Bilder från ett fotoalbum – Löts Sanatorium …

… beläget utanför Strängnäs i Södermanland

Personal på Löt Sanatorium, Strängnäs – 23 juni 1935

För några år sedan hittade jag ett par fotoalbum på en loppis (a flea market)  och köpte dem. I albumen fanns/finns intressanta bilder, men jag visste inte var någonstans de var fotograferade och förstås inte heller fotograferade av vem, eller vilka som var med på bilderna. Ovanstående foto gav i alla fall informationen om att många av bilderna förmodligen var från Löt Sanatorium, bilden ovan är från 1935. Det är nog den äldsta bilden i albumet, jag tror att merparten annars härstammar från 1940-talet och från början av 1950-talet.

Löt är en mindre ort (86 invånare 2015) i Strängnäs kommun, belägen sydost om tätorten/centralorten Strängnäs i länet och landskapet Södermanland (Sörmland). Löt Sanatorium ligger ungefär fem kilometer från Strängnäs.

Interiör på Löt, Strängnäs

Jag är visserligen både född och uppvuxen i Södermanland men det är tveksamt om jag har varit i just Löt. I Strängnäs har jag varit, uppe i domkyrkotornet till och med, men omgivningarna är mej obekanta, därför kan jag inte  dela med mej av några personliga minnen. Kanske tur det, eftersom bilderna visar miljöer från sanatoriet i Löt (jag hoppas och tror i alla fall att alla bilderna är från Löt).

Jag förmodar att vårdbilden ovan är från sanatoriets översta våning, vindsvåningen. Det ser annars mest ut att vara en hemmiljö. Är det samma herre/läkare som den person som sitter på trädgårdsmöbler  tillsammans med damerna på den första bilden?

Löts Sanatorium, Strängnäs

Sanatoriet å Löt, Södermanlands läns turberkulossjukvårdsanstalt, invigdes 1914 och hade då 98 vårdplatser för vuxna lungtuberkulospatienter. Löts Sanatorium blev det mer lättuttalade namnet så småningom. Byggnaden var uppförd i fyra våningar, var vitputsad med rödmålat plåttak och med bottenvåningens väggar byggda av granit och med de mellersta våningarna i tegel. Översta våningen (vindsvåningen) var utförd i trä.

I norr fanns tre flyglar och vid de båda gavlarna som synes på bilden ovan hade byggts ligghallar med (bara) 56 liggplatser. Liggplatser fanns alltså i dessa stora och kalla hallar, där patienterna kunde vila sig och samtidigt inandas frisk luft. Alla andra sanatorier i landet var också utrustade med sådana ligghallar. För övrigt så fanns det sanatorier (som Löt) för ”vanliga människor” och så fanns det lyxigare varianter för de välbärgade. De senare åkte nog ibland till sanatorier utomrikes, kanske till Danmark eller till Schweiz. En sådan person var författaren (med mera) Sven Stolpe, som har skrivit en bok om sin vistelse 1927-1928 på ett sanatorium vid Lago di Ceresio (Lugano) i Schweiz. Boken I Dödens Väntrum utkom 1930.

Vykort från mitten av 1950-talet

Jag tror att bilderna i de två fotoalbumen hade ordnats samman av en kvinna som hette Berta Karlsson. Förmodligen hade hon också fotograferat en hel del av bilderna. Av adressen på vykortet ovan och med stöd av bilden nedan så jobbade Berta (eller Bertha?) som bagare på Löts eget bageri, det finns i alla fall goda skäl att tro att det var så. Tyvärr så har hon inte dokumenterat fotografierna med vägledande text.

Två bagare/bagerskor vid Löt Sanatorium, Strängnäs

Är Berta med på den här bilden, eller är det hon som är fotografen? Inte lätt att veta om man bara har köpt ett fotoalbum på en loppis, men en dokumentär bild är det.

Köket på Löt, Strängnäs

Personalen i köket bar en annan typ av huvudbonad, en snibb närmast, än vad de två kvinnorna gjorde, de hade bagarhattar på sig. En rejäl vedspis var värmekällan ocharbetsplatsen i köket, i bageriet kanske det fanns en elektrisk bakugn.

Bild från Löt, Strängnäs

Det skulle vara roligt att få veta vem denna person var och i vilket syfte han befann sig på platsen. Någon patient lär han inte vara, kanske en arbetare med utomhussysslor?

Dans kring midsommarstången – Löt, Strängnäs

Harriet Löwenhjelm var född i en högborgerlig familj och hon är känd som bildkonstnär och som diktare. Hon var född 1887 men avled redan 1918 på Romanäs sanatorium i Tranås i sviter av turberkulos, 31 år gammal.

Harriet Löwenhjelm

Harriets bror, TBC-läkaren Carl Löwenhjelm, hade undersökt hennes lungor en tid efter en lunginflammation som hon ådragit sig och därvid konstaterat att systern hade drabbats av lungtuberkulos. I januari 1914 flyttade hon in i överläkarvillan på Löts sanatorium, där Carl tjänstgjorde under åren 1914-1946 och även var överläkare. Harriet genomgick en sanatoriekur i broderns hem, därefter (i april 1914) skrevs hon i stället in på Vejlefjords sanatorium i Danmark. Första världskrigets utbrott gjorde emellertid att hon inom kort tvingades återvända till Sverige och hon skrevs in på Romanäs sanatorium norr om Tranås i Småland. Där på Romanäs avled hon i maj 1918.

Löt Sanatorium, Strängnäs

Här förefaller en blåsorkester musicera, till de intagnas uppmuntran kan man förmoda, och orkestern har transporterats till Löt medelst buss.

Riksförbundet mot Reumatism (RMR) köpte 1960 Löts Sanatorium av Södermanlands Läns Landsting med avsikten att använda det som eftervårdssjukhus för reumatikersjuka. Förbundet utförde 1968 en stor om- och tillbyggnad och senare, 1975, invigdes en varmvattenbassäng, länets största, att användas av reumatikerpatienterna. 1982 övertog Landstinget den verksamhet som RMR hade bedrivit; 1987 stängdes anläggningen för renovering och ombyggnad. Resultatet blev att två verksamheter kunde inrymmas och öppnas 1988: Löts Rehabiliteringscentrum (ägt av Landstinget) och Ryggkirurgiska Kliniken i Strängnäs (privatägt). 2003 köpte ett privat aktiebolag fastigheten.

Jag har inte lyckats utröna om det finns/fanns en koppling mellan Löts Sjukhem och Löt Sanatorium, men den röda byggnaden på vykortet ovan och byggnaden till höger på fotot (från det inhandlade albumet) nedan är ju samma hus. Om jag hittar mer information i ämnet så lägger jag till den i texten senare.

Löts sjukhem, Strängnäs

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Byggnation, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Photo journalist, Södermanland, Sommar, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Bilder från ett fotoalbum – Löts Sanatorium …

  1. Emma Ritchie skriver:

    Hej. Finns det fler bilder? Min farfar var docent pa Lot mitten 50talet till 1974.

    Gilla

    • abandowest skriver:

      Hej Emma, tack för kommentaren om Lötinslaget. Jag har egentligen avslutat den här bloggen sedan några år, men det kommer fortfarande kommentarer och det är bara trevligt. Beträffande din farfar så finns det ett par bilder som skulle kunna föreställa honom, bland annat på, en bild, står en prydlig herre i slips tillsammans med en ”sjuksyster” i vitt bakom en blomsterrabatt. Vidare finns två bilder från en middagssammankomst med möjlig blivande farfar. På ett lite dålig bild står en läkare (bör det vara) intill en ”syster” och en liggande patient. I övrigt bara bilder på kvinnlig personal och andra mer privata bilder. Inga noteringar till bilderna.

      Om du vill så kan jag skanna nämnda bilder och skicka. abandowest@telia.com är en möjlig kommunikationsväg.

      Gilla

  2. Maria Sterner skriver:

    Jag släktforskar och har upptäckt att min farfars syster bodde på den sk sinnesslöanstalten på Löt. Vet någon om det är det röda huset på bilden som var för de sinnesslöa? skulle vara roligt om någon vet lite mer om hur de hade det när de vistades där. Mvh Maria Sterner

    Gilla

  3. Nils Andersson skriver:

    Löts Sanatorium och Löts Sjukhem var två skilda institutioner även om det bara skilde några 100-tal meter i placering. Sanatoriet var för behandling av TBC-sjuka medans sjukhemmet var en anstalt för förvaring av ”sinnesslöa” vilket tack och lov är en diagnos/etikett som har försvunnit nu.
    Många av byggnaderna som hörde till sjukhemmet är rivna och dom som finns kvar är ombyggda till bostäder.
    Vad gäller sanatoriet så levde det kvar många år som reumatikersjukhus, sen togs lokalerna över och blev Ryggkirurgiska kliniken. Men även den verksamheten har upphört nu och i dagsläget (maj 2021) pågår det ombyggnadsarbeten och planerna är att bereda plats för annan medicinsk verksamhet. Så vi får se vad det blir i framtiden.
    / Nisse

    Gillad av 1 person

    • abandowest skriver:

      Hej Nisse!
      Tack för dina kommentarer, jag skulle ha svarat tidigare men det har blivit fördröjt som du märker Jag ber att få återkomma, om det är ok, till din e-mail-adress, då kan jag bifoga bilder.

      Gilla

  4. Nils Andersson skriver:

    Hej. Satt och slöGooglade då det här inlägget dök upp i mitt flöde. Liksom Camilla ovan bor jag också i Löt och mitt hus finns med på en av dina bilder. Är jättenyfiken på om du har flera bilder från Löt i ditt album och då framför allt från sjukhemmet. Skulle bli jätteglad om du hör av dig till mig.
    Nisse
    nils@andersson.ac

    Gillad av 1 person

  5. Camilla Holmstrand skriver:

    Hej!
    Jag bor i ena huset nedanför ryggkliniken, och har även haft morföräldrar som bott här i många år så det här var väldigt roligt att se och läsa om.
    Skulle gärna vilja veta mer om detta, så hittar du mer skulle det vara väldigt roligt att få se.
    Tack
    Mvh camilla

    Gillad av 1 person

  6. Maria skriver:

    Hej! Jag och mina kollegor hittade din sida, vi arbetar i det gamla Sanatoriet idag! Idag är det dock Ryggkirurgiska kliniken. Väldigt roligt att se bilderna!

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.