Barnens Dag-parad i pingsthelgen 1964 …

… på Fredsgatan i Katrineholm

Barnens Dag firas med parad - Katrineholm 1964

Barnens Dag firas med parad – Katrineholm 1964

Barnens Dag infaller i Sverige den 13 maj varje år. Första gången barnens egen dag manifasterades i Sverige var med en fest i Grängesberg den 11-12 maj 1901 och för det överskott av pengar som festen renderade inköptes en fastighet i Strömstad, där en skollovskoloni för gruvarbetarebarn upprättades.

Själva Barnens Dag-rörelsen uppstod vid sekelskiftet mot 1900-talet och idén var att samordna och organisera det insamlings- och välgörenhetsarbete som pågått sedan 1884 med tanken att anordna ”stärkande sommarvistelser – kolonier – för fattiga, trångbodda, klena, svaga och sjukliga barn”.

Barnens Dag firas med parad - Katrineholm 1964

Barnens Dag firas med parad – Katrineholm 1964

I Katrineholm anordnades det första Barnens Dag-firandet 1921 och initiativtagare och anordnare var ägaren till Lundbergs Motorkvarn på Smedjegatan 5 (i dag Köpmangatan 15), Claes Lundberg. Det blev lyckade festligheter, utomhus och inomhus, trots att de hölls i en vintrig stad. Musik, dans och serveringar stod på programmet och behållningen gick oavkortat till Katrineholms Barnhem, som startat verksamhet året innan.

Barnens Dag firas med parad - Katrineholm 1964

Barnens Dag firas med parad – Katrineholm 1964

Även 1922 och 1924 arrangerades Barnens Dag i Katrineholm och den dagen firades då med ett karnevalståg också, med fantasifullt utklädda människor och med fordon, men därefter blev det ett uppehåll i arrangemangen på mer än tjugo år.

Beträffande ovanstående ekipage med skylten ”Till bilbesiktningen” så beslutades i riksdagen om obligatorisk bilprovning 1963, påbörjades på prov 1964 och sedan ”på riktigt” med periodiska kontroller från 1 januari 1965.

1946 återuppstod emellertid Barnens Dag-firandet genom bildandet av en Barnens Dag-förening med samma ambitioner som på 1920-talet, det vill säga att värna om barnens väl. Festligheter med ett varierat innehåll bjöds det på och med detta höll man på fram till och med 1968.

Barnens Dag firas med parad - Katrineholm 1964

Barnens Dag firas med parad – Katrineholm 1964

1947 inköpte föreningen egendomen Stora Stensjö, belägen mellan Falkenberg och Halmstad i Halland, i avsikt att där bedriva sommarkoloni. Efter omfattande reparationer så blev kolonin också verklighet och från sommaren 1953 kunde den varje år, på ett undantag när, ta emot ett 75-tal sommarlediga barn. 1970 upphörde kolonin, festarrangemangen i Katrineholm hade ju redan tidigare försvunnit. De pengar som insamlats genom festligheterna i stan användes förutom till barnkolonin i Halland också som bidrag till poliodrabbade och till föreningar.

Peugeot årgång 1909 - Barnens Dag firas med parad i Katrineholm - 1964

Peugeot årgång 1909 – Barnens Dag firas med parad i Katrineholm – 1964

Karnevalståget, paraden som genomfördes vartannat år, startade på varierande platser i Katrineholm men avslutades alltid på Järvenplan mellan Läroverket (Tallåsskolan i dag) och Södra Skolan, där det brukade finnas ett tivoli.

Barnens Dag firas med parad - Katrineholm 1964

Barnens Dag firas med parad – Katrineholm 1964

Cykelannons, höghjuling - 0150-15811 kopieraDe fantasifyllda figurer som man kunde beskåda i tåget var tillverkade av papier maché på kycklingnät och hade målats proffsigt av en dekoratör, som var den ende som inte arbetade helt idéellt utan som fick lite ersättning för sitt arbete.

För övrigt så undrar jag om det var samma gamla klassiska höghjuliga cykel som fanns i en till salu- annons i tidningen Classic Motor tidigare i år (2013) som den som det cyklades på 1964? Det angivna riktnumret i annonsen för telefonkontakt var i alla fall det som gäller för Katrineholm.

Barnens Dag firas med parad - Katrineholm 1964

Barnens Dag firas med parad – Katrineholm 1964

”Tine” minns att hennes lekisgrupp deltog i tåget det här året. Barnen satt på ett lastbilsflak och var klädda som lingon medan en annan grupp föreställde blåbär. ”Inger” var också med i paraden men möjligen 1966 i stället, hennes grupp var klädda som sotarmurrar. Många andra Katrineholmsbor har också minnen från Barnens Dag-festligheterna och man kan ju se på bilderna att de flesta hade klätt upp sig vårfint paraddagen till ära.

Chevrolet 1939 - Barnens Dag firas med parad - Katrineholm 1964

Chevrolet 1939 – Barnens Dag firas med parad – Katrineholm 1964

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Kai Kylegård har vänligen kommenterat den gamla bilen som finns på bilderna 3 och 5 i bildordningen ovan:

”Lars, i inlägget på din sida ser man en Peugeot 1909, bild 3 och 5. Den finns fortfarande kvar i Katrineholm, ägs av hembygdsföreningen och är renoverad till körbart skick.”

Tack Kai, jag uppskattar din kommentar väldigt mycket, inte minst att få reda på vilket fabrikat och vilken årgång det är på det gamla fordonet. Jag får tillägga också att abandowest heter Lars när han inte heter abandowest.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Detta inlägg publicerades i Akrobatik, Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Classic Cars, Cykel, Fordon, Fotoblogg, Katrineholm, Södermanland, Uncategorized, Veteranbilar och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.