Resa längs vägar i Zeeland, Nederländerna …

… en blåsig och kall dag i maj 2016, i hyrbil av franskt märke

Holland, ett land med många vindkraftverk - Rotterdamtrakten - 2016-05-14

Holland, ett land med många vindkraftverk – Rotterdamtrakten – 2016-05-14

Citroën C3 (diesel) - 2015-05-14

Citroën C3 (diesel) – 2015-05-14

Bilen vi hyrde av Köhler AuroRent i Delft var en liten Citroën C3 i dieselversion, en ”uppgradering” från den beställda Ford Fiestan. Uppgradering eller ej men det var en liten pigg bil, raskare än Fiestan tror jag, skön att sitta i och att köra och Köhlers brukar vara mycket bra att ha att göra med.

Zeeland är en del av Nederländerna, en del som jag i nästan alla mina dar har önskat bese lite mer, främst kanske på grund av de projekt som utförts där för att skydda landet från de stormar och flodvågor som ibland inträffar, och har inträffat, med förödande resultat. För vår del så hade vi tyvärr inte tur med vädret de här dagarna, det var ordentligt blåsigt, kallt (cirka 12-13 grader C) och allt som oftast regn till detta. Men vi satt som sagt i en liten (varm) bil och vägarna i Holland brukar vara bra om än oftast lite väl mycket trafikerade. Den lite lantligare väg N57 på öarna och halvöarna i Zeeland var dessbättre så här års ganska lindrigt belastade.

Industri i Rotterdamtrakten - 2016-05-14

Industri i Rotterdamtrakten – 2016-05-14

Rotterdam har den största hamnen i Europa, inklusive den största containerhamnen, där floderna Meuse (Maas), Rhen och Schelde också ger tillgång till hamnar uppströms som till exempel i Frankrike. Stan är en viktig knutpunkt och handelsplats för flytande bulk som råolja och för kemikalier och LGP (liquid petroleum gas= gasol) liksom för lagring och omlastning av torra bulklaster och för mycket annat.

Containrar och bulktransporter - förbiled Rotterdam - bild från 2014

Containrar och bulktransporter – förbiled Rotterdam – bild från 2014

Energiindustri samlas också i Rotterdam, som när det gäller kol, naturgas, biomassa, ånga, värme, vind och solenergi. Fem oljeraffinaderier, mer än 45 kemiföretag och fem raffinaderier för matolja finns här också. Det skulle gå att räkna upp mer typer av industri men jag vill bara belysa att Rotterdams genom- och förbifartsleder är kantade av ofantligt många industrikomplex.

Beneluxtunnel (från söder) under Nieuwe Maas, förbifart Rotterdam - 2016-05-15

Beneluxtunnel (från söder) under Nieuwe Maas, förbifart Rotterdam – 2016-05-15

Tweede Beneluxtunnel (”den andra Beneluxtunneln”) är en passage under floden Nieuwe Maas (en flodarm till Rhen (Rhine, Rijn) och en före detta flodarm till Maas) i Rotterdam/Schiedam längs gränsen mot Vlaardingen. Denna rörtunnel öppnades 2002.

Massor av betong - förbifart Rotterdam - 2016-05-15

Massor av betong – förbifart Rotterdam – 2016-05-15

Stora mängder betong har formats som konstruktioner för överfarter, broar och för tunnlar under de många vattendragen. Vägnätet är ett myller i de tätt bebyggda områdena i södra Nederländerna men å andra sidan så är dessa vägar i regel i mycket gott skick och väl skyltade och har man också en GPS i bilen och en son som har ett väldigt gott lokalsinne liksom en karta så brukar det gå bra både när gubben kör och när han den yngre kör. Se på de stadiga händerna på ratten, så kör en gammal man mot väg 57, som löper längs stormflodsbarriärer och på öar och halvöar i provinsen Zeeland.

Brouwersdam, Zeeland, Nederländerna - 2016-05-14

Brouwersdam, Zeeland, Nederländerna – 2016-05-14

Nordsjöns strand vid Brouwersdam är detta, en av de vackraste platserna i Nederländerna enligt Kitesurfcenter Brouwersdam, som också tror att vem som helst kan lära sig kitesurfing. Misstänker dock att det vore lönlöst att slösa tid på mej, eller skulle det kunna vara något för pensionärer rent allmänt?

Brouwersdam, ett riktigt kitesurf-centrum - Zeeland, Nederländerna - 2016-05-14

Brouwersdam, ett riktigt kitesurf-centrum – Zeeland, Nederländerna – 2016-05-14

Resrutt, klicka på kartan för större bild

Resrutt, klicka på kartan för större bild

Kitesurfing är en blandning av wakeboarding, drakflygning, segling och till viss del fallskärmshoppning. Sporten är 100% vindberoende och 10% väderberoende . Det måste blåsa för att vi ska kunna kitesurfa. Det gör inte så mycket om det regnar men åska ska vi undvika”. Så står det i introduktionen angående teori  och kursinformation hos ett svenskt kiteboard-center. Sen skall det omsättas i praktiskt hanterande.

(Beträffande ovanstående, 100% + 10%, det blir ju 110% beroende, det är mycket, det). I alla fall, vind, väder, blåste mycket, det gjorde det i Brouwersdam, det gick inte att stå stadigt rak upp och ned och strandgräset rasslade och sanden förflyttade sig som vinden behagade. Det positiva var att det inte regnade just då vi var där. Kitesurfarna trivdes ypperligt. Det fanns i och för sig inte så många på plats ännu så här en lördag i mitten av maj, men under sommarsäsongen så tror jag att det är mer än fyllt med surfare här liksom det är knökat med semesterfirare på de här öarna och halvöarna och alla andra platser i hela Holland och angränsande länder. Och några som inte får plats i Holland kanske åker till Sverige, till Apelviken i Varberg måhända om det är surfare, eller till tysta lugna ställen i inlandet eller norrut och så kanske de ser en nästan övergiven lantgård och köper detta ställe och flyttar dit och blir mjölkbönder?

Brouwersdam, Zeeland, Nederländerna - 2016-05-14

Brouwersdam, Zeeland, Nederländerna – 2016-05-14

Brouwersdam är den sjunde strukturen eller konstruktionen i det så kallade Deltaprojektet (The Delta Works), den innebar att mynningen till Brouwershavense Gat stängdes av genom ett komplicerat arbete med att försluta gapet mellan Goerree-Overflakkee och Schouwen-Duiveland med en barriär, avståndet var (är) 6.5 kilometer. Det vattenområde som blev indämt blev en sjö och den heter GrevelingenmeerDen som är intresserad av Delta-projektet kan klicka här

Zeeland (Sjöland, Havsland) är för övrigt den västraste (kan man väl inte skriva?), den längst västerut liggande, provinsen i Nederländerna, den är belägen sydväst i landet. Provinsen består av ett antal öar och halvöar liksom en del som på ”fastlandet” gränsar till Belgien och den delen ligger som en remsa liksom isolerad från det övriga Holland och tyckes mer geografiskt höra till Belgien. Zeeland har ungefär 380.000 invånare, provinshuvudstaden heter Middelburg.

Några länkar: Brouwersdam, WikipediaBrouersdamm, bloggDeltawerken.

Pijlerdam, väg N57, Zeeland. Nederländerna - 2016-05-14

Pijlerdam, väg N57, Zeeland. Nederländerna – 2016-05-14

Pijlerdam är en del av den nio kilometer långa stormflodsbarriären Oosterscheldekering (Eastern Scheldt storm surge barrier), som ingår i Nederländernas Deltaprojekt. Pijlerdam sträcker sig mellan den år 1970 byggda konstgjorda ön Roggenplaat (som tidigare var ett sandrev, torrlagt vid lågvatten) i östra Schelde och söderut till den lika konstgjorda ön Neeltje Jans.

Den 4:e oktober 1986 invigde dåvarande drottning Beatrix officiellt dammen genom att säga: Stormvågsbarriären är stängd. Deltaprojektet är komplett och avslutat. Zeeland är säkert. Vägen, som är anlagd på barriären, öppnades sedan av den tidigare drottningen, Prinsessan Juliana, den 5:e november 1987. Det var exakt 457 år efter det att  en stormflod 1530, Sint-FelixvloedSt Felix-dagen, spolade bort en stor del av Zeeland uppströms den nya barriärens position. Det sägs att över 100.000 människor omkom i denna katastrof. Stormvägsbarriären var ett slags svar på den stora förödelsen 1530 liksom på den stora flodvågskatastrofen 1953.

Pijlerdam, Zeeland. Nederländerna - 2016-05-14

Pijlerdam, Zeeland. Nederländerna – 2016-05-14

Gerookte Visschotel på Proef Zeeland, Vrouwenpolder, Zeeland - 2016-05-14

Gerookte Visschotel på Proef Zeeland, Vrouwenpolder, Zeeland – 2016-05-14

Proef Zeeland.jpgPå den artificiella ön Neeltje Jans, halvvägs mellan Noord-Beveland and Schouwen-DuivelandOosterschelde, ligger en fiskrestaurang, där kunde vi stilla vår hunger med Gerookte Visschotel respektive Kibbelingmenu, den senare rätten inklusive mayonaise, majonäs, som verkar ingå i de flesta rätter i Holland. Jag översatte sedan här hemma kibbeling med hjälp av ett översättningsprogram och fick följande besked: ”Kibbeling är en holländsk mellanmål bestående av misshandlade bitar av friterad fisk.

Så farligt var det inte, tyckte jag, visserligen föredrar jag icke friterad mat, men denna Kibbeling smakade i alla fall riktigt gott, liksom bildens och sonens Gerookte Visschotel gjorde. Visschotel betyder fiskrätt helt enkelt, en maträtt med rökt fisk.

Proef Zeeland, Vrouwenpolder, Zeeland - 2016-05-14

Proef Zeeland, Vrouwenpolder, Zeeland – 2016-05-14

Ojdå, så mycket plats det redan har tagit, detta inlägg om denna del av resan mot Bergen op Zoom, där vi skulle övernatt på hotell och där sonen hade stämt träff med en arbetskamrat som bor där. Ber att få återkomma med fler bilder från Zeeland och från Bergen op Zoom.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Fordon, Fotoblogg, Holland, Motion, Nederländerna, Photo blog, Resor, Semester, Sommar, Trafik, Uncategorized, Vatten, Väder och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.