Holländskt är det i varje ruta …

… men i en sådan ruta hör man icke någon tuta

Gråhäger på spaningspost intill Schiekanaal och Oostplantsoen, Delft – september 2011

Enbent viloläge men med uppmärksam spaning längs Schiekanaal och intilliggande gatan Oostplantsoen i Delft, Nederländerna. Hägrar ses ofta vid kanalkanterna, det är ju i vatten som de finner fisk och kanske anna mat också men de äter också kräldjur, maskar och insekter. De är väl inga badare precis men kliver gärna omkring i grunt vatten eller står helt enkelt stilla och lurar på fisk eller annat som inte ont anande passerar förbi vadarbenen.

Trädet med grenen där hägern står och vilar sig finns på en gräsyta mellan Delftse Schiekanaal och gatan Oostplantsoen. Schie kanaal förenar sig norr om Delft med Vliet kanaal. Hägern bryr sig inte om vilket, bara den finner något att äta.

En grönskande Schiekanaal i Delft – september 2011

En tjock algsmet på vattenytan i Schie kanaal är inte så lätt att ro sig igenom, tror jag, eller möjligen bara en extra utmaning. Inte mycket att välja på emellertid och det är vanligt och populärt att ta sig fram roende eller motordriven eller på annat sätt, vattendrag saknas inte i Nederländerna.

Algblomning heter det när planktonalger växer kraftigt på kort tid och täcker vattenytorna, till exempel på kanalerna i Holland. Nära vattenytan sker det, eftersom det finns mest solljus där. Förutom solljus så behöver algerna också kväve och fosfor och kanske annat också. I Delft, under aktuell säsong, lyser de många kanalerna gröna av det täckande lagret av alger. En tredjedel av Holland ligger för övrigt under havsnivå och består av väldigt många översvämningsdämpande kanaler och diken liksom av fördämningar.

Tut i lurarna – Delft, Nederländerna – september 2011

Lite tut i luren, javisst, vid den populära uteserveringen Café Kobus Kuch och med den stora bastuban (eller vad heter instrumentet?) lysande som ett uppförstorat orange (oranje) blötdjur. När vädret medger så kryllar här av folk.

Utsikt från (mot) ett fönster – Delft, Nederländerna – september 2011

Ett av många fönster i Delft förstås, men det står inte en flicka i varje fönster. Här en  sådan i varje fall, med uppdrag att justera fönstret på något sätt tror jag. Andra våningen har jag för mej att det är och en stor promenadtrafik av turister och Delftbor är det som passerar där nedanför.

Den aktre delen av Marjan från Sliedrecht – Schie kanaal, Delft – september 2011

På den här kanalen i Delft så dunkar ganska ofta anmärkningsvärt stora båtar fram. Ovanstående Marjan tillhör inte de största, men den är ändå 55 meter lång och 7 meter bred och den ligger djupt i vattnet, Delftse Schiekanaal. Jag tror att den kom från Delfshaven, en stadsdel i Rotterdam som en gång byggdes upp kring Delfts egen hamn där, belägen vid floden Nieuwe Maas och dess förbindelse mot Nordsjön.

IKEA i Sliedrecht, Holland, öppnat 1978 – bild från Sliedrecht24

Marjan, byggd 1969, har eventuellt hemmahamn i staden Sliedrecht sydost om Rotterdam. Inte så viktigt i detta sammanhang, jag nämner det bara därför att i Sliedrecht öppnades 1978 den första IKEA-butiken i Nederländerna, å andra sidan så slog den igen 2006. Sliedrecht Museum öppnade 2018 en jubileumsutställning om IKEA, 40 år i Nederländerna.

Den här delen av Holland består av mängder med vattenvägar: kanaler, floder, diken, dammar och allt annat som består av vatten. Den lägsta punkten i Nederländerna, närmare sju meter under havsnivå, är belägen öster om Rotterdam, i Niewerkerk aan den IJssel.

Havsnivån utanför den holländska kusten var under 2017 högre än någonsin på grund av stormar, tidvatten och smältande polarisar, detta enligt YLE, Finlands public service-bolag för radio och TV, med hänvisning till Deltares-institutet (med säte i Delft). Institutet påpekar också, enligt YLE, att havsnivån stiger och sjunker med två centimeter i en kontinuerlig tidvattencykel med återkommande toppar med 18,6 års mellanrum och med nästa topp 2023.

Bröllopsekipage på Oostsingel, Delft – september 2011

Ett brudpar i en stilig hästdragen vagn av något slag som jag inte kan identifiera. Vigseln har förmodligen skett eller kommer att ske i Rådhuset i Delft, Stadhuis van Delft, det är i alla fall ett mycket populärt ställe att gifta sig i. Rådhuset ersatte det hus som var ursprungligt byggt omkring 1200 men som förstördes i en brand 1618 och som ersattes 1620 av nuvarande byggnad. Kanske är brudparet alltså på väg dit (eller därifrån)?

Ytterdel av marknadsplatsen, Markt, i Delft, utsikt från Nieuwe Kerk – september 2011

Utsikt från tornet på Nieuwe Kerk mot IKEA – Delft – september 2011

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Båtar, Båtar och fartyg, Bildblogg, Bilder, Delft, Djur, Fågel, Fåglar, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Gatufotografi, Holland, Motion, Nederländerna, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Photo journalist, Sommar, Street photography, Uncategorized, Vatten, Väder och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.