Framför och bakom scenen på Göteborgsoperan …

… i sällskap med med en kunnig, rolig och välsjungande guide 

GöteborgsOperan – september 2015

Ja, med reservation förstås beträffande vår manlige guide, om han var välsjungande eller ej, jag vet inte vilket, för han inte tog sig ton under rundvandringen, men eftersom han är operasångare så utgår jag från att han faktiskt kunde, och kan, sjunga och förresten så har jag läst artiklar som ger belägg för den saken.

Operahuset i Göteborg, GöteborgsOperan intill Göta älv vid Christina Nilssons gata, plats Lilla Bommen i nämnda stad, invigdes 30 september 1994 och fortsatte att invigas under ytterligare två kvällar. Total-entreprenörer för operabygget var Konsortiet OPERAtörerna och Skanska Väst AB-SIAB, för arkitekturen stod Lund & Valentin arkitekter.

Operabyggnaden är 160 meter lång, 85 meter bred och 32 meter hög samt har en golvyta omfattande 28,700 kvadratmeter.

Utsikt från Lilla Bommen – september 2015

Det nya operahuset ersatte Stora Teatern (Göteborgs Musikteater), som ligger vid Kungsportsavenyn. En förnämlig opera av världsklass blev det och är det, med ett auditorium i klassisk stil rymmande 1,276 åskådarplatser och 230 platser vid Lilla scenen. Här kan man beskåda och lyssna till opera, balett, musikaler och konserter och kanske annan underhållning också.

GöteborgsOperan – september 2015

Den här gången fanns det utrymme i tid för en lunch inom operahusets väggar och fönster, en ”lunch vid kajkanten” i GöteborgsOperans Restaurang, den ljusa matsalen med älvutsikt och god mat så klart.

GöteborgsOperans Restaurang – september 2015

Vi vill att det ska finnas något för alla. Från trerätters på linneduk i restaurangen till enklare menyer i våra barer och caféer.” Ja, och så utsikten över vattnet som sagt, och båttrafiken, och Radio- och TV-huset på andra sidan älven kan man också titta på.

Kanalhuset – SVT och Sveriges Radio håller till därborta i glashuset – september 2015

Kanalhuset ligger där på andra sidan vattnet, på Norra ÄlvstrandenHisingen (i Göteborg alltså) och där finns SVT Väst / Sveriges Television, Sveriges Radio Göteborg och Utbildningsradion. Huset, med mycket glas i sin arkitektur, uppfördes 2002-2003, från början för Victor Hasselblad AB. Radion och TV:n flyttade efter om- och tillbyggnad in i glashuset 2007, från tidigare plats (Synvillan) vid Delsjövägen i samma stad.

Rolf Nilsson, operasångare och guide på GöteborgsOperan – september 2015

Guiden, operasångaren Rolf Nilsson, visade sig vara såväl kunnig som humoristisk i sin presentation av GöteborgsOperan med dess utrymmen i form av verkstadslokaler, korridorer, trappor och gångar  liksom den dekor och de dräkter, peruker och masker som fanns att beskåda lite här och där. Alltid fanns där också en anekdot tillhands, som då Rolf berättade att han själv en gång hade en roll  på scenen som varm korv, vad det nu innebar.

Rolf har tjänstgjort som guide på GöteborgsOperan sedan han blev pensionär, vilket inträffade 1999 eller någonstans där omkring. Han härstammar från Listerlandet i Blekinge och inledde sångarkarriären med att sjunga på en julfest i söndagsskolan. Rolf deltog så småningom i en amatörtävling (i sång antar jag) vilken han vann, utbildade sig därefter i Göteborg och fick anställning på Operan i Oslo. Närmare trettio år blev det sedan som anställd på Stora Teatern i Göteborg och när den teatern flyttade till det nya operahuset så följde Rolf med. Det måste ju också nämnas att blekingesonen Rolf för ett antal år sedan fick Göteborgs stads kulturstipendium tillsammans med Sonja Hedenbratt.

GöteborgsOperan – september 2015

Jag har, förutom i samband med den här vandrande visningen av Operahuset, faktiskt  också suttit i salongen under ett antal föreställningar, bland annat har jag sett och hört West Side Story med Claes Malmberg (!?), Franz Lehár-operetten Glada Änkan med Loa Falkman och Elisabeth Eriksson och Puccini-operan Madama Butterfly. Är storligen förvånad över att jag har (haft) ett så pass kulturellt intresse, även om det nu är ett bra tag sedan jag besåg något av den arten. Tror att det i första hand var så att hustrun och jag tillsammans tyckte det kändes trevligt att besöka operan; när hon nu saknas finns det inte längre samma sug och det är dessutom ungefär sju mil dit.

GöteborgsOperan – september 2015

GöteborgsOperan (The Göteborg Opera) består egentligen av två hus, ett här i Göteborg med Stora respektive Lilla scenen och ett i Skövde, Skövdescenen. Samarbete sker dessutom med andra scener i Västra Götaland och GöteborgsOperan beger sig ibland ut på turné inom Sverige och utomlands. ”Några gånger per säsong hålls även konserter i GöteborgsOperans foajé. Dessa kostar ingenting och du sitter där det finns plats, på bänkar och i trappor” skriver operan på sin hemsida.

GöteborgsOperan – september 2015

Här på operans 28,700 kvadratmetrar finns 1,117 rum (det är många rum, det! Är det möjligt?) och här jobbar omkring 500 personer. Det finns pyroteknik, hattmakeri, dekorsnickeri, notbibliotek, gym och massör, metallverkstad, restaurang (det har jag ju skrivit om alldeles nyss), syateljé, tvätteri, dansstudio, måleri, butik, bastu och säkert mycket annat också. – Här är en länk till webbtidningen Brandsäkert, varifrån jag har hämtat uppgifterna om vad som finns därinne i byggnaden, det är ett intressant reportage.

GöteborgsOperan – september 2015

Vem eller vilka var klädd eller klädda så här? En musköt-skytt eller musketerare eller musketör kanske? Eller tillhör dräkten någon helt annan kategori?

GöteborgsOperan – september 2015

Nu hämtar jag texten rakt av från GöteborgsOperans hemsida: ”På Mask- och perukavdelningen är vi tolv maskörer som arbetar med både tillverkning (dagtid) och föreställning (kvällstid). Vi sminkar och tillverkar lösa delar (till exempel näsor, svullna ögon, öron) i silikon, hela masker och tänder samt gör falska tatueringar, klipper och färgar hår. Alla maskörer är utbildade perukmakare och tillverkar peruker, skägg, mustascher, polisonger och andra hårdelar. Vi som arbetar på avdelningen har också kompetens att göra maskdesign, det vill säga skapa rollkaraktärernas utseenden. Detta sker i samarbete med kostymdesignern.”

GöteborgsOperan – september 2015

Då var det färdigskrivet för den här gången, då. Jag sätter på mej masken och funderar på vad nästa blogginlägg skall handla om.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Detta inlägg publicerades i Artister, Båtar och fartyg, Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Kändisar, Photo blog, Uncategorized, Underhållning, Vatten och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.