Max von Sydow, förrymd fånge på Varbergs fästning …

… vid filminspelning med Mel Ferrer – 1970

Filminspelning vid Varbergs Fästning - Max von Sydow - mars 1970

Filminspelning vid Varbergs Fästning – Max von Sydow – mars 1970

I mars 1970 spelades det in internationell filmVarbergs fästning och bland andra Max von Sydow och Mel (Melchor) Ferrer, den senare filmens producent, var i stan. Jag tror att också Trevor Howard var där, han spelade rollen av en poliskommissarie.

Jag hade en kamera av märket Praktica med ett 200 mm objektiv påskruvat och smög lite försiktigt runt fästningen för att förhoppningsvis få se någon av storheterna. Min kamera brukade strula i kyla, slutaren hängde upp sig och på negativet kunde man då i bästa fall få se halva bilden exponerad. Den här dagen i mars var ordentligt råkall och det låg snö på marken.

Allt ljus på Max von Sydow - Varbergs fästning - 1970

Allt ljus på Max von Sydow – Varbergs fästning – 1970

Efteråt så kunde jag konstatera att många negativrutor var halverade medan andra var något bättre. Det mesta var underexponerat eller underexponerat blandat med normalt exponerat i samma ruta, men jag tänker i alla fall visa det som blev resultatet. Även om själva spelfilmen sedan blev en flopp så är det ändå en historisk händelse för Varberg, inte minst för dem som på något sätt medverkade.

Filmens arbetsnamn var ”Salem came to supper”, den fick sedan titeln ”The night visitor” eller ”Papegojan”, som blev den svenska benämningen, och den hade skandinavisk premiär i Varberg den 7 februari 1972 på Bio Capitol. Jag såg filmen men tror inte att det var på premiärvisningen.

Filminspelning vid Varbergs Fästning, Max von Sydow, mars 1970 kopiera

Max von Sydow, den stackaren, sprang i kylan uppe på fästningsmuren i kortärmad tröja och korta byxor. Han värmde sig mellan varven i en fårskinnspäls.

Filminspelning vid Varbergs Fästning - Max von Sydow - mars 1970

Filminspelning vid Varbergs Fästning – Max von Sydow – mars 1970

Jag var glad, och förstås Max också, att han inte halkade och trillade ned från fästningsmuren.

För att komma fri från fästningen, mentalsjukhuset, så var patienten/fången Salem, Max alltså, tvungen att hoppa från muren till en tall intill muren så att han den vägen sedan kunde klättra ned på marken. Nu växte det inte, och växer fortfarande inte, någon tall intill fästningen så den fick hämtas från något annat ställe och fraktas med lastbil till fästningen.

Tillfälligt uppställd tall

Tillfälligt uppställd tall

Tallen ställdes upp på plats och hölls upprätt med rep, vilka också användes att dra i så att tallen skulle vaja som om det blåste (vilket det inte gjorde av egen kraft den dagen). Jag tror att också vindmaskiner användes. Om Salem skulle rymma så måste det ske under dramatiska former naturligtvis.

Max von Sydow behövde inte hoppa, den detaljen sköttes av en stuntman, det var inget ofarligt hopp. Tallen stod, som det verkar av bilderna (jag minns själv inte riktigt), nästan två meter från fästningsmuren, ett eventuellt fall skulle ske från tiotalet meter mot marken, och stuntmannen samlade sig noga innan hoppet.

Stuntman och filmteam förbereder sig - Varberg - 1970

Stuntman och filmteam förbereder sig – Varberg – 1970

Själva hoppet var snabbt avverkat, det var förberedelserna som tog tid, och hoppet skedde utan missöden som tur var. Jag tror inte att stuntmannen hade några fler uppdrag i Varberg.

Stuntmannen hoppar från fästningsmuren till den vajande tallen

Stuntmannen hoppar från fästningsmuren till den vajande tallen

Några närbilder på den berömde svenske skådespelaren fick jag inte. Jag var nog inte tillräckligt försigkommen som fotograf (på den tiden, hm) för att leta upp honom och jag litade inte på min kamerautrustning i rådande väderlek, men det var roligt att bevittna det jag fick se av inspelningen.

En dålig bild på Mel Ferrer blev det i alla fall, vid tallens fot och flankerad av piassavakvastar. Jag antar att kvastarna användes för att borsta bort snö.

Mel Ferrer i Varberg 1970

Mel Ferrer i Varberg 1970

Per Oscarsson och Liv Ullman medverkade också i Papegojan men de var aldrig på plats i Varberg utan filmade endast i Köpenhamn.

I statistroller, som medfångar till Salem, medverkade en del varbergsbor, bland annat den av olika olika orsaker välkände ”Klotas” eller ”King-Kong” som han också kallades.

Filmen blev alltså ingen succé och lades snabbt ned i Sverige, det var förmodligen inte bättre resultat utomrikes. För varbergsbor så var den dock en succé, det var spännande att se den och att känna ingen Varbergs-miljöer även om en scen och en plats snabbt kunde bytas och övergå till en helt annan. Varbergaren Sven Andersson säger i någon artikel att ”… kolla här Max von Sydow som springer ut på piren och plötsligt hamnar i Hästhagabergen”, (som ligger någon kilometer bort).

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Fotnot 1: förutom egna minnen så har faktauppgifter hämtats från Hallands Nyheter, bl a utgivningsdag 13 mars 2010, och från ”nätet”.

Fotnot 2: en trailer till filmen kan hittas här.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Artister, Bildblogg, Bilder, Film, Fotoblogg, Halland, Kändisar, Photo blog, Träd, Uncategorized, Underhållning, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.