Ishockey i foton och klipp från 1950- och 1960-talen …

… med försäljare, några legendarer och lite annat runtom

Så kallad uppackning, visning av produkter på ett hotellrum- Katrineholm – 1967

Jag har för mej att det var Jofa AB som den här säljaren 1967 representerade när han på stadshotellet i Katrineholm presenterade ishockeyklubbor från Sandströms. Eller var han från Sandströms? Kanske, jag kan inte minnas vilket. Jofa var i alla fall baserat i Malung i Dalarna och hette ursprungligen Jonssons Fabriker. Företaget startades 1926 av den då blott 17-årige Niss Oskar Jonsson (1909-2002) och han framställde skidstavar, bindningar och skridskoremmar. Malung hade en stor skinnindustri vid den tiden och spillmaterial från den hanteringen passade bra för Jonssons tillverkning. Jofa, som företaget kom att heta, blev så småningom rent av världsledande fast inom området ishockeyutrustning.

1961 fick Jofa AB världspatentVM-hjälmen och hjälmar från Jofa har sedan dess skyddat huvudet på spelare som Börje Salming och Peter Forsberg och inte minst Wayne Gretzky, men det var Nils ”Dubbel-Nisse” Nilsson (1936-2017) som var det första stora namnet för Jofa att använda i reklamsammanhang. 2013 var det emellertid sluttillverkat i Malung och hjälmarna började förfärdigas i Kina i stället.

Bröderna Sandströms Skidfabrik AB i Lindesberg tillverkade skidor och ishockeyklubbor och mycket annat också för den delen och var världsomspännande. Just hockeyklubborna blev välkända, till exempel när de medverkade till det svenska guldet för Tre Kronor vid ishockey-VM i Kanada 1962. Med svenska klubbor gjordes de svenska målen, i alla fall de flesta av dem. Det är lite oklart om ”Dubbel-Nisse”, strax innan hans puck ”gled in i mååål”, hade bytt sin ”Dubbel-Nisse VM” från Jofa till en Sandströms på grund av att Jofa-klubban hade blivit sönderslagen. Det kan alltså ha varit så att han i hastigheten i stället för sin märkesklubba Dubbel-Nisse VM fått en Sandströms-klubba från spelarbåset.

Orsaken till att jag nämner detta med Nisse-klubban är att denna ishockeyklubba, den som gjorde 5-3-målet mot Kanada med hjälp av ”Dubbel-Nisse” Nilsson och som säkrade VM-guldet, den dök upp i SVT:s Antikrundan för några år sedan och värderades till 10 000 kronor. Den var förstås också signerad av spelarna i truppen, detta med hjälp av lagets dåvarande läkare Björn Sjöström, men frågan dök senare upp om det verkligen var rätt klubba, denna Sandströms-klubba. Nisse spelade ju med ”Dubbel-Nisse VM” i VM! Fast inte just då. Eller? Nisse trodde alla fall att det skulle kunna ha varit ett klubbyte i båset och det var ju ganska glädjerörigt efter 5-3-målet och inte lätt att efteråt minnas alla detaljer. Fast han skulle väl ha använt sin ”egen” klubba enligt kontrakt kanske.

En annan ishockeylegend, Sven Johansson, som 1965 bytte namn till Sven Tumba, besökte ibland Lindesbergsfabriken för att prova ut Sandströmstillverkade vattenskidor i närbelägna sjön Råsvalen. Han var ju en mycket duktig vattenskidåkare också, han Tumba. Och han var programledare i radio också, i Timmen Tumba.

Lasse Björn, försvarsklippa i Tre Kronor – Rekord-Magasinet – 1955

Tre Kronor  är ett fruktat namn i puckarvärlden. Och särskilt fruktad är en man i Tre Kronor besättning – nämligen den reslige backen Lasse Björn. (—) Lasse Björns mått är imponerande. Längden är 191 cm – alltså bara nio cm till de två metrarna – och vikten 94 kilo – i naket tillstånd. Med full ishockeyutrustning – som bekant är det en hel del prylar som fordras för en puckare – så slår visaren på vågen över 100-strecket.” – Så löd beskrivningen i en artikel skriven av Helge Norén i den legendariska tidningen Rekord-Magasinet nr 50 1955 beträffande den lika legendariska ishockeybacken, ena halvan av radarparet Lasse Björn / Rolle Stoltz. Artikelns rubrik var som synes ”Klippa med klubba”.

Lasse debuterade i Tre Kronor 1951, det var i en match mot England (med mest eller enbart kanadensare som hade brittiskt pass) på Stockholms Stadion, men den första stora turneringen var 1952 i Olympiska Spelen i Oslo.

”Jorden Runt På 8 Dar” – Tidningen Rekord – 1961

(Reklam = advertising). ”Jorden Runt På 8 Dar” var en veckokavalkad ”från utkiken” i Tidningen Rekord (före detta Rekord-Magasinet). Texten vid rutorna stod Mr Fogg för och teckningarna var utförda av G. Strömberg. Reklam var inte, och är fortfarande inte, tillåten i svensk statlig radio eller television (med vissa undantag i dag), i detta fallet hade väl en reklamskylt för en kulspetspenna insmugit sig i en TV-sänd ishockeymatch, jag vet inte annars vad det handlade om. Bilden var en av tio liknande i nämnda kavalkad i nämnda tidning, året var 1961, och detta i televisionens barndom.

Den i bildtexten nämnde Olof Rydbeck var chef för Sveriges Radio (och TV) åren 1955-1970, Nils-Erik Bærendz var programdirektör för TV 1959-1968.

Ishockeylandslaget Tre Kronor – Tidningen Rekord – 1961

Ovanstående Tre Kronor hade spelat två matcher i Göteborg mot Sovjet och segrat med 6-4 i den första matchen, förlorat med 2-3 i den andra och vunnit sammantaget med 8-7. Inte illa mot Sovjetunionen. Matcherna var ett genrep inför kommande VM i Schweiz, där Kronorna slutade på en lite retsam fjärde plats efter stryk mot Kanada med 1-6 i den första matchen, förlust i den andra med 2-6 mot Sovjet, därefter knapp seger i tredje VM-matchen mot Östtyskland med 3-2. Vinst mot Finland med 6-4, seger mot Västtyskland med 12-1 liksom seger mot USA men med 7-3 och slutligen nederlag mot Tjeckoslovakien med 2-5.

Spelarna i Tre Kronor 1961 var inga egentliga proffs, de hade ett arbete vid sidan av ishockeyn (i mån av tid kanske). Målvakten Kjell Svensson (född 1938) var ingenjör; reservmålvakten Tommy Björkman (född 1934) chaufför. Backar: Rolle Stoltz (1931-2001) fräsare; Lasse Björn (född 1931) åkeriägare; Gert Blomé (född 1934), chaufför; Bert-Ola Nordlander (född 1938) elektriker; Hans Svedberg (1931-2012) försäkringstjänsteman. Forwards: Ronald (”Sura-Pelle”, eller ”Surra-Pelle” som Lennart Hyland* sa) Pettersson (1935-2010) var bensinstations-föreståndare; Nils (”Dubbel-Nisse”) Nilsson (1936-2017) försäljare; Lars-Eric Lundvall (född 1934) bensinstations-föreståndare; Kurt Thulin (född 1939) studerande; Sven (”Tumba”) Johansson (1931-2011) gymnastikdirektör; Karl-Göran (”Lill-Stöveln”) Öberg (född 1938) studerande; Per-Olof (”Perra”) Härdin (född 1937) brandman; Hans Mellinger (född 1941) värnpliktig; Ulf Sterner, (född 1941) bruksarbetare; Sigge Bröms (1932-2007) bilförsäljare och Lennart (”Tigern”) Johansson (1941-2010) värnpliktig. – (*Länk till info om Lennart Hyland).

Honken benskydd för ishockeymålvakt – Katrineholm – 1967

Olle i Järnia-butiken i Katrineholm demonstrerar ett par Honken målvaktsbenskydd av fabrikatet Ryon från Ryonbolaget AB i Hudiksvall. Skydden ser små och enkla ut, kanske inte avsedda för en landslagsmålvakt i första hand. Leif ”Honken” Holmqvist, född 1942, var dock landslagsmässig i allra högsta grad och var målvakt i Tre Kronor under perioden 1965-1972 och hann med att inkassera sju stycken VM-medaljer liksom två stycken Guldpucken ishockeypris, inhämtade 1968 och 1970 som respektive säsongs främsta svenska spelare. Honken var dessutom osedvanligt populär ute bland det ishockeyintresserade folket. Klubbmässigt spelade Leif mesta tiden för Stockholms AIK.

Ryonbolaget var ett företag i Hudiksvall som förde sjukvårdsartiklar i första hand och detta företag kom ung man som hette Janne Olsson att driva, han övertog det efter sin far och sin farbror. Jannes idé var att utveckla Ryonbolaget till ett grossistföretag och detta för idrottsartiklar i stället och det gick alldeles utmärkt. Han sålde den första varianten av ventilfotboll boll 1959 och den låg rätt i tiden liksom senare den finska Montreal-ishockeyklubban och den skida som Ingemar Stenmark skördade framgångar med, Elan-skidan. Leif ”Honken” Holmqvist var en av många idrottsstjärnor som marknadsförde Ryonbolagets produkter, främst ishockeyartiklar då för Honken förstås. Janne sålde så småningom sitt Ryonbolag men vad som hände med detta därefter vet jag inte.

Sigge Bröms och Ronald Pettersson – Tidningen Rekord – 1957

Sigge Bröms (f. 10. 1. 1932), Leksands IF. Bröms är en av de bästa spelarna som Dalarna fått fram i ishockey och har haft mycket stor betydelse i klubblaget. Han har även vid ett flertal tillfällen spelat i Tre Kronor som forward. Bensinstationsföreståndare”.

Ronald Pettersson (f. 16. 4. 1935), Södertälje SK. Tillhör våra mest lovande spelare och hans främsta kännetecken är hans goda skjutförmåga. Har spelat i Tre Kronor de senaste säsongerna och då i den s.k. ungdomskedjan som har gjort mycket bra ifrån sig. Svenska mästare 1956.”

Ulf Sterner, Forshaga IF – Rekords Samlaralbum – 1960

Ulf Sterner, som föddes 1941 i värmländska Nedre Ulleruds församling, spelade under säsongen 1958-1973 tillsammans 189 matcher i Tre Kronor och hade också nöjet att få vara med om att 1962 hemföra VM-guld till Sverige. Ulf påbörjade karriären i Forshaga IF (1956-1961) och hann sedan med spela i ett antal olika klubbar i Sverige. Han avverkade också några säsonger (1964-1965) i USA, i första hand i Baltimore Clippers i AHL (American Hockey League).

Ulf Sterner, Forshaga IF – Rekords Samlaralbum – 1960

Annonsbild från programblad 1965

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Fotoblogg, Idrott, Katrineholm, Kändisar, Motion, Photo blog, Södermanland, Sport, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.