Hände det nåt kul i Varberg i december 2018? – jodå …

… kanske inte hålligång-kul men det fanns en del att titta på

Varbergs Lucia 2018 – Varberg för Musikhjälpen – Stadshotellet – 14 december 2018

Varbergs Lucia med tärnor gjorde ett besök hos Varberg för Musikhjälpen med Fantastiska Underhållningsbandet (som består av medlemmar med funktionsnedsättning under ledning av underhållaren Calle Karlsson, de syns dock inte i bild, men är det inte Calle som står där med mobilkameran?). Platsen var Stadshotellets veranda med stora glasfönster mot Kungsgatan, Varbergs egen glasbur med artister, om än inte i direktsändning i TV, och där gästade inför publik förutom Lucia och tärnor även lokala artister (bland andra medverkade komikern Emma Knyckare, som är från kommunen) och andra profiler av olika slag. Underhållningen med insamling av pengar ägde rum under 33 timmar på fredagen och lördagen 14-15 december 2018.

Luciaföljet på bilden ovan består av Edvin Nilsson (jodå, en manlig tärna), Jenny Svensson, Alice Abrahamsson, lucian Maja Rolfes, Maja Hamberg, Isabelle Verdien och Moa Erlandsen. Hoppas nu bara att jag fick dem i rätt ordning från vänster räknat.

Varbergs Lucia 2018 – Varberg för Musikhjälpen – Stadshotellet – 14 december 2018

Edvin Nilsson, han som står på den första bildens vänstra sida, han blev den första killen i Varbergs lucia-historia att kandidera till  att bli just lucia. Han blev nu inte det, det var ju Maja Rolfes på bilden ovan som blev utsedd, men han liksom de andra tärnorna hade kommit överens om att samtliga skulle få tillfälle att bära ljuskronan vid minst ett tillfälle innan den officiella kröningen, som ägde rum i Varbergs kyrka 9 december på den söndagens eftermiddag.

Varbergs Lucia 2018 – Varberg för Musikhjälpen – Stadshotellet – 14 december 2018

Där var hinder i vägen att få en bild utan mikrofoner och balkar och annat skräp framför ansiktena, men där bakom fönstren fanns i alla fall de sex flickorna och den sjunde tärnan, som var en pojke. Bakom en balk och en mikrofon fanns Isabelle och Moa.

Målet med den här tillställningen var att samla in pengar till Musikhjälpen under temat ”Alla har rätt att funka olika”, det handlar alltså om olika funktionsnedsättningar. Musikhjälpens officiella glasbur fanns i Lund, varifrån det hela under en vecka direktsändes i Sverige Television (SVT) (2, 24 och Play) och i Radio P3, detta i samarbete med Radiohjälpen. Insamlingen här i Varberg uppnådde en bra bit över 300 000 kronor, vilka sedan i form av en check och i direktsändning överlämnades av det tillresta Fantastiska Underhållningsbandet till Musikhjälpen i Lund.

”Glasburen” (del av restaurangen) vid Stadshotellet i Varberg – 14 december 2018

De övriga matställena i Varberg plockar in sina tillbyggda uteserveringar (regler) inför vintern (förutom kanske en mindre plätt där de röksugna kan vistas, liksom de allmänt hurtiga. Det finns fyra olika säsonger för restaurangerna att välja på och att betala för vad det gäller uteserveringar under året, en del väljer alltså att servera ute hela året), denna fasta tillbyggnad/glaslåda vid Stadshotellet står där året runt. Nu kommer det kanske att bli rökförbud även utanför restauranger och kaféer, så att rökrutorna inte kommer att kunna utnyttjas till sitt ändamål (förutom att intaga dryck eller annat) i fortsättningen.

Egentligen skulle en sådan lag om utomhus rökförbud ha kommit till stånd 1 januari 2019, men EU-kommissionen satte ett tillfälligt stopp för den saken och krävde att beslutet skulle få behandlas först efter 21 juli 2018, men då beslöt vår riksdag att skjuta upp det hela till efter valet i september 2018. Därefter har inget hänt, för vi har ju inte fått till någon regering ännu och kanske blir det ingen sådan heller utan att det anordnas ett extraval först. Veliga politiker!

Inget av detta brydde de sig om (just då) där inne bakom fönstren, varken i lussegänget eller vid matborden, där får man ändå inte röka, och i kylan där utanför där fanns inga matgäster som drack vin och lät sig utspisas och som tog sig en cigg efteråt.

TP 84 Hercules flyger i formation ovan Varberg – 11 december 2018

Försvarsmakten dundrade fram över Varberg (och över en hel massa andra tätorter och landsbygd däremellan) med fyra stycken transportplan av typen TP 84 Hercules, av de sex exemplar som finns i maktens ägo. Lockheed Martin C-130 heter flygplanstypen egentligen den är är ett medeldistansplan vilket kan starta och landa på korta och inte så jämna banor, ett ursprungligt krav från 1965 när de första beställningarna gjordes. Av denna orsak lastar TP 84 jämförelsevis ringa 20 ton (eller 91 passagerare) men kan å andra sidan alltså landa på lite oansenligare landningsbanor.

TP 84 Hercules flyger i formation ovan Varberg – 11 december 2018

Dessa TP 84 Hercules hade startat från Skaraborgs flygflottilj F7 Såtenäs i trakterna av Lidköping och Trollhättan och ingick i ”projektet” julgransflygning. Denna flygning är en önskan om en god jul där nere på marken och samtidigt både ett sätt att markera närvaro och att öva formationsflygning, både större och mindre sådana. Klockan 13:37 var annonserat att planen på sin västkustresa skulle anlända till Varberg och så skedde också.

Jag var lite dåligt påläst beträffande färdplanen och visste inte om flygmaskiner skulle komma söderifrån eller norrifrån och dessutom trodde jag att det gällde stridsflygplanet Jas 39 Gripen (JAS = jakt, attack, spaning). Jag tittade mot söder, över hustaken, och ett dånande och ett mullrande hördes från det hållet, men det var bara så att ljudet kastades mot och ifrån husväggarna och från norr kom de, de fyrmotoriga transportplanen. Besviken blev jag emellertid inte, även om formationen förstås inte kunde likna en julgran, det var ändå roligt att se de massiva Hercules-planen, även om det inte tog så många sekunder för dem att passera Varbergs byggnader och torg. Jag hann nätt och jämt vända mig om för att rikta in kameran innan de var borta.

18 st JAS 39 Gripen flyger i julgransformaton mot Varberg – 12 december 2018

Dagen efter kom de i stället, Jas 39 Gripen-planen, i julgransformation, även om jag från min position vid fikabordet på kaféet vid Getteröns flygfält inte såg dem underifrån och inte riktigt kunde bekräfta att det verkligen var en formation lik en julgran. Jag borde inte ha missat tillfället att vara inne i stan för att se julgranen i aktion.

(Saab) Jas 39 Gripen är ett så kallat fjärde generationens stridsflygplan med digital infrastruktur, många datorer, enkla att uppdatera och uppgradera för att låta planet vara bestående modernt, kanske ungefär som att ens egen mobiltelefon mottager sina eviga energislukande uppdateringar. Planet kan i luften växla mellan de tre ingredienserna jakt, attack och spaning, detta kallas för swing-role, att svänga om till olika roller, ”the ability to employ a multi-role aircraft for multiple purposes during the same mission”.

En oräknad och oordnad skvadron kajor vid kyrkan i Varberg – 14 december 2018

Fylking är den enda fågelformation jag känner till, den klassiska v-formade eller plogformade som till exempel gäss tillämpar vid flyttning. Denna hop vid kyrkan är ingen fylking, men sammanhållningen bland kajorna är ändå god. En del tar sig förstås en vilopaus uppe på kyrktornet, men de övriga flyger tillsammans. Eller var det journalisten Gert Fylking jag tänkte på i stället, jag kanske inte ens visste att gässens plogformade gruppering kallas fylking?

Stoppförbud råder längs hela gatan – Varberg – december 2018

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Artister, Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Fågel, Fåglar, Flyg, Flygplan, Foto + journalist, Foto journalistik, Fotoblogg, Gatufotografi, Halland, Photo + joutnalist, Photo blog, Photo journalism, Photo journalist, Sång, Street photography, Uncategorized, Underhållning, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.