Om du bara kunde hålla truten en stund …

… så att vi änder fick äta i lugn och ro

Gråtrut, ungfågel - Påskbergsdammen, Varberg - 2015-09-30

Gråtrut, ungfågel – Påskbergsdammen, Varberg – 2015-09-30

En stunds avkoppling med tanken att mata änder (Anatinae) vid Påskbergsdammen i Varberg tillsammans med barn eller barnbarn, eller att en eller flera pensionärer sätter sig på en bänk intill dammen med brödpåsen redo, kan i en hast förvandlas till ett inferno av skrikande trutar med vidöppna gap, beredda på våldsam strid om bitarna. Duvor för pensionärer att mata brukar inte finnas där men änder håller för det mesta till i dammen och det gäller för änderna och pensionären att hinna innan monstren dyker upp.

Gräsand, hane - Påskbergsdammen, Varberg - 2015-09-30

Gräsand, hane – Påskbergsdammen, Varberg – 2015-09-30

Änder simmar i dammen för det mesta, som sagt, och det mesta är fridfullt på platsen även om även änderna är angelägna om att hamna först i matkön och därför knuffas en del. En del kajor dyker upp och är påstridiga men har inte kroppsstorleken att ta upp kampen, däremot så är de ganska kvicka. Så, från ingenstans, så dyker en grupp gråtrutar upp och den fridfulla tillvaron är förvandlad.

Påskbergsdammen, Varberg - 2015-09-30

Påskbergsdammen, Varberg – 2015-09-30

Trutar har inga höga anspråk på vad som bjuds eller vad som norpas. De sväljer allt som kan tolkas som ätbart, levande fågelungar, varm korv eller vad som helst. Ibland är bytet så stort att det bara inte går att svälja. Riktiga monster är de som sagt. Jag såg i våras en man som promenerade iväg från Torggrillen ätande på en korv med mos. Sedan gick det väldigt snabbt. En trut kom flygande bakom honom, lyckades runda mannen och snappa åt sig korven (spelar ingen roll hur varm den är) men resten tappades ned på torgets gatsten. Den fortfarande lika hungrige korvköparen uppfattade inte vad som hänt och tittade sig förvirrat omkring, truten var försvunnen. Om mannen var varbergare så gick det nog ändå upp ett ljus ganska snabbt, det här är vardagsmat (för truten) och vid grillen finns varningsanslag för att måsar brukar bete sig på det här sättet (fast det brukar vara trutar som är förövarna).

En gråtruts anlete - Påskbergsdammen, Varberg - 2015-09-30

En gråtruts anlete – Påskbergsdammen, Varberg – 2015-09-30

Denna gråtrut (Larus argentatus) såg flegmatisk ut och hade en mot övriga trutar avvikande kroppshållning, den sköt upp axlarna mot huvudet så att säga. Den kunde dock plötsligt explodera i ett utfall mot omgivningen för att få en matbit, så den var inte i olag på det sättet i alla fall.

Gräsandshona - Påskbergsdammen, Varberg - 2015-09-20

Gräsandshona – Påskbergsdammen, Varberg – 2015-09-20

Här ser man det försiktiga närmandet som kännetecknar en del änder, inte alla. Den obredda smörgåsen tycks locka andfåglar i alla fall, likväl som andra arter.

Tappat bröd - andmatning - Påskbergsdammen, Varberg - 2015-09-30

Tappat bröd – andmatning – Påskbergsdammen, Varberg – 2015-09-30

En tappad smörgås faller med smörsidan nedåt sägs det, men en naggad brödbit utan smör eller margarin faller som den vill.

Gråtrut - Påskbergsdammen, Varberg - 2015-09-30

Gråtrut – Påskbergsdammen, Varberg – 2015-09-30

Måsar och trutar tillhör båda familjen måsfåglar (Laridae) och ordningen vadarfåglar. De förekommer flitigast vid kusterna men kan också påträffas vid floder, sjöar och våtmarker. Den kan väl sägas vara ”kulturföljare”, för de håller sig gärna inne i städer (vid kusten i alla fall) och vid soptippar. De häckar gärna på hustaken runtom där jag bor och startar konserter tidigt på mornarna. Fågeln ovan har inte erhållit en riktigt fullvuxen fjäderdräkt ännu.

Vid södra fästningshörnan - Varberg - juni 2015

Vid södra fästningshörnan – Varberg – juni 2015

Om inte någon soptipp finns tillgänglig så duger en papperskorg bra att riva ut innehållet ur. I det här faller så hittade truten något våffelliknande att äta, men dessförinnan så hade den tömt tunnan på innehållet och placerat det på gräset nedanför. För att inte berusade nattvandrare senare skulle få skulden för nedskräpningen så tänkte jag, när jag rest mej från bänken där jag suttit, plocka upp skräpet som truten lämnat och lägga det åter i kärlet. En god kvinnlig medborgare hann dock före mej och utförde städuppdraget.

Gråtrut vid Påskbergsdammen, Varberg - 2015-09-30

Gråtrut vid Påskbergsdammen, Varberg – 2015-09-30

Gråtruten är 55 till 67 cm lång  och har ett vingspann på 140 till 155 cm, vikten är ungefär 1,2 kg. Har man inte sett en trut på nära håll tidigare så blir man nog lite förvånad över hur stor den är. Många säger bara fiskmås om arten men ser man dem intill varandra så ser man också skillnaden i storlek. En vuxen gråtrut har gul näbb med en röd fläck på den undre halvan av den kraftiga näbben, ögonen är ljusa, benen skära. Ungfåglarna är brunspräckliga med mörk näbb och mörka ögon, och det tar fyra år innan den har anlagt sin adulta (vuxna) fjäderdräkt.

Gråtrut vid Påskbergsdammen, Varberg - 2015-09-30

Gråtrut vid Påskbergsdammen, Varberg – 2015-09-30

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Djur, Fågel, Fåglar, Fotoblogg, Halland, Photo blog, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.