

Skällinge Värdshus med Cafeteria, Skällinge, Varberg – 1975

Skällinge Wärdshus, Skällinge, Varberg – okänt årtal

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Societetsrestaurangen:

Societetsrestaurangen, Varberg – 1934

Varbergs nya Societetshus / Societetsrestaurangen / Sociéten ritades av göteborgsarkitekten Adrian Crispin Peterson och byggnaden stod färdig och invigdes 1886. Det byggdes samtidigt en vattenpaviljong norr om societetsbyggnaden, brunnsdrickning var på modet, men någon riktig brunn att dricka ur fanns inte, i stället fick man köpa vatten tappad på flaska. Paviljongen revs dessvärre 1939 men Societetshuset, eller Societetsrestaurangen som man säger, finns kvar. 1997 genomgick byggnaden en renovering men redan 1980 byggnadsminnesförklarades den.

Parken, Varbergs Societetspark, där Sociéten ligger, kom till stånd 1856 och hette då Badhusparken, tillhörig Varbergs kall- och varmbadhus, ett privat badhusbolag. Detta bolag blev emellertid vräkt 1902 och Varbergs stad övertog det hela.

Societetsrestauranten, Varberg – 1940-talet (?)

Societetsrestaurangen, Varberg - 1978

Societetsrestaurangen, Varberg – 1978

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Sockerbagar-Adelina – N.H.T. Vestkusten, fredag 24/9 1937:

35 år på Varbergs torg. Sockerbagerskan har funnits i ett halvt sekel. Adelina började sälja karameller 1882 och tänker fortsätta så länge hon kan. ”Ja, det var 1882 som jag började sälja karameller på Varbergs torg och det håller jag på med än. Nå, nu är det inte bara hemkokt utan också choklad och annat gott och skillnaden på den tidens och våra dagars förhållanden är naturligtvis stor också på annat sätt. Någon torgvagn hade jag inte de första åren utan bara bräder upplagda på bockar. Så många var vi inte heller ‘brännvins-Beata’, Annadossa, jag och några till. Men åren har rullat hän och nu vet jag inte en gång om vi får fortsätta med vår karamellhandel på torget, fortsätter fru Adelina Johansson.”

Fru Johansson fyller 75 år på söndag. Hon har sålunda varit affärsidkerska i inte mindre än 55 år. Jag tror inte att det finns någon i Varberg som haft affär lika länge som jag. Sockerbagar-Adelina, ja, så kallades jag ju allmänt. Jag började som sagt för 55 år sedan och kokade då karameller i den lilla träfastigheten i hörnet av Östra Lång- och Kyrkogatorna, som revs för några år sedan. Jag kommer denna dag som idag är ihåg att den första dagskassan uppgick till 2 kronor och 50 öre. Efter några år skaffade jag torgvagn – det var om jag inte minns fel – den andra på torget och så småningom inredde jag också en riktig butikslokal.”

Torsdag 23/1 1941: I en ålder av 78 år har handlanden fru Adelina Johansson, maka till framlidne köpmannen Petter Johansson, Östra Långgatan 36 avlidit. Den bortgångna som var född i Småland kom vid 25 års ålder till Varberg. Tillsammans med maken startade de då manufakturrörelse här i staden. För omkring 50 år sedan reste maken till Amerika där han senare avled. Alltsedan dess har hon idkat karamelltillverkning och drivit sin rörelse på Östra Långgatan 36. Den bortgångna var en ovanligt strävsam och hjälpsam person som satte arbete före allt annat. Som närmast sörjande stå två döttrar i Amerika samt en son i Varberg. Ester, Linnea, Karl och Karin.” – (Enligt Sveriges Dödbok 1901-2013 så avled Adelina den 22/1 1941).

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Stadshotellet (Cafeterian):

Stadshuset , Varberg – 1927

1 - Stadshotellets Cafeteria - 1965

Stadshotellets Cafeteria – 1965

Stadshotellet, Varberg - 1968

Stadshotellet, Varberg – 1968

Byggnaden vid torget, där Stadshotellet inrymdes, invigdes 1902 och dessutom fanns det plats för de herrar som styrde staden samt sju butikslokaler, post, stadsfiskalkontor, polis och brandkår. För resande fanns femtio rum och därtill matsal, kafé, kök och en festvåning dessutom. Huset hade i källaren ett eget elverk, som försåg byggnaden med elektriskt ljus, centralvärme och därutöver elektricitet till en varuhiss. Även rådhuset på andra sidan torget erhöll elektricitet från Stadshuset/Stadshotellet liksom kyrkan, också belägen vid torget, och lasarettet inte alltför långt bort fick även den ta del av samma facilitet. I september 1906 såldes elverket till Yngeredsfors Kraft AB och dessa övertog även driften av elverket och distribution av elektriciteten.

Stadshuset / Stadshotellet, Varberg, uppfört 1902. Unionsflaggan hissad.

Stadshuset / Stadshotellet, Varberg, uppfört 1902. Unionsflaggan hissad.

Stadshuset / Stadshotellet invigdes 1902 och unionen med Norge upplöstes 1905, så med anledning av att unionsflaggan är hissad så kan man dra slutsatsen att bilden är framställd någon gång där emellan.

Stadshusets Hotell & Restaurant, Varberg – 1928

Stadshotellet – Sara Hotel Statt, Varberg – 1986

Källaren Munken (Stadshotellet):

Källaren Munken, Varberg – 1927

Källaren Munken, Varberg – 1934

Källaren Munken, Stadshotellets "bakficka" - 1952

Källaren Munken, Stadshotellets ”bakficka” – 1952

Källaren Munken, Stadshotellets ”bakficka” på andra våningen, med ingång från Bäckgatan, upphörde 1980. Hallands Nyheter skrev 2010 bland annat så här om Källaren Munken: ”Gästerna serverades smörgåsbord plus valfri varmrätt för 3:25 kr. När det var så billigt beställde de gärna något att dricka också. Under sön-och helgdagar var det dock stängt under högmässan kl 11-13 och under aftonbönen 17-18”. Det framgår inte riktigt vilken tidsperiod som avsågs.

Källaren Munken, porten och skylten, Varberg – 2017

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Stig Stenssons Bageri

Stig Stensson, som jobbat på Judith Svenssons Bageri,  startade ett eget bageri i Lilla Träslöv i Varberg. Han tog därefter över Hilma Johanssons Bageri vid Kyrkogatan, som han lät döpa om till Lilla Träslövs Finbageri (se dito).

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Bageriet Stjernan:

Bageriet Stjernan, Victor Persson, Nya Hembageriet - Varberg - 1927

Bageriet Stjernan, Victor Persson, Nya Hembageriet – Varberg – 1927

Bageriet Stjernan, Varberg - 1937

Bageriet Stjernan, Varberg – 1937

Bageriet Stjärnan fanns under åren 1937 (eller 1938?) – 1945 på Torggatan i den fastighet i vilken de sedan efterträddes av Öbergs Glasmästeri. Gullans Café öppnade samtidigt sin verksamhet i huset.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Strandhyddans Pensionat, Café & Matservering

Strandhyddans Pensionat (Café & Matservering) – Apelviken, Varberg – okänt årtal

Strandhyddans Pensionat, Café & Matservering, Apelviksstrand, Varberg, till vänster i bild. På tomten finns i dag (2017) ett hus med möjlighet att hyra rum eller lägenhet.

Strandhyddans Pensionat, Varberg

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Kafé Sture:

Sockerbagare i Varberg – 1923

Kafé Sture, N. Ondoff, 1920-talet (ungefär). – I ”Torghandel och Marknader i Varberg”, en C1-uppsats i etnologi från 1973, beskrivs följande del av en intervju beträffande torghandlare som besökte Kafé Sture: ”Herrarna gick till Kafé Sture. Dit gick vi damer inte med, utan dit gick gubbarna och tog en kaffekask, som dom hade med sig. Jag vill inte påstå att dom drack mycket, utan mest för kylans skull.” Kafélivet beskrivs vidare men från en annan källa: ”En del tog sig en skrammel – en köpte en halvliter på bolaget, och så gick man in på Kafé Sture. Där kosta kaffet femton öre, så sextio öre gick till en skrammel till. Så var det en tre stycken på en halvliter så fick man kaffe till det. Ja, det skulle man ju ha på förmiddan, en skrammel. Man tog sig en gök, och så stoppade man flaskan i fickan.”

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Stures Bröd:

Stures Bröd, Varberg – klipp från Hänt i Varberg 1977 – Hallands-Bild

1 april 2004 skriver Hallands Nyheter så här: ”I februari lades Sture Bröd ned efter 35 år. Ägaren Skogaholms valde att satsa på sina storbagerier i Göteborg och Lund i stället. 29 miste jobbet.”

Sture Svensson inledde sin bagerikarriär som 13-årig springpojke på Holma Bageri, där han också började knåda degar. 1954 köpte han Kastbergs Bageri på Drottninggatan 41 intill Pilhagen. Viktor Perssons Bageri på Kungsgatan blev nästa förvärv.

Stures Bröd, Drottninggatan 41, Varberg – 1955

1969 blev hans nybygge på Träslövsvägen 142 klart, Stures Bröd. 1991 såldes Stures Bröd till Skogaholm. I februari 2004 bakades det sista brödet på Stures Bröd och utrustningen skickades till andra bagerier i Skogaholms-koncernen. 29 personer blev uppsagda i samband med nedläggningen i Varberg.

Stures Bröd, Varberg - 1989

Stures Bröd, Varberg – 1989

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Ståhlbrands Gatukök:

Knut Stålbrands Gatukök, Varberg - 1977

Knut Stålbrands Gatukök, Varberg – 1977

Från Hallands Nyheter juli 2014: ”Varberg 1964: (…) Och efteråt tar vi förstås en korv med bröd någonstans i stan. Eller kanske inte, vid närmare eftertanke. Polischefen i Varberg har nämligen just låtit utfärda en kungörelse om att stadens korvkiosker skall stänga redan klockan 23:30. Detta med motiveringen att han vill ha tyst vid midnatt.” – Ståhlbrands korvkiosk var en ambulerande vagn från början, verksamheten startade 1928, en vagn som som var förvarad någonstans vid Träslövsvägen, han kom i alla fall vandrande med vagnen den vägen till en plats vid ”Junior Center-hörnan” vid torget.

Ståhlbrands kiosk vid torget, Varberg – 1973

”Stadens korvhandlare rasar och blåser upp till korvstrid. ”Det är helt enkelt löjeväckande att Varbergs korvhandlare får slå igen 23:30 medan kolleger i t ex Halmstad har öppet till 02:00” heter det från köpman Knut Ståhlbrand, som sedan länge bedrivit korvförsäljning på stadens torg.”

Knut Ståhlbrand (1905-1992) stängde sin kiosk för gott den 1:a mars 1984, en epok i Varbergs torghistoria var därmed avslutad. Han startade sin försäljning på torget 1928 och sålde korv och glass. Han säger i en intervju på 1970-talet: ”Korvkiosk har jag haft hela tiden, fast förr hade jag mindre vagnar. Man fick dra in och ut med ett litet tält över, primuskök och besvärligt. I 28 år hade jag sånt”. Glassen tillverkade han själv, glassrånen köptes från Göteborg. – (Torghandel och Marknader i Varberg, C1-uppsats i etnologi 1973).

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Sunds Paviljong – Sundhs Hotell & Pensionat:

Sundhs Paviljong, Getterön, Varberg - 1927

Sundhs Paviljong, Getterön, Varberg – 1927

Krögarparet på Stadshotellet i Varberg från början av 1920-talet hette Anna Katarina (1892-1964) och Fritiof Sundh (1892-1932) och namnet på Sunds paviljong skall härstamma från dem. Jag har läst, att när Fritiof hade avlidit i januari 1932 så öppnade änkan därefter sommarrestaurang och pensionat på Getterön. Ovanstående textruta är hämtad från en bok tryckt 1927, så paret Sundh måste dock tillsammans ha öppnat paviljongen före 1927. Där står i texten också att Paviljongen ”… står under samma ledning som Stadshuset.” Stadshuset, byggt 1902 vid torget, hyste Stadshotellet. Även Warbergs Spritbolag var då inrymt i Stadshuset.

Sundhs Hotell & Pensionat, Getterön, Varberg

Jag har sett i diverse dokument om Stadshotellet och om Sundhs sommarrestaurang att Fritiofs maka skulle heta Karin. Kanske kallades hon så, men enligt Sveriges dödsbok 1901-2013 så heter hon Anna Katarina, änka efter den 1932 bortgångne Fritiof Sundh.

Sunds Hotell & Pensionat, Getterön, Varberg

Sundhs Hotell & Pensionat, Getterön, Varberg

Brödraparen Stig och Jan-Åke Carlstein och Roland och Boris Eriksson tog 1964 över Sundhs och Beach Club blev ett alternativt namn på stället. 1968 var emellertid den ystra perioden över för Varbergs kortlivade inneställe och bröderna upphörde med verksamheten på nyårsaftonen 1968. Kommunen såg snart efter detta till att bränna ned stället och anrika Sundhs låg i aska. Idag finns bara minnen kvar.

Restaurang Kattegatt t.v. och Sundhs Paviljong t.h. - vykort poststämplat 1960

Restaurang Kattegatt t.v. och Sundhs Paviljong t.h. – vykort poststämplat 1960

Sundhs Paviljong låg inte så långt från Restaurant Kattegatt (tidigare kallat Stålbrands Brygga). Sundhs brändes av kommunen ned 1969 och Kattegatt gick samma öde till mötes 1977, dock inte genom kommunens försorg utan av okänd orsak.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Ståhlbrands Brygga:

Ståhlbrands Brygga, Getterön, Varberg - 1935

Ståhlbrands Brygga, Getterön, Varberg – 1935

Ståhlbrands brygga, Getterön, Varberg - vykort

Ståhlbrands brygga, Getterön, Varberg – vykort

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Restaurang Kattegatt:

Restaurant Kattegatt, Getterön, Varberg - vykort poststämplat 1963

Restaurant Kattegatt, Getterön, Varberg – vykort poststämplat 1963

Restaurant Kattegatt, Getterön, Varberg – 1961

Restaurang Kattegatt, Getterön, Varberg – omkring 1970

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Judit Svenssons Hembageri:

Judit Svenssons Hembageri, Varberg - 1935

Judit Svenssons Hembageri, Varberg – 1935

Judit Svenssons Bageri, Varberg - 1945

Judit Svenssons Bageri, Varberg – 1945

Judit Svenssons Hembageri (Bageri) startades uppenbarligen på Kyrkogårdsvägen 14 för att sedan fortsätta verksamheten på Engelbrektsgatan 14, i ett hus byggt 1943, med en centralt belägen filial på Norrgatan 6, där jag ofta handlade kaffebröd eftersom jag på 1970-talet jobbade alldeles i närheten. Judit Svenssons Bageri upphörde 1988, huset revs 1989.

Judit Svenssons Bageri, korsningen Sveagatan-Engelbrektsgatan, Varberg – okänt årtal

Judit Svenssons Bageri i korsningen Engelbrektsgatan (husets längdsida) och Sveagatan, Varberg, okänt årtal. Jag känner tyvärr inte heller till fotografens namn.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

L. Svenssons Bageri:

L. Svenssons Bageri, Varberg - 1955

L. Svenssons Bageri, Varberg – 1955

Svenssons Bageri köptes upp (vet ej årtalet) av Lorentz Bageri, som senare flyttade verksamheten till Kärradal. För vidare information, se Lorentz Bageri.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Nils Svenssons korvkiosk:

Enligt boken Från Rosenfred till söders höjder (Ture Isaksson och Gunnar Carlsson), utgiven 2004, så fanns omkring 1930-1950 (uppskattad period) en korvvagn eller korvkiosk i den södra spetsen av Kilen, den triangelformiga yta som på senare tid gjorts om till en liten park (med avsågade träd och fågelholkar bland annat) och som omgärdas av Rosenfredsgatan / Södra vägen / Ringvägen. Nils Svensson hette innehavaren och en kvinna vid namn Astrid Carlsson var behjälplig i kiosken. De båda tillredde ett hemlagat och mycket omtyckt potatismos enligt uppgift.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o


T

Tivedsstugan:

Tivedsstugan vid Påskberget, Varberg - 1910-1954

Tivedsstugan vid Påskberget, Varberg – 1910-1954

Tivedsstugan byggdes 1906 i Tranebergsskogen vid Påskberget, vid den damm som anlagts där. Utdikning hade ägt rum i området och dammen skapades som mottagare av vatten från dikningen. I Tivedsstugan fanns servering och ibland underhållning att tillgå.

N.H.T. Vestkusten Tisdag 25/9 1906: ”Påskbergets Tivedsstuga. Byggnaden, vartill ritningarna uppgjorts av Varbergs Ingenjörsbyrå, påbörjades i början av maj månad och är nu fullt färdig samt upptar, förutom rum och kök för vaktmästaren samt vindsrum även en större sal för samkväm o dyl. Byggnaden är hållen i gammaldags stil och byggnadssättet som begagnats är närmaste i överensstämmelse med det byggnadssätt som begagnas i Tivedens skogsbygder. På båda sidor om den stora, ljusa salen, som är hållen i ryggåsfason, finns tvenne rymliga verandor. En stor, öppen spis uppvärmer vintertid salen och detta tillika med den ljusa trevliga målningen gör att den verkar hemtrevlig och glad på besökarna. Även byggnadens exteriör verkar tilltalande, målade som väggarna äro i vita och röda färger med gröna fönsterkarmar. Taket å stugan är täckt med halm. Stugan med sin lilla trädgårdstäppa är omgiven av ett vitt spjälstaket. Inne i salen, där bord och stolar utsatts längs väggarna är meningen att framdeles öppna servering med kaffe och läskedrycker, vilken rörelse skall skötas av vaktmästaren, som flyttade in i sin nya bostad i fredags. Under den närmaste framtiden kommer byggnaden att högtidligen invigas. Byggnadsarbetet är utfört av byggmästare Herner Carlsson och målningsarbetet av målarmästare Westman. Till målningen har använts en ny färgsort vid namn Facadin.”

Påskberget var ett utflyktsmål för det ”vanliga” folket, eftersom andra parker, som Societetsparken, var reserverade för de välbeställda och ”finare” badgästerna. Tivedstugan byggdes av Småfåglarnas vänner och fungerade också som bostad till vaktmästaren. Det var rektorn vid läroverket i Varberg, Herman Rodhe, som tog initiativ till att bilda Småfåglarnas vänner 1870 och detta sällskap blev en intresseförening för parker och planteringar, vars första projekt 1872 blev att plantera träd på Påskberget.

Under krigsåren på 1940-talet användes Tivedsstugan av militären och sedan av scouterna, tills den olyckligtvis brann ned 1954.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Torggatan 14, Varberg

Kafé-adress med många olika innehavare – Torggatan14, Varberg – 2019

På denna adress har funnits ett antal kaféer och eller restauranger, till vilka har skiftat innehavare med ojämna mellanrum, som Bistro Bellman, Café Di La, Spis & Deli och Ströget.

För närvarande (juni 2019) har lokalen försatta fönster, men tanken är, som det verkar, att öppna en en italiensk Restaurang  (Gelato?).

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Torg-Grillen:

Torg-Grillen, Varberg - 2001

Torg-Grillen, Varberg – 2001

Den nya Torggrillen  premiäröppnade sina fönsterluckor i en färdigställd byggnad sent på året 1983 och ersatte den tidigare där befintliga Pressbyråkiosken, vilken hade rivits.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o


N.H.T. Vestkusten – onsdag 16/6 1926: Kaféet på Ullebo i Apelviken är åter öppnat och serveras gott kaffe och läskedrycker samt försäljning av konfektyrer. Servering även i trädgården. Ester Svensson.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o


V

Korvkiosken, Walfrids kiosk

1 - Walfrids kiosk - Korvkiosken - 1975

Korvkiosken, Walfrids kiosk vid Jobsons hörna – 1965

Walfrids korvkiosk i Jobsons hörna vid hörnet av Torggatan – Västra Vallgatan, tidigare (före 1962) vid hörnet Södra Hamnvägen – Västra Vallgatan.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Varbergs Flygklubb (Cafeterian):

Cafetérian vid Varbergs Flygklubb, Getterön, Varberg - 2017

Cafetérian vid Varbergs Flygklubb, Getterön, Varberg – 2017

På cafetérian (eller caféet) vid Varbergs Flygklubb kan man intaga en kopp kaffe eller läsk med en smörgås eller lite kaffebröd till. Sommartid brukar flygverksamheten också vara ganska aktiv och underhållande liksom de riktigt flygintresserade är året runt, de brukar sitta på sin bestämda platser och försöka överträffa varandra med goda historier.

Flygklubben bildades 20 november 1937, faktiskt på Konditori Mignon, och flygfältet stod klart året efter. 1962 tillkom ett klubbhus (bilden) med pentry och kiosk.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Varbergs Hotell:

Varbergs Hotell – 1897 (året före branden)

Varbergs Hotell, uppfört 1898 - annons 1934

Varbergs Hotell, uppfört 1898 – annons 1934

Varbergs Hotell - 1936

Varbergs Hotell – 1936

Byggnaden där Varbergs Hotell var beläget - 2016

Byggnaden där Varbergs Hotell var beläget – 2016

Varbergs Hotell (1777-1898) mot Borgmästaregatan, - Varberg - 1880

Varbergs Hotell (1777-1898) mot Borgmästaregatan – Varberg – 1880

Det ursprungliga Varbergs Hotell var en träbyggnad, som brann ned 1898. Från början  fanns där på platsen endast en byggnad i en våning, de äldsta delarna var från 1777. På 1870-talet öppnades i huset en hotell och värdshusrörelse, med utskänkningsrätt, av Albertina Sandberg. Dessvärre brann hotellet ned i slutet av januari 1898, men det var försäkrat och ett ny hotellbyggnad kunde genast börja uppföras och den stod klart året därpå, 1899. Det är den byggnad som är avbildad på färgfotot ovanför. Albertina fortsatte med sin verksamhet fram till 1905, då källarmästaren C.A. Svensson tog vid.

Lördag 28/10 1944: En varbergsbos anteckningar II Norrestan:

Det var en mörk kväll, en höstkväll skulle jag tro. Jag var i 10 års åldern och var tillsammans med min far och en äldre bror på en föreläsning av Johan Tyrén, hållen i Läroverkets aula, då med ens klämtningar och höga rop: Elden är lös! avbröt föreläsaren. När vi störtade ut stod himlen i sydväst röd över hustaken. Det var Varbergs hotell som stod i ljusan låga. En berusad handelsresande hade somnat från cigarren och blev själv offer för denna eldsvåda, som lade det praktfulla gamla huset i aska, för övrigt ej allenast det utan även ett par gårdar mitt över gatan 452 i öster. Även husen mitt över Norrgatan voro ett slag hotade. Hettan kom färgen att flagna och endast genom våta segel och vattenpytsning från taket kunde den Liedbergska gården, där jag bodde, räddas från antändning. Jag vill minnas mig ha hört hur en av min fars bokhållare med några medhjälpare liggande på taket, spolade vatten över tegelpannorna utför, ett säkerligen nog så riskfyllt arbete, medan man beredde sig på att flytta ut det värdefullaste av lösöret”.

N.H.T. Vestkusten,, fredag 10/7 1903 ”Annons. För badgäster är priset i sommar å Varbergs hotell 2 kronor pr dag för frukost, middag och supé. Smörgåsbord till varje måltid (med brännvin) samt fyra rätter till middag. För familjer billigare pris. Kaffet rekommenderas. Vördsamt Albertina Sandberg.

N.H.T. Vestkusten, onsdag 22/4 1931: ”Bemärkt varbergsdam ur tiden. Fru Albertina Sandberg avliden. Född i Varberg den 14/7 1840, död 20/4 1931. Tillsammans med den under fjolåret avlidna fru Augusta Olsson härstädes idkade hon under åtskilliga år handel inom glas- och bosättningsbranschen varefter hon övergick till hotellrörelse. Först hade hon restaurang i Postmästargården, sedan i Bäckströmska gården samt å Freden m m tills hon 1875 köpte den på Varbergs hotells nuvarande tomt belägna stora Gullbranssonska fastigheten där hon drev hotellrörelse. Sedan hotellet vid slutet av 1890-talet brann ned lät fru Sandberg å samma tomt uppföra ett nytt hotell, det nuvarande Varbergs Hotell. (…) Hon var i äktenskap förenad med fanjunkaren J Sandberg vid Västgöta Dals regemente.”

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Varbergs Kooperativa Bageriförening:

Varbergs Kooperativa Bageriförening startade sin verksamhet i november 1908 i före detta Holmströmska Bageriet vid Borgmästargatanpå Falkalyckan. Bageriet hade innan inflyttning renoverats grundligt liksom den lilla butiken. Alla sorters bröd tillhandahölls, ”från det största till det minsta”. Föreningen räknade vid tiden för öppnandet 175 andels-ägare och bageriföreståndare var O. Wihlborg (från Uddevalla).

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Veras Café:

Veras Café, Varberg - 2017

Veras Café, Varberg – 2017

Vi serverar hembakta kakor och bakverk, samt smörgåsar och baguetter på bröd från Lilla Träslövs Finbageri.” – Veras Café på Prästgatan 32 startades 2006 av Vera Lernsten, som fortfarande (2018) driver det.

Veras Café, Prästgatan 32, Varberg – 2018

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Wienerbageriet, Maria Pettersson:

1920-talet (ungefär).

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Victoria Kafé o. Matsalar (Augusta Ahlgren):

Viktoria Kafé och Matsalar, Varberg - 1937

Viktoria Kafé och Matsalar, Varberg – 1937

Vet inte alls var detta ställe låg någonstans. Anna Augusta Ahlgren föddes 1898 som tvilling och avled 1960 i Varberg, med en liten reservation för att det faktiskt fanns ytterligare en kvinna i Varberg med det namnet, född Andersson (1868-1950). – (Det finns i dag, 2017, ett ställe i Kungsträdgården i Stockholm som heter Victoria Café och Matsalar).

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Restaurant Winbärsviken, Getterön, Varberg – okänt årtal

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Väröbacka Värdshus:

Väröbacka Värdshus, beläget norr om Varberg - 1977

Väröbacka Värdshus, beläget norr om Varberg – 1977

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o


Å

Åke Jönssons Konditori & Kafé / Åkes Konditori:

Åke Jönssons Konditori, Varberg - 1935

Åke Jönssons Konditori, Varberg – 1935

Åke Jönsson, konditor

Åke Jönsson, konditor

Åkes Konditori - 1971

Åkes Konditori – 1971

Åke Jönsson (1873-1944) föddes i Lund, där han också lärde sig yrket hos konditor Jöns Petter Lundh. Åke jobbade sedan några år i Göteborg hos en konditor Baude (kanske med koppling till att Jöns Petter var gift med en kvinna som hette Fanny Amelie Magdalena Baude) innan han kom till Varberg omkring år 1900.

N.H.T. Vestkusten, fredag 16/10 1931: Dödsfall. ”Efter en kort tids sjukdom har fröken Mathilda Johansson i Varberg avlidit 82 år gammal. Hon var född i Fjärås och föräldrarna där var lantbrukare och var hon under åtskilliga år husföreståndarinna hos baron von Essen i Tidaholm. År 1900 flyttade hon emellertid till Varberg och öppnade konditori i de lokaler vilka numera innehas av konditor Åke Jönsson. Han övertog alltså 1906 rörelsen efter Mathilda Johansson då hon drog sig tillbaka samt jämte fru Friström lät bygga villa Havsborg härstädes.

Åke Jönsson köpte 1902 fastigheten på Västra Vallgatan 37, där konditoriet med kaféet kom att vara beläget. Åke arrenderade också under ett antal år Fästningsterassen, där servering bedrevs under sommarmånaderna. Hans båda söner tog sig förresten namnet Föjerstam. – I mitten av 1930-talet överlät han sin konditori-rörelse till medarbetaren Erik Kjellberg, som hade arbetat många år hos Åke, som vid denna tid i stället lät bygga ännu en fastighet alldeles i närheten, där han skapade Varbergs första biograf, Grand.

Fästningsterrassen:

Fästningsterrassen, Varberg - okänt år

Fästningsterrassen, Varberg – okänt år

Åke Jönssons Konditori, Varberg - 1945

Åke Jönssons Konditori, Varberg – 1945

Fästningsterassen, Varberg – februari 2017

Fästningsterassens själ och hjärta är borta, nu är där i stället ett litet schabrak (en liten koloss). ”Somrigt med influenser från Medelhavet” och coctail eller drink i stället för det enkla utomhuskaféet med kaffe och räkmacka eller bakelse. – Tornet innehåller en hiss upp till det inre fästningsområdet.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Åkulla Friluftsgård:

Åkulla Friluftsgård – vykort poststämplat 1978

Åkulla Friluftsgård, Rolfstorp, Varberg, med fika, frukost, lunch, middag, konferens och logi invid Yasjön. Sport- och rekreationsområde 25 kilometer öster om Varberg. Gården är invigd 1930, tillbyggd senare. Alldeles intill ligger ett hus, vilket tidigare var en järnvägsstation, som var i bruk från 1911 vid den 49 kilometer långa järnvägslinjen  (WbÄJ) Varberg-Ätran. 1961 lades både stationen och järnvägslinjen ned.

Åkulla Friluftsgård – 1952

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Åsbro Gästgivaregård:

Åsbro Gästgivaregård, Derome, Varberg - 1937

Åsbro Gästgivaregård, Derome, Varberg – 1937

Åsbro Gästgivaregård, i närheten av den stiliga stenvalvsbron över Viskan, byggdes omkring år 1800 men ett gästgiveri finns omnämnt redan 1718 i Söderlings geografiska karta. På 1890-talet skedde en ombyggnad. Annonsen ovan är från 1937 men gästgiveriet upphörde sedan 1939.

Åsbro Gästgivaregård, Derome, Varberg – 1950-talet

År 1870 inträffade det dramatiska och tragiska att dåvarande gästgivaren Carl Andersson blev dräpt, då han skulle avstyra ett bråk och våld mot en annan person.

Det sista gästgivareparet var Emilia (dotter till den tidigare gästgivaren Nils August Andersson) och hennes make Karl Persson. De tillträdde 1926 och upphörde alltså med verksamheten 1939.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Åsgården Kaffestuga:

Åsgårdens Kaffestuga, Träslövsläge - 1966

Åsgårdens Kaffestuga, Träslövsläge – 1966

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o