Stadsmiljöer och andra miljöer på olika håll …

… i Nederländerna, bland annat i Delft

Centrala Delft med Markt i bakgrunden, Holland – oktober 2010

Apropå kärran med barnen i, och bredvid, på bilden ovan: 2013 rankades holländska barn i en rapport från Unicef som de lyckligaste i världen. Enligt forskarna bakom rapporten ligger de holländska barnen i topp  när det gäller välbefinnande i barndomen, detta jämfört med motsvarande kategori barn i världens övriga 29 rikaste och mest industrialiserade länder. Detta läste jag i den brittiska tidningen The Telegraph (Lifestyle/Family) från januari 2017. Detta välbefinnande trots att de holländska barnen äter chokladströssel på smörgåsen till frukosten (jaha, det stämmer nog) står det också på ett ställe i den mycket intressanta artikeln i The Telegraph. Läs den gärna, klicka på den markerade raden lite tidigare här i texten.

I Holland/Nederländerna uppmuntras barn att agera spontant, sägs det. Att leka är viktigare än att vara tyst och lydig. Leken kan vara bullrig och störande för andra människor står det vidare, och det har jag själv upplevt på till exempel restauranger i Holland, att barnen kan få leka/agera fritt i lokalen utan att föräldrarna säger till dem.

Här följer en länk till en artikel om en svensk kvinna som bor i Amsterdam (och är sommargotlänning sedan barnsben), hon jämför den holländska och den svenska skolan, hon älskar Holland men har ändå några avvikande åsikter: helagotland.se.

Holländarna i gemen är ju också väldig ”rakt på” och lite konfrontativa rent av. Det har jag märkt flera gånger, för tycker holländarna något om något så säger de till. Eller agerar. En gång vid betalbandet på ”vårt” Albert Heijn (Hollands ICA ungefär) så hade jag på svenskt manér lagt det inköpta i en prydlig rad med streckkoden åt rätt håll, vilket irriterade två ”gubbar” bakom mej. De morrade ljudligt och den ene knuffade ihop mina varor i en hög och lade sina egna i en annan hög bakom. De pratade och sade förmodligen väl valda ord till mej, men jag förstår ju inte nederländska, så jag brydde mej inte om att vara konfrontativ tillbaka. Jag trivs dock väldigt bra i Holland rent allmänt, det är enkelt och smidigt att vistas där (och de flesta tror att jag är holländare).

Honda SS50 – moppe-entusiaster på Markt i Delft, Holland – maj 2016

Här på torget, Markt, intill rådhuset (Stadhuis van Delft), var det en liten motorcykel- och mopedträff den här dagen. Jag känner inte till om träffen är regelbundet återkommande eller ej, jag har inte sett samlingen tidigare, men en hel del motordrivna tvåhjulingar med förare var på plats i alla fall. –  En 50 cc Honda SS50 moped är parkerad längst fram i bild.

Moppe-entusiaster på Markt i Delft, Holland – maj 2016

Markt är omgivet av vackra gamla hus, till exempel nämnda Stadhuis, och den riktigt gamla nya kyrkan, Nieuwe Kerk, med det 108,75 meter höga tornet, näst högst av alla kyrktorn i Nederländerna. Den gamla Nya Kyrkan kom till redan 1351, men övertrumfas i ålder av den gamla kyrkan, Oude Kerk, som grundades 1246. Därav kommer att den gamla nya kyrkan är yngre än den gamla gamla kyrkan, trots att den nya kyrkan är nästan 700 år gammal (men jämförelsevis ny).

Det kan tilläggas att Nieuwe Kerk är begravningsplats för huset Oranje-Nassau, den dynasti som sitter på tronen i Nederländerna. Drottning Juliana begravdes 2004 här i Delft sedan hon avlidit i en ålder av 94 år.

Mopeden till vänster är en holländsk Sparta (förmodligen en GB 50 från 1950-talet). Företaget Sparta B.V., som grundades 1917 och som har sin bas i Apeldoorn i centrala Gelderland i Nederländerna, är den största elcykeltillverkaren i Europa. – Moppen till höger kan jag inte identifiera. är det kanske också en Sparta?

MC- och moppe-entusiaster på Markt i Delft, Holland – maj 2016

Som ni förstår så har jag inte så mycket att berätta om mopederna, de tillhör inte mitt gebit så att säga, men båda mopparna ovan är av det tyska märket Kreidler. Den som står längst till höger heter Kreidler Florett, den vänstra eventuellt Florett Mustang.

Företaget Kreidler grundades 1903 av Anton Kreidler som Kreidlers Metall- und Drahtwerke (metall- och tråd/wire-fabrik). 1951 inleddes tillverkning av motorcyklar. På 1970-talet gjorde Kreidler stor succé i motorcykelsport och speciellt blev de holländska förarna Jan de Vries och Henk van Kessel framgångsrika. Kanske inte en slump att förarna på torget i Delft sitter på varsin Kreidler. Företaget Kreidler försvann från marknaden 1982 och rätten till varumärket såldes till ett italienskt företag. Numera ingår Kreidler i företagsgruppen Cycle Union baserad i Oldenburg i Tyskland och vanliga cyklar och elcyklar tillverkas.

Gränslinje mellan Nederländerna och Belgien i Barle-Nassau/Hertog – september 2013

Här ovan är det inte cyklarna som tilldrar sig intresset utan gränsmarkeringen. Barle heter staden som ligger i den sydliga provinsen Noord-Brabant. Barle består av den nederländska kommunen Barle-Brabant och den belgiska kommunen Barle-Hertog. Holländska Barle-Nassau omger Barle-Hertog i ett pussellikt myller av belgiska exklaver med gränsdragningar markerade som på bilden.

Gränsen kan till exempel dela en byggnad i en nederländsk del och en belgisk del. För att krångla till det ytterligare så finns det dessutom sju holländska exklaver, men allt verkar fungera utmärkt mellan länderna och har så gjort sedan 1940-talet, utan gränskontroller och även innan Schengenavtalet.

Väg A4 nära Den Haag och Rijswijk, Holland – september 2013

Om man ska välja mellan att åka tåg eller att i stället köra bil på motorvägarna i Randstad, den väldigt  tätbefolkade delen av Nederländerna, så kan nog det statliga järnvägsalternativet NS (Nederlandse Spoorwegen med cirka 35,000 anställda) rekommenderas. Det är riktigt smidigt att ta tåget, tätt mellan avgångarna och man kommer lätt till andra städer, kanske med hjälp av ett byte till ett lokaltåg, Sprinter, som stannar vid de små stationerna, och sedan kanske vidare med buss eller spårvagn eller möjligen med cykel.

Vid Breezanddijk på Afsluitdijk, Holland – september 2013

Den här rangliga landgången ledde ut till en plattform, där det uppenbarligen skulle bli musik av något slag, en koncert kanske. Platsen är vid den artificiella ön Breezanddijk, som en gång anlades när den enorma vallen Aflslutdijk skulle byggas för att skilja havsviken IJsselmeer från Nordsjön och därmed skapa en insjö i stället. Nu var väl inte avsikten just att skapa en insjö utan att bygga en barriär som skulle skydda landet innanför från eventuella översvämningar.

Plattformen med landgången var byggd i en av de två inhägnader som finns vid Breezanddijk, två små hamnar på var sin sida av motorvägen A7 som löper på Afsluitdijk. Denna lilla hamn med den rangliga gången ligger på Nordsjösidan.

Utsikt i Maastricht, Holland – maj 2015

Det ser ut som att taxen vill åt ett håll och att husse vill åt ett annat, här på en plats i Maastricht. Kan inte minnas vem av dem som segrade, men det var antagligen husse, han är ju större och starkare. Taxar brukar dock vara envist envisa.

Maastricht (även om det på bilden bara syns gatstenar av staden) är huvudstad i provinsen Limburg och är lite mer allmänt känt därför att här skedde 1992 undertecknandet av Maastrichtfördraget, det underlag som innebar bildandet av EU (European Union) tillsammans med den gemensamma valutan euro. Maastricht ligger beläget nästan allra längst söderut, eller sydost, i Holland (Nederländerna) på en gränsdragen landtunga omgiven av Belgien och Tyskland.

Underhållning på Schiphol Airport, Holland – december 2010

Det var väldigt mycket folk på flygplatsen Schiphol i närheten av Amsterdam denna dag 2010, alldeles innan jul, så det hade arrangerats många ”happenings” både i avgångshallarna och i ankomsthallarna. Det här befolkade hjulet förekom i en av föreställningarna för att mildra tristessen av att vänta på ett avgående flyg.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Akrobatik, Artister, Bildblogg, Bilder, Delft, Djur, Fordon, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Gatufotografi, Gravplats, Holland, Hund, Hundar, Hus, Motor, Motorcykel, Motorcyklar, Nederländerna, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Photo journalist, Resor, Street photography, Trafik, Uncategorized, Underhållning och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.