Skyltar, anslag och klotter med reklam, information …

… varning, förbud, anvisning och påstående

M som i McDonald's + den hungriga dinosauriern - Science Centre - Singapore - 2010

M som i McDonald’s + den hungriga dinosauriern – Science Centre – Singapore – 2010

En hungrig dinosaurie av denna art (Tyrannosaurus rex?) är förmodligen inte att leka med. ”M I’m lovin’ it” står det på reklamskylten men frågan är om dinosaurien uppskattar McDonald’s produkter, oftast kycklingburgare i Singapore, eller om den satsar på mer välsmakande besökare vid Science Centre i stället.

Heysel - metrostation i Bryssel - 2009

Heysel – metrostation i Bryssel – 2009

Namnet Heysel (franska) klingar tillsammans med ordet stadion olycksbådande. Det var på Heyselstadion (i dag King Baudouin Stadium) i Bryssel en katastrof inträffade 1985 i Europacupfinalen i fotboll mellan Juventus FC och Liverpool FC. Trettionio personer miste livet efter det att oroligheter utbrutit mellan grupper på läktaren.

Så här beskriver Wikipedia vad som hände: ”När så bråk utbryter mellan Liverpool- och Juventusanhängare rivs det tunna stängslet som avgränsar de båda sektionerna varefter flera hundra Liverpoolanhängare attackerar den högra läktarsektionen. Panik uppstår då tusentals fans, majoriteten Juventussupportrar, försöker undkomma bråken. Den stora folkmassan pressas mot en mur vid läktarens sida, varvid den till slut kollapsar och 39 människor dödas i kaoset. 33 italienare, en fransman, fyra belgare samt en nordirländare avlider. Ytterligare en person avlider några månader senare.” I dag är arenan helt ombyggd och kallas efter invigning 1995  för Kung Baudouin-stadion.

Atomium - Heysel/Heizel - Bryssel - 2009

Atomium – Heysel/Heizel – Bryssel – 2009

Metrostationen i Heysel (bilden ovanför med skyltar och kartor) eller Heizel som området heter på nederländska (eller flamländska som språket kallas i Flandern i norra Belgien) invigdes 1985 och är en av stationerna på linje 6. I stadsdelen hölls 1958 en världsutställning, Expo 58, Brussels World Fair, till vilken en originell konstruktion byggdes: Atomium. Det var den vi besökte och för att komma dit och därifrån använde vi tunnelbanan. Atomium ligger alldeles intill rekreationsparken Bruparck (som det står att läsa bakvänt på det beachflaggliknande tygstycket på flaggstången) med många attraktioner, bland annat en badanläggning.

Rejäl nedförsbacke nära Innsbruck, Österrike - 1973

Rejäl nedförsbacke nära Innsbruck, Österrike – 1973

Använd lägsta växel (för det utvecklas en hiskelig fart annars, till exempel om man har lagt växeln i friläge)! Någonstans i närheten av Innsbruck i Österrike fanns denna varningsskylt.

Vid Kinesiska muren - Kina - 2009

Vid Kinesiska muren – Kina – 2009

Mycket förbjudet att prata i mobiltelefon när åskan går”. Det var dock på den tiden när jakt efter Pokémons ännu inte var inledd, sånt går ju inte att hindra. Platsen var i alla fall vid den Kinesiska muren (The Great Wall of China) , dessvärre har jag inte koll på vad platsen vi besökte heter, men det skall jag undersöka.

Hus på andra sidan gatan - Hotel Havanna - Varberg - 2016

Hus på andra sidan gatan – Hotel Havanna – Varberg – 2016

Parking space for Hotell Havanna guests. – På andra sidan gatan från ovanstående hus räknat, detta hus som ligger på andra sidan gatan räknat från Hotell Havanna, ligger alltså Hotell Havanna, som har köpt detta tegelgula hus som ett annex till hotellet och närmast för att få lite fri yta att använda som gästparkering. Hotellet har en tydlig anstrykning till Havanna, inte bara i namnet utan också i grunden, eftersom ägaren älskar Cuba liksom han älskar Lenin. Lenin ger sig till känna i hans andra hotell, Hotel Gästis, med bland annat ett ”Leninbad” i källaren.

Kontroversiellt eller ej, populära, välskötta och omstridda ställen är dessa hotell liksom ägare Diding är omstridd och ofta retar gallfeber på politiker och andra, inte minst genom insändare i lokaltidningen. Hotellägare Diding ville en gång ge sin son namnet Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 (med uttalet Albin) men fick av någon anledning inte detta godkänt av Skattemyndigheten och vann inte heller gehör i domstol. Inte heller blev senare stavningen A godkänd som pojkens namn.

Kapsylparken, numera byggarbetsplats och senare plats för parkeringshus - Varberg - 2016

Kapsylparken, numera byggarbetsplats och senare plats för parkeringshus – Varberg – 2016

”Meat is murder” – Kapsylparken kallades det här området tidigare, innan träden höggs ned och och platsen förvandlades till en byggarbetsplats. Ett parkeringshus skall det bli där A-lagarna tidigare höll till (= Kapsylparken) och vidare så byggs en våning ytterligare på den intilliggande Gallerian, köpcentret. Där intill parken låg också en gång ett vackert stenhus, Gerlachska huset, en rest av huset eller en detalj från trädgården syns till vänster i bild.

Gerlachska huset - Varberg

Gerlachska huset – Varberg

Detta vackra hus revs våren 1977 med politikers hjälp (inte rent praktiskt dock). Den rivningen brukar sägas vara den troligtvis största kultur- och byggnadshistoriska skandalen i Varbergs historia. Länsmuseet tog året innan foton av huset både internt och externt och båda miljöerna var helt intakta och väl bevarade, inte förfallna som angavs som orsak till rivningen. En skandal tyckte då och tycker fortfarande många Varbergsbor.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bildblogg, Bilder, Djur, Fotoblogg, Halland, Photo blog, Semester, Singapore, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.