Klädd eller uppklädd på olika sätt …

… vid några olika tillfällen i Katrineholm och i Varberg

Det nya Sverige – Katrineholm – april 2018

Ungefär var femte person i Sverige är utrikesfödd, så det är naturligtvis inte så konstigt då att många människor man möter är av utländsk härkomst. Ibland kanske man tycker att klädedräkten ser avvikande ut men då kan man ju tänka på till exempel det lite bisarra ungdomsmodet med trasiga byxor, som ibland består av mer öppningar än av byxor.

Jag får erkänna, utan att vara ungdom, att det har gått hål ovanför ena knäet på mina vardagsjeans, bara ett enda litet fransigt hål men ändå, och jag promenerar ogenerat omkring med detta och då är jag ändå född i en annan eon (= tidsperiod) vilket då innebar lite skam i händelse av trasiga byxor. Den kategori människor bland vilka jag växte upp hade helt enkelt inte genast hade råd att köpa nya byxor då de gamla gick sönder, utan (mamma) lappade dem, lagade dem alltså.

Det nya Sverige – Katrineholm – september 2014

Min gamla hemkommun Katrineholm hade år 2015 ett invånarantal av 33 462 , av dem var 5574 personer (16,6% av befolkningen i kommunen) utrikesfödda. – Två år senare, 2017-12-31, var förhållandet i samma kommun 18,4%/18,1% och detta då fördelat på kvinnor/män. Folkmängden var 34 133.

I den större kommunen Eskilstuna med närmare 105 000 invånare var motsvarande fördelning vid samma tid 25,0/25,1, var fjärde innevånare var således utrikesfödd i Eskilstuna. – Snittet i Södermanland, där både Katrineholm och Eskilstuna är belägna, var 19,5/19,3 och i hela riket (Sverige) 18,6/18,5. (Källa: Regionfakta, Södermanlands län).

På väg till Nationaldagsfirandet – Varberg – 6 juni 2018

Utrikesfödda i Halland, statistik för 2017

Nationaldagsfirande, lite festligt firande av Sveriges nationaldag, är i alla fall något som både inrikesfödda och utrikesfödda verkar vara intresserade av, men mest invanda nationaldagsfirare i Varberg 2018 ändå. Dock, absolut ett litet inslag av människor som klätt sig fina i andra typer av dräkter än dem vi är vana vid, en del av dem viftande med svenska flaggor också.

Statistiken för utrikesfödda i Halland 2017 uppvisar ett lägre procenttal än för motsvarande statistik i Södermanland för samma period, dock skiljer sig Hylte kommun och är jämförbar med Eskilstuna, var fjärde invånare är utlandsfödd. (Källa: Regionfakta, Hallands län).

Nationaldagen – Societetsparken, Varberg – 6 juni 2018

Ovanstående dräkt överensstämmer färgmässigt med den tidigare visade, rött på huvudet, svarta byxor respektive svart kjol och vitt klädestyg däremellan. Den här dräkten är ju en högtidsdräkt, om den föregående också är det vet jag inte, men jag tror det kan vara en sådan. Vilken ort representerar ovanstående manliga klädsel? Det vet jag inte.

Blått och gult i Societetsparken – Varberg – 6 juni 2018

Om inte en högtidsklädsel så i alla fall en prydlig utstyrsel för nationaldagen, kombinerad med en liten svenska flagga och ett programblad för dagen händelser i Societetsparken. Det ser trevligt ut, ingen tvekan om att det är något speciellt med denna dag.

Nationaldagsfirandet i Societetsparken – Varberg – 6 juni 2018

Det var mycket folk framför scenen i Societetsparken där det bjöds på välkomst-hälsning, körsång, flagghissning, högtidstal, Varbergs Kvartettsällskap, utdelning av stipendier och hedersplaketter samt ett miljöpris, vår nationalsång och sång av Simone Moreno, född i Brasilien och boende i Stockholm. – Det var dessutom en hel del övriga aktiviteter runtom i parken.

Det amerikanska Sverige – Varberg – juni 2018

Sportigt finklätt i en utomordentligt välputsad amerikansk Ford Fairlane 500 från 1957. Nationaldagen är härovan passerad med några veckodagar men den varma sommaren är i full gång och klädedräkten har kunnat minimeras. Dessutom är en cabriolet ett utmärkt fordon vid sommarvärme.

En promenad i Societetsparken – Varberg – juni 2018

Det här var inte heller i samband med Nationaldagen, men något speciellt har det varit denna dag på Varbergs fästning (för de är på väg därifrån). Kvinnan trippade på höga klackar in i Societetsparken, men insåg snabbt att det var opraktiskt och tog helt enkelt av sina skor. Det såg mycket behändigt och otvunget ut.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Classic Cars, Familj, Fashion, Fordon, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Gatufotografi, Halland, Katrineholm, Mode, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Photo journalist, Södermanland, Sommar, Street photography, Uncategorized, Väder, Veteranbilar och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.