Kändisar – kända då, nu eller alltid – del 1, Gothlands Får

Fåren på torgscenen vid Tomteparaden i Varberg 1968 

Tomteparaden i Varberg 1968 - Gothlands Får på scenen

Tomteparaden i Varberg 1968 – Gothlands Får på scenen

Tomteparaden var ett arrangemang av Varbergs köpmän, anordnat för första gången 1948. Ett antal kända artister, kända i varje fall vid aktuell tid, har stått på scenen vid torget för att underhålla varbergspubliken och den publiken får anses bestå av samma människor som regelbundet handlade hos Varbergs köpmän. Tomteparaden var ett tack för det gångna året.

Tomteparaden i Varberg 1968 - Gothlands Får på scenen

Tomteparaden i Varberg 1968 – Gothlands Får på scenen

Det här året, det politiskt stormiga 1968, så stod bland annat gruppen Gothlands Får på scenen på torget. De var väldigt populära och hade vid tre tillfällen undet året nått Svensktoppen med ”Nathalie”, ”Josefin” och ”Gotländsk sommarnatt”. Den sistnämnda låten utsågs för övrigt vid en publikomröstning i radio 1968 till den bästa svenska schlagern men Gothlands Får var långt ifrån ensamma om att framföra den. Trumpetaren Ernie Englund var till exempel en av de andra och hans version var oerhört populär.

Turnéfordon tillhörigt Gothlands Får – Varberg - 1968

Turnéfordon tillhörigt Gothlands Får – Varberg – 1968

Namnet till trots, (hur kom de på namnet?), så var det en Göteborgsgrupp. Den bildades 1964 på Junggrens Café vid avenyn och bestod av Staffan Hederström (som ersattes 1968 av Göran Hagwall), Gunnar Nordberg (som ersattes 1968 av Staffan Schmidt), Anders Hultman och Håkan Widerberg. Med ”Linnea” nådde de 1966 för första gången Svensktoppen.

Turnéfordon tillhörigt Gothlands Får - Varberg 1968

Turnéfordon tillhörigt Gothlands Får – Varberg 1968

Jag läste helt nyligen några roligheter beträffande gruppens namn. Någon undrade om Gothlands Får var en tidig form av svensk gothrock eller om det var ett slags gutrock eller rauk’n roll. Gruppen var nog i alla fall inspirerad av Hootenanny Singers (med bland andra Björn Ulveus) som varvade svenska visor med amerikansk folkmusik.

Under det hektiska året 1968 så hann Gothlands Får också med att spela in en TV-film på Gotland, filmen skulle ingå i en serie med rubriken ”De sjunger på öarna”.

Många, eller de flesta, trodde nog att gruppen var från Gotland och bestod av gotlänningar och oavsett vilket så gjorde de väldigt god reklam för ön.

Fotnot: en del faktauppgifter har hämtats från Myggans Nöjeslexikon – Bra Böcker

Gothlands Får 1968

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Artister, Bildblogg, Bilder, Cars, Classic Cars, Fotoblogg, Halland, Kändisar, Musik, Photo blog, Sång, Uncategorized, Underhållning, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.