… som är beläget vid kustvägen mellan Halmstad och Falkenberg
Ovanstående Volvo Carioca från 1936 ser ut som en förorättad eller ledsen hundvalp, tycker jag, men vid den aktuella tiden ansågs bilen i alla fall vara något av en morgondagens vagn. Sexcylindrig sidventilsmotor, individuell framvagnsfjädring och sexsitsig ”stålkaross” med god komfort. 1935 – 1938 tillverkades 500 exemplar, som exempel kan också nämnas att 1936 var Volvos totala produktion 4.000 utrullade bilar.
Vid mitt första besök på muséet i Ugglarp 1970 så fotograferade jag Lennart Svedberg, Svedino alltså, utanför det av honom skapade och i juni 1961 av landshövding Aja Lindell invigda Bilmuséet i halländska Ugglarp på västkusten. Man kan se att det då hette Svedinos Bilmuseum, medan det på en bild jag fotograferade 1974 hette Svedinos Bil- och Flygmuseum.
Svedino var Lennarts artistnamn som han använde under sin 50 år långa karriär som mycket framgångsrik trollkonstnär och ficktjuv. Han var född 1924 och avled 1993, muséet drivs nu i stället av hans familj. Inriktningen verkar alltmer ha inriktats på flygplan, som har getts plats med hjälp av utbyggnader, medan bilarna synes vara satta lite på undantag, säkerligen på grund av att det är kostsamt att driva verksamheten.
Såvitt jag kunde se var lokalerna för bilar i stort sett desamma som vid mitt besök 1970 och det luktade nu lite unket i den delen av utställningslokalerna. Likväl så är det en förnämlig samling fordon, mycket roliga att återse även om det var lite svårt att fotografera på grund av att det är så trångt runtom dem. Flygplansavdelningen är än mer förnämlig men så har också Flygvapnet och Flygvapenmuseum i Linköping under alla år stöttat muséet i Ugglarp. För att undvika missförstånd så vill jag påpeka att det är väl använda pengar att betala inträdet till Svedinos, både för bilarnas och för flygplanens skull. 140 bilar, 35 flygplan, motorcyklar, flygmotorer och mycket annat finns att beskåda, ett eldorado om man är intresserad av sådant som har med motorfordon och / eller flyg att göra.
Ovanstående flygplan är enligt katalogen en Junkers Ju 52/CASA 352L, som är tillverkad i Spanien år 1947. I utställningshallen hos Svedinos ingår den i ett diorama, som beskriver ett drama i Skåne 2 maj 1945, då en Junkers Ju 52/3M klockan 06:10 landade på Bonarps hed vid Ljungbyhed. Planet innehöll åtta tyska flyktingar: en familj Schneider samt två civilklädda besättningsmän från Lufthansa och de berättade att de startat klockan 04:00 från en bas i Schleswig efter beskedet att Hitler var död. De ville undvika att tas tillfånga av ryssarna och i Sverige blev de betraktade som ”civila flyktingar” och blev inte internerade här eller överlämnade till Sovjetunionen.
Lennart Svedfelt har helt privat samlat ihop bilar och flygplan till Sveriges största bil- och flygmuseum, det som ligger i Ugglarp i Halland. Lennart, som föddes i Stockholm, intresserade sig tidigt för bilar och flygplan. Han blev efter skolan modellsnickare och tillverkade byggsatser till flygplansmodeller, vilket också blev till en egen affär i branschen. Åren 1944-45 gjorde han värnplikten som flygmekaniker vid Barkaby flygflottilj.
Ungefär vid skiftet mellan 1940- och 1950-talen började Lennart på en teaterkurs. En kväll skulle det bli fest med kurskamraterna och var och en skulle bidraga till underhållningen. Lennart köpte sig en trollerilåda i brist på annan tillräckligt uppövad talang men i trolleriets konst visade det sig att han hade en talang som räckte gott och väl. Mr Svedino började tjäna pengar på sin inneboende skicklighet som trollkarl och intjänade pengar byttes mot gamla bilar och flygplan.
Svedino trollade vidare med framgång och han köpte bilar och mer bilar. Han köpte också en tomt i Ugglarp, inte så långt från föräldrarnas sommarhus, och sedan 1961 så har bilarna varit inhysta i Ugglarp. 1964 ställdes det första flygplanet ut, en Heinkel HD35 Sk 5 och 1965 blev det en Tipsy B som ställdes ut på muséet. Sen har det fyllts på och i dag finns det alltså 140 bilar och 35 flygplan på plats, (enligt utställningskatalogen, eller 130 bilar och 40 flygplan som det står i ett kanske något färskare informationsblad).
Volkswagen Zetos från 1968 var (är) ett hemmabygge, tillverkat av Olof Sigvard Zetterström i Gävle. Drygt 2.000 timmar använde han åren 1967-1968 för att iordningställa sin modell med hjälp av en bottenplatta från en Volkswagen 1200 från 1952. Han skruvade loss karossen från den gamla bilen och på plattan monterade han i stället en ny kaross av epoxyimpregnerad glasfiber. Det färdiga resultatet vägde något mindre än 900 kg, motorn var på 30 hästkrafter och fordonet toppade med en hastighet av 130 km/tim.
Sigvard lyckades få den färdigbyggda bilen besiktigad på våren 1968 och kunde sedan köra den i Gävletrakten under två somrar. Därefter sålde han bilen till Svedinos Bilmuseum varpå han flyttade till Göteborg för ett jobb som konstruktör vid Volvo Personvagnars avdelning för chassiutveckling.
(Ovanstående uppgifter är hämtade från befintlig informationsskylt intill bilen).
Den här SAAB J 29A ”Flygande Tunnan” finns numera under tak hos Svedinos, den stod 1970 parkerad på gården intill muséet. Planet kasserades av Flygvapnet 1963, kom till Svedinos museum 1968 och är nu den näst äldsta bevarade Tunnan. Modell J 29 kom ut på förband 1951 och var då Västeuropas mest avancerade stridsflygplan, helt i klass med det som USA och Sovjet kunde visa upp. Totalt tillverkades 633 plan under perioden 1948-1956 och Tunnan var i Flygvapentjänst 1951-1974. Det kan nämnas att toppfarten var 1.060 km/h vilket motsvarar Mach 0.93 (enligt katalog över flygplanen, men siffran bör vara Mach 0.87) och att den användes i FN-tjänst vid krisen i Kongo i början av 1960-talet.
Ytterligare ett flygplan uppställt på gården 1974: en North American AT-6 Harvard Sk 16. Just detta plan användes i US Army Air Force i Europa och därefter i Royal Air Force och kom som överskottsmaterial till Sverige 1947 för basering på F5 i Ljungbyhed. Därefter blev det 1956 stationerat på F 14 i Halmstad, som använde planet för väderspaning och slutligen (nästan) så kasserades det 1971. Året därefter blev det olivgröna planet transporterat tilli Svedinos för att år 2000 bli utlånat till Veteranflygföreningen i Såtenäs nära Lidköping (i Skaraborg) som uppvisningsflygplan.
Den buteljgröna bilen är en Trollhättemoped, Stallbackamoped eller Djungeltrumma, en SAAB 92, en modell som tillverkats i Stallbacka i Trollhättan under perioden 1949-1956. Färgen lär vara från ett kvarvarande lager av flygplansfärg från tiden för det andra världskriget liksom bilens konstruktörer var sådana som sysslat med flygplanstillverkning tidigare och nu i väntan på nya flygplan att konstruera tillverkade bilar i stället.
Det spetsiga flygplanet bakom är en SAAB 35-1 Draken, en prototyp (provflygplan nr 1) av Draken. Den flögs första gången 1955 men detta exemplar levererades aldrig till någon flygflottilj. Efter prov på Saab kasserades planet 1963 och flögs till F14 för att användas som övningsobjekt vid Flygvapnets Tekniska Skola. 1973 köptes det till Svedinos, 1995 fick det tak över huven och sedan dess har det genomgått en renovering. Toppfarten var på sin tid 1250 km/tim (Mach 1.8 enligt katalogen, vilket bör vara 1.02 i stället). 622 st 35-1 Draken tillverkades och av efterträdaren SAAB J 35J/F Draken blev det 615 st färdigställda.
o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o