Ekorre på språng, båt på rätt köl, trut i profil, klassisk …

… gammal veteranbil samt träd i naturreservat

Ekorre i gnagartagen – S:t Jörgens kyrkogård, Varberg – juni 2017

Jag var på kyrkogården för att plantera blommor när jag observerade en ekorre, som satt ovanför mig i ett träd och knaprade på något ätbart. Jag tog några bilder upp i trädet utan att korren reagerade negativt, den fortsatte harmoniskt att äta, men motljuset var besvärande för kameran. Efter en stund så var dock ”nickenojen” plötsligt på marken och skuttade spänstigt bort mellan gravstenarna. Jag hann nätt och jämnt rikta linsen mot det lilla djuret, som förstås vände förstås bakdelen till.

Ekorre på språng – S:t Jörgens kyrkogård, Varberg – juni 2017

Beträffande nätt och jämnt” i den föregående texten: i Svenska Akademiens ordlista (SAOL) så stavas jämnt just så, jämnt, men jag såg att en hel del synonym-ordböcker på nätet i stället skriver ”jämt”. Ett av dessa (glosor.eu) har till och med tre varianter: ”nätt och jämnt”, ”nätt och jämt” samt ”nät och jämt”. För säkerhets skull.

Här var’e bråttom – intill Strandpromenaden, Varberg – juni 2017

Här var’e bråttom! Någon form av seglingstävling försiggick mellan fästningen och Skrivareklippan, det gällde att runda bojar och sedan att skynda sig så mycket som möjligt var, anpassat till rådande vindar förstås, och det blåste nog ganska lagom den här dagen (när är det lagom vind för en tävlingsseglare?). Eftersom det står 5.5 på sidan så utgår jag från att det är en segelbåt av just den segelbåtklassen.

Bröderna Sundelin (Acapulco i Mexico, OS 1968) respektive besättningen Lars Thörn, Hjalmar Karlsson och Sture Stork (Melbourne i Australien, OS 1956) har erövrat olympiska guldmedaljer för Sverige i klassen 5.5, som inte längre är en OS-klass. Så var emellertid fallet under perioden 1952-1968, då OS-tävlades det i klasen 5.5.

Gråtrut vilar och spanar vid Varbergs hamn – juni 2017

Jag såg precis på Hallands Nyheters websida att en man med luftgevär dagen före publiceringsdagen skjutit på en fiskmås på Kungsgatan i centrala Varberg. Kungsgatan löper en kortare sträcka utmed torget. Artikeln ledsagades av en bild på en gråtrut, så jag vet inte om det verkligen gällde en fiskmås eller om det var en gråtrut som blivit beskjuten. Gråtrut om jag får gissa, för det är sådana som ”härjar” på torget (knycker varm korv med bröd ur händerna på korvkunder till exempel). Den beskjutna fågeln dog inte men blev skadad. Nu är två män misstänkta för djurplågeri respektive anstiftan till djurplågeri.

Även om gråtrutar inte hör till favoritfåglarna, de kan vara riktiga monster, så är det ett jäkla tilltag att dels använda vapen på eller i närheten av den befolkade platsen och dels att skjuta mot ett djur, som dessutom bara blir skadat och förmodligen inte kan infångas efteråt. – Truten på bilden hör troligtvis inte till torgtrutarna, den brukar stället landa på det här stället i hamnen vid uppställningsplatsen för husbilar.

Mercedes Benz 250 SE 1966 – Varbergs hamnområde – juni 2017

Det var fler är jag som upptäckte de klassiskt sköna formerna på den här Mercan från 1966, en tvådörrars Mercedes Benz 250 SE med taklucka. Omkring 150 hästkrafter, totalvikt nästan 2,000 kg och längden är 5 meter. Välputsad är den också.

Knotiga träd i Skipås naturreservat, Steninge, Halland – juni 2017

Skipås naturreservat ligger i Steninge socken (distrikt) nordväst om Halmstad i Halland och även inom Eftra socken inom Falkenbergs kommun. Inom reservatet finns en hel del spår av stenbrytning i form av mindre stenbrott. Vackra böljande betesmarker med betande får och ”högrest bokskog” men också träd som ovan, seniga och knotiga.

Skipås naturreservat, Steninge, Halland – juni 2017

Reservatet bildades 1974, utvidgades 1981 och omfattar nu 79 hektar. ”Guds gröna ängar” lär det kallas eller i alla fall ha kallats. För att komma till just den hör platsen så åker man en liten väg som stretat rejält uppför, reservatet ligger på ett berg som reser sig i detta kustlandskap. Absolut sevärt tycker jag och rogivande att ta en liten promenad i området.

o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o o

Annons
Detta inlägg publicerades i Båtar och fartyg, Bilar, Bildblogg, Bilder, Cars, Classic Cars, Djur, Fågel, Fåglar, Fordon, Fotoblogg, Halland, Motor, Photo blog, Sommar, Sport, Träd, Uncategorized, Varberg och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.