Aktiviteter i sommar-Halland, ingen har tid…

… att slå sig till ro, att sitta ned en stund och känna efter

Wakeboard i Vallgraven vid Varbergs fästning - 2016-07-21

Wakeboarding i Vallgraven vid Varbergs fästning – 2016-07-21

Varberg är en sommarstad sägs det. Det märkliga är att den finns också på vintern även om turisterna är få den tiden på året. Kitesurfing vid Apelviken kan man se utövas alla tider på året men wakeboard i fästningens vallgrav förekommer bara några dagar per år i samband med ett evenemang som kallas Hallifornia. Just vallgravssurfandet, som utövas med hjälp av ett elektriskt drivet system som löper diagonalt över vallgraven, är bara en del av arrangemangen runt Hallifornia. Wakeboardåkaren dras fram med ett handtag med lina som är fäst i en vajer, en kabelbana, som kan ställas in för varierande hastigheter.

Wakeboard i Vallgraven vid Varbergs fästning - 2016-07-21

Wakeboarding i Vallgraven vid Varbergs fästning – 2016-07-21

Allt kan vara upp och ned under juli månad då Varberg med omgivande fritidshus är invaderade av folk från när och fjärran. Det är förstås roligt med myller på stan men också brötigt (stökigt). Det tidigare nämnda Hallifornia, en blandning mellan Halland och California (Kalifornien), är ett exempel på vad som tilldrager sig i tätorten i kommunen Varberg under sommaren, under en helg.

Följande är beskrivningen, på hemsidan, vad det gäller tilldragelsen: ”Hallifornia arrangeras för att vi älskar aktiviteter, kreativitet, musik, fest och utmaningar. Vi vill skapa en möjlighet för oss själva och för andra att lära känna nya människor i ett positivt sammanhang. – Genom Hallifornia vill vi främja den nya kustkulturen i Varberg och Halland. En kultur som omfattar vatten-, street- och actionsporter, dans, yoga, musik, performance och konst. – Mitt under högsommaren förvandlas området kring Varbergs Fästning till en mötesplats för alla som vill vara en del av vår gemenskap. Området fylls av aktiviteter, musik, mat och fest för den som är intresserad av att testa någonting nytt, umgås eller bara njuta av den fantastiska atmosfären.

Behöver kanske inte nämnas att tillställningen är anpassad för yngre människor, som inte är stela i lederna och som dessutom gillar riktigt hög skrällig musik från högtalarna. Det senare är egentligen ingen kritik, bara det att mina tinnitusöron inte klarar av sådana ljud, de ökar tjutandet i mina öron. Arrangemangen verkar hur som helst vara populära och det kan vara ganska roligt att se wakeboardare stå på huvudet i vallgraven (så länge ingen skadar sig).

Wakeboard i Vallgraven vid Varbergs fästning - 2016-07-21

Wakeboarding i Vallgraven vid Varbergs fästning – 2016-07-21

Ibland går det alltså inte så bra för brädåkaren, momenten blir för svåra och vattnet drar till sig utövaren. Någonstans i nedre änden av snöret finns den som föll, möjligen beskådad av fiskar, men det är mindre troligt. För några år sedan spekulerades det i möjligheten att det skulle kunna finnas ett monsterdjur där nere, en stor fisk eller något annat sjöodjur som nappade till sig en eller annan and som simmade på ytan, en sådan händelse var det en person som sade sig ha sett vid ett tillfälle. Dykare genomsökte vallgraven men fann inget anmärkningsvärt annat än borttappade cyklar och kundvagnar och liknande. – Den här wakeboardfararen på bilden (fast som bara kan anas där) kom i alla fall upp till ytan igen och andades och fortsatte brädfärden med hjälp av linan.

Mama Gumbo (Floid Gumbo) med band - Societetsparken i Varberg - 2016-07-26

Mama Gumbo (Floid Gumbo) med band – Societetsparken i Varberg – 2016-07-26

Kanske hade de tid till ro en stund i alla fall i sommarhalland, de som satt på bänkarna framför scenen och lyssnade till och tittade på Mama Gumbo och hennes två medmusikanter. Så här står det på hemsidan om Mama Gumbo: ”Floid Gumbo, alias Mama Gumbo, är en artist det sprakar afrikansk energi och glädje kring. Floid är född och uppväxt i Zimbabwe men flyttade till Sverige 1994. Musiken har alltid varit en viktig del i hennes liv och möter du henne kommer den bli det i ditt också.

Clio Cup - STCC - Falkenbergs Motorbana - 2016-07-10

Clio Cup – STCC – Falkenbergs Motorbana – 2016-07-10

En kraftig delförstoring från Falkenbergs Motorbana, två bilar som sammanstött med en efterföljande vurpa i Clio Cup i samband med STCC-tävlingarna. Inte bara aktivitet i Varberg alltså, närbelägna Falkenberg är lika tilldragande som Varberg om sommaren och inte bara med besök i tätorten.

Södra fästningshörnan, Varberg - 2016-07-23

Södra fästningshörnan, Varberg – 2016-07-23

Hoppa du så länge så går jag in här.” Så kanske det inte var men men det skulle ha kunnat vara så. Baja-Maja är en räddare i nöden i alla fall och studsmattan ett bra tidsfördriv. Hopperiet och Baja-Majorna var en del av det som fanns att nyttjas i samband med Hallifornia.

Motion kanske? - Södra fästningshörnan, Varberg - 2016-07-23

Motion kanske? – Södra fästningshörnan, Varberg – 2016-07-23

Ja, jag vet inte varför, men så där har de legat sen i morse. Turister förmodligen.”

På tavlan där bakom står tio träningsövningar uppräknade: 1. Push-up / 2. Dips / 3. Burpees / 4. Jägarna / 5. Squat Jump / 6. Plankan / 7. Sit-ups / 8. Kettlebell Get-up / 9. Idioten / 10. Stå på händer.

-1. Vad är Push-up? Armhävning sas det förr. –2. Dips? Barrpress, fast det kanske inte heller säger så mycket. Man behöver i alla fall ett redskap som heter barr eller något liknande för att sedan med armarna häva sig upp. –3. Vad är Burpee? Hoppa kråka ungefär, fast det åter ju lite simpelt. –4. Jägarna? Vet inte, kanske står det något annat på tavlan? –5. Squat Jump? Upphopp från knäböj. –6. Plankan? Som på bilden. –7. Sit-ups? Med stel överkropp fälls kroppen upp från liggande läge till sittande –8. Vad är Kettlebell? Jo, som namnet antyder (eller?) så är det en kanonkula-liknande klump med handtag, en vikt av ryskt ursprung, som skall lyftas. Girja (гиря) lär den heta på ryska. –9. Idioten: kondition och acceleration, klicka för rörliga bilder. –10. Stå på händer. Stå på händer i någon form förmodligen.

Hur var det nu, varför ligger de på detta viset, de som idkar träning på bilden här ovanför? Just det, Plankan, det är den övningen som de håller på med.

Snaps att köpa? - hamnområdet i Varberg - 2016-07-29

Snaps att köpa? – hamnområdet i Varberg – 2016-07-29

Sup? Om det inte är frågan om brännvin, vad är det då i stället? I det här fallet så är det en förkortning av Stand Up Paddleboarding och med denna uppenbarligen med nödvändighet engelska ordrad respektive förkortning SUP menas att det är en stor surfbräda som man står på och paddlar sig fram på med hjälp av en enbladig paddel.

Skål! - Peder Severin Krøyer - 1888

Skål! – Peder Severin Krøyer – 1888

(Sup is in the Swedish language the word for a pure vodka or akvavit drink, a snaps, filled into a small shot glass. Skål! Cheers! Clink glasses!)

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.